Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Давньогрецький письменник Мефістофель"

20 червня, 00:00

Вступні екзамени до вищих учбових закладів - це тестування не тільки знань абітурієнтів, але й того рівня освіти, який забезпечує сучасна середня школа. Ніщо - жодні перевірки з відділів народної освіти, жодні соціологічні опитування, навіть із найрепрезентативнішою вибіркою - не дасть такої яскравої картини. І доводиться визнати, що дуже часто абітурієнти демонструють просто унікальну відсутність елементарних знань.

От і цього року знайомі викладачі діляться зі мною прочитаним у вступних творах, а я в свою чергу не можу утриматися від того, щоб не процитувати дещо з прочитаного там. Ось як уявляють собі абітурієнти життя наших предків. "Вільний час первісні люди використовували для вдосконалення свого мозку", - читаємо в одному творі, "в ході еволюційного розвитку в людей поступово з`явилася потреба в їжі", - констатується в іншому. Шумери, легендарні древні шумери, навіть не підозрювали, що їх внесок у світову культуру полягав у тому, що вони, по-перше, "запровадили шестидесятилітню систему лічби", а по-друге, "вигадали час". Зустрічаються у вступних творах і неабиякі наукові відкриття. Наприклад, що "козаки голили бороду, щоб не заважала рости вусам". Трохи плутаються вчорашні випускники з іменами й професіями деяких історичних осіб, згадуючи то "давньоіндійського бога Вишню", то "відомого давнього письменника Понтія Пілата". Визначення, що "Ренесанс - це діяч епохи Відродження" також потребує глибоких роздумів. В одному з творів зустрічається згадка про якихось "давньоримського письменника Греція" та "давньогрецького письменника Мефістофеля".

От так. Мабуть, якщо зібрати такі одкровення в одну книжку, то вона мала б шалений успіх. А поки що ними тішиться лише вузьке коло викладачів, які колекціонують такі цитати, обмінюються ними між собою. Скоро їх архіви мають поповнитися - на часі вступні екзамени до найбільших вузів України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати