Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Дивовижна культурна спадщина»

Перша археологічна знахідка 2021-го у Мексиці актуалізувала проблему дослідження й охорони пам’яток
11 лютого, 09:33

У Мексиці першу цього року археологічну знахідку зробили фермери, коли очищали ділянку землі на своїй території, щоб посадити кавуни. Цезар Кабрера під час робіт побачив край вапнякової брили, тож він та ще п’ятеро чоловіків обережно підняли її з-під землі і опинились віч-на-віч із статуєю у натуральну величину, яка, ймовірно, перебувала тут століттями, ідеться в матеріалі Reuters. «Дивись! Це образ богині!» — сказав зраділий 52-річний Кабрера, побачивши її обличчя.

Експерти вважають, що більш імовірно, що скульптура віком понад 500 років представляє елітну жінку, можливо королеву, із культури уастеків, стародавнього індіанського народу, про який не дуже багато відомостей, переважно через нестачу досліджень та широкомасштабне пограбування більше століття тому його унікального натуралістичного мистецтва. Самоназва цього народу —  «те’єнек», що значить «Той, хто живе в полях», повідомляється у Вікіпедії. Він відомий з X ст. до н. е. Створив власну самобутню цивілізацію у XI ст. н. е., розквіт якої припав на XIII — середину XV ст. Представники цього народу були підкорені ацтеками приблизно в 1450х роках, а потім іспанцями в 1510—1530 роках.

А до того протягом століть їхні квітучі населені пункти знаходилися на південно-східному узбережжі Мексики, багато навколо річок, що впадають у Мексиканську затоку (це нинішні шість мексиканських штатів, включаючи Веракрус, Тамауліпас та Сан-Луїс-Потосі).

«У регіоні узбережжя Мексиканської затоки справді була одна з найвизначніших скульптурних традицій», — сказала Кім Ріхтер, експерт з мистецтва уастеків. Вона зазначила, що їхня традиція підкреслювала могутніх жінок, часто татуюваних і майже завжди оголених.

Наприкінці 1800-х — на початку 1900-х років багато статуй були розграбовані британськими морськими офіцерами та геологами нафтової промисловості навколо порту Тампіко, додає Ріхтер, що частково пояснює, чому Британський музей має таку велику колекцію.

Тоді, як і зараз, ретельна археологічна документація не проводилася. «Ця дивовижна культурна спадщина не розкопується і не зберігається належним чином», — сказала дослідниця, уточчивши, що майже всі поточні дослідження в регіоні — це так звана рятувальна робота, яка вимагається законом, перш ніж бульдозери зможуть очистити землю під забудову.

Протягом останніх кількох років різке скорочення фінансування досліджень у Мексиці змусили закрити багато археологічних розкопок по всій країні.

Сара Ладрон де Гевара, декан Університету Веракруса і сама археолог, вважає, що відкриття «богині» уастеків, має стати певним месиджем для  уряду Мексики: «Я думаю, що ця жінка прийшла нагадати нам про те, що ми маємо минуле, яке потрібно охороняти, і спадщину для дослідження».

На фото: понад 500-річна статуя в натуральну величину, яка представляє, можливо, королеву, з цивілізації уастеків, в Аламо Темапаче, у штаті Веракрус, Мексика.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати