Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Добрий академічний крок

Одній із кафедр Львівського університету присвоєно ім'я Івана Вакарчука
25 лютого, 20:22

24 лютого відбулося засідання Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка, одним із ключових пунктів порядку денного якого стало питання про присвоєння кафедрі теоретичної фізики імені професора Івана Вакарчука (6 березня 1947 – 4 квітня 2020). Про це повідомляє прес-центр ЛНУ.

Представив питання декан фізичного факультету професор Петро Якібчук, який розповів про наукову діяльність багаторічного ректора університету, міністра освіти і науки України (2007-2010), Героя України Івана Вакарчука на фізичному факультеті та, зокрема, на кафедрі теоретичної фізики. Декан наголосив, що члени Вченої ради фізичного факультету одностайно підтримали ініціативу щодо присвоєння кафедрі теоретичної фізики імені професора Івана Вакарчука.

Про підтримку такої ініціативи говорили й інші представники академічної спільноти ЛНУ.

Завідувач кафедри теоретичної фізики професор Володимир Ткачук: «Іван Олександрович, без сумніву, є науковцем світового рівня. Не існує української фізики чи англійської фізики. Фізика є міжнародною дисципліною, у розвиток якої зробив свій вагомий внесок Іван Вакарчук».
Декан факультету міжнародних відносин професор Маркіян Мальський: «Іван Олександрович належить до когорти великих ректорів, які творили українську історію. Завдяки його твердій позиції, університет виховав цілу плеяду видатних діячів».

Декан факультету електроніки та комп’ютерних технологій Юрій Фургала: «Іван Олександрович був тим, хто сміливо увійшов у публічний простір, будучи науковцем. Він творив нашу історію, відтак ми повинні творити історичну пам’ять про нього».

Директор Астрономічної обсерваторії професор Богдан Новосядлий:  «Внесок Івана Олександровича в розвиток університету та фізики є неоціненним».

Ректор університету професор Володимир Мельник: «Іван Олександрович уособлює цілу епоху діяльності університету як такого, адже університет сформований значною мірою завдяки моральним імперативам Івана Вакарчука як ректора і громадянина. Те, що сьогодні ми маємо 136 кафедр, – заслуга Івана Олександровича, який бачив наукові паростки й організовував їх у кафедри. Але найважливішим є те, що Іван Вакарчук був активним громадянином. Він брав участь у формуванні тої структури, яка утвердилася у нашому суспільстві як феномен Майдану, завдяки цьому у нас сформувалася критична маса людей, які прагнуть розвитку і змін на краще. Іван Олександрович, незважаючи на всі ризики, свідомо підтримував європейські прагнення України, бо вважав, що Львівський університет, як національна інституція, має заявити про свою українську позицію. Вшанування пам’яті Івана Вакарчука – це передусім вшанування тих цінностей і традицій, які він закладав у розвиток нашого університету».

Одноголосним рішенням Вчена рада ЛНУ присвоїла кафедрі теоретичної фізики ім’я професора Івана Вакарчука.
На засідання Вченої ради були запрошені дружина Івана Вакарчука – Світлана Олександрівна та син, лідер гурту «Океан Ельзи»  – Святослав, який цього ж дня написав на своїй ФБ-сторінці: «Сьогодні Вчена рада Львівського національного університету імені Івана Франка на своєму засіданні одноголосно ухвалила рішення присвоїти кафедрі теоретичної фізики ім’я Івана Вакарчука. Для всієї нашої родини це велика честь. Іван Вакарчук залишиться з рідною кафедрою назавжди!».


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати