Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iз поверненням!

Урятовані від пожеж коали — на рідних евкаліптах у Блакитних горах Австралії
30 березня, 15:21
ФОТО РЕЙТЕР

Блакитні гори — гірський регіон, що розташований у Новому Південному Уельсі в Австралії. Цей регіон був долучений до списку об’єктів Усесвітньої спадщини ЮНЕСКО  2000 року завдяки широкій і збалансованій різноманітності мешкання тут понад 400 видів диких тварин. «Під час сильних пожеж, коли вигоріло 80% територій Усесвітньої спадщини, ми ризикували втратити всю популяцію коали на цій ділянці, і саме це спонукало нас спробувати щось радикальне та забрати цих коал до того, як сталася пожежа», — розповідає Келлі Лі (Kellie Leigh), докториня філософії, виконавча директорка організації Science for Wildlife, повідомляє institute.sandiegozoo.org. Коали жили в зоопарку Таронга в Сіднеї, де їх реабілітували до тих пір, поки не стихли пожежі.

«Ми  здійснювали оцінку вигорілої ділянки, з якої ми їх врятували, щоб визначити, коли умови покращають настільки, що дерева знову зможуть підтримувати коал. Нещодавні дощі допомогли, і тепер є багато нових паростків, щоб коали могли харчуватися, тому час настав. Ми відстежуватимемо їх через радіотрекінг і пильнуватимемо за ними, аби переконатися, що вони влаштувалися», — розповідає дослідниця.

Реінтродукція цих коал є лише  певною стадією, як повідомляють захисники природи, довгострокових зусиль щодо відновлення популяцій коали в цьому районі. «Ще необхідно виконати велику роботу, щоб оцінити, що залишилося від коал у цьому регіоні, та спланувати відновлення популяції, — розповідає Джен Тобі, дослідниця стійкості населення, San Diego Zoo Global. — Ми прагнемо й надалі підтримувати цю важливу роботу щодо збереження значної частини популяції коали».

Повернення назад до лісу — це лише початок історії для цих коал. «Пристрої радіотрекінгу, які допомогли нам швидко знаходити коал і переміщувати їх перед пожежами, тепер посприяють нам стежити за ними та дізнаватися більше про те, як коали використовують ландшафт після пожежі, а також і те, де ще ми могли б знайти коал, що вижили, — каже Лі. — Це допоможе нам спланувати майбутнє коал в умовах зміни клімату, коли  очікуються частіші й інтенсивніші пожежі».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати