Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Колекція Ірени Носик

У Львівському національному музеї готують продовження серії виставок, які представляють твори, отримані у подарунок від донаторів, колекціонерів та митців і є вагомою частиною збірки
12 листопада, 12:12

Виставка, що її відкриють через кілька днів, найближчого вівторка, має назву «З дарунків музею» з підзаголовком «Колекція Ірени Носик».

Ірена-Романа Носик (1928, Чортків – 2016, Торонто) – художник, графік, мистецтвознавець, артколекціонер, активний діяч української громади в Канаді.

Родина Носиків емігрувала з Галичини під час Другої світової війни. Спершу – до Чехословаччини, потім – до Австрії, 1948-го – до Канади.

У Торонто Ірена навчалася в Онтарійському коледжі мистецтв. Від 1951 року працювала як художник-ілюстратор в Департаменті зоології / біології у місцевому університеті.

Найбільшу популярність і визнання здобула саме за свої якісні праці, створені під час роботи в університеті. У 1960–1970 роках біологічні ілюстрації художниці привертали постійну увагу канадської преси. Крім нішевих наукових видань, про Ірену Носик писали також найпопулярніші канадські часописи – «Toronto Daily Star» та «Toronto Tribune». 1957-го ілюстрований щотижневий журнал «Star Weekly» розмістив на обкладинці кольорову світлину наукової ілюстраторки з мікроскопом на тлі картини з нетлею, підписавши фото: «Cover Girl with Unusual Job». Того самого року мережа CBC запросила Ірену продемонструвати свої праці в телевізійному ток-шоу «Tabloid».

Упродовж 26 років роботи в університеті художниця створила понад дві тисячі настінних ілюстрованих таблиць великого формату для університетських лекцій, а також чимало ілюстрацій для підручників і наукових статей. Багато робіт малювала з живих «моделей» за допомогою мікроскопів. Близько 700 широкоформатних таблиць, виконаних олією на полотні, нині зберігаються в архівах Торонтського університету. (На виставці в НМЛ буде  представлено одну з таких біологічних ілюстрацій Ірени Носик).

У години, вільні від праці, мисткиня малювала для себе. Її твори регулярно експоновано на збірних виставках у Канаді та США. Перша персональна виставка відбулася 1962 року в Торонто, а потім ще дві – в Нью-Йорку (1979) та Нью-Джерсі (1980).

Після еміграції Ірена включилась у мистецьке життя української громади Торонто. Від 1956 року, після створення першої в Канаді організації професійних українських мистців «Українська спілка образотворчих мистців» (УСОМ), належала до її членів і була хронікеркою УСОМу. Крім того, входила до складу дирекції та мистецької комісії галереї Канадсько-української мистецької фундації (КУМФ).

«Активна діяльність у сфері культури, а також неймовірна харизма та комунікабельність українсько-канадської художниці Ірени Носик дали їй змогу зібрати чудову колекцію творів українського мистецтва», – розповідають у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького. І додають, що серед предметів, які надійшли в дарунок до НМЛ 2018 року, – твори Якова Гніздовського, Олекси Грищенка, Івана Іванця, Олекси Новаківського, Миколи Кричевського, Олени Кульчицької, Павла Ковжуна та багатьох інших знакових українських митців і мисткинь.

Частину цієї збірки буде представлено на виставці «З дарунків музею. Колекція Ірени Носик», яка відкриється вже 16 листопада.

Варто додати, що з 30 жовтня Львів перебуває у «червоній» карантинній зоні. Попри це, 4 листопада міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій прийняла рішення, згідно з яким музеї відновили прийом індивідуальних відвідувачів, але за умови обов’язкового дотримання низки карантинних вимог.

Отже, Національний музей імені Андрея Шептицького знову радо відчинений для львів’ян та гостей міста – з урахуванням карантинних обмежень. А вони такі: у гостей обов’язково має бути документ, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації (дві дози) від ковіду, або негативний ПЛР-тесту на Covid-19, або експрес-тест на визначення антигену коронавірусу SPARS-CoV-2, яке проведено не пізніше як за 72 години до відвідування закладу, або документ від лікаря про наявність протипоказань до вакцинації, або документ про перенесення хвороби, дійсний 180 днів з дня виявлення захворювання.

При вході до музею документ потрібно пред’явити адміністратору.

Обов’язковим залишається дотримання маскового режиму. Щодо соціальної дистанції в експозиційній залі, то йдеться про розрахунок 1 людина на 10 кв. м або не більше 50% заповненості площі приміщення.

Проведення екскурсій наразі неможливе.

У музеї обіцяють докласти максимум зусиль, щоби перебування відвідувачів було безпечним і комфортним. І запрошують на гостину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати