Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місце-привид

Через рік після виверження вулкану Тааль філіппінський острів залишається майже безлюдним
13 січня, 11:06

Тааль — місце-привид, його дерева — просто мертві палички в сірому ландшафті, його будинки покриті попелом та пошкоджені землетрусами та вибуховим виверженням вулкана, що сталися рік тому, пише www.9news.com.au. Популярне туристичне місце, розташоване посеред озера, Тааль на філіппінському острові Лусон  почав вивергатися 12 січня 2020 року. Понад 5000 людей, багато з яких працювали екскурсоводами, втекли з маленького острова. Залишились сотні коней, корів та інших тварин.

Виверження призвело до кризи, яка могла б стати важким роком в одній із країн, найбільш схильних до стихійних лих. Через кілька місяців після того, як вулкан спонукав переміститися в безпечне місце понад 376 000 людей, пандемія COVID-19 вразила Філіппіни. Багато евакуйованих певний час перебували у державних притулках для надзвичайних ситуацій, а потім повернулись до міст та міст провінції Батангас, що засипані попелом.

Але вулканічний острів все ще занадто небезпечний, і уряд забороняє колишнім жителям повертатися. Деякі знайшли інше житло, але приблизно 50 родин все ще живуть у наметах через рік після виверження. Голова села Калауїт Джиммі Теноріо заявив, що родини, які все ще живуть у наметах, незабаром будуть переселені. Тим часом Тааль все ще «бурчить», із його кратера виходять слабкі шлейфи пари, завершує видання.

Нагадаємо, найсильніше в XX столітті виверження вулкана Тааль сталося 30 січня 1911 року — загинули 1335 людей. У результаті виверження 1965 року загинуло приблизно 200 людей. Передостаннє виверження відбулося 1977 року, останнє — 2020-го, загинуло троє людей. Тааль — один з найменших активних вулканів Землі.

На фото: зграя птахів літає на вулканічному острові Тааль через рік після виверження вулкану в провінції Батангас, Філіппіни, 12 січня 2021 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати