Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арт-Толока – «День» та інші

Перший мистецький фестиваль «ART ПАНОРАМА» відбувся на Київщині
08 липня, 16:40

У Білій Церкві започаткували новий форум, що поєднав різні види мистецтва. Впродовж тижня у відвідувачів «ART ПАНОРАМИ» очі розбігалися бо програма була розмаїтою і дуже насиченою. Організатори заходи розділили на чотири напрямки: музика (виступи ансамблів та гуртів), театр «Лялька-фест», Art-Толока (виставки-продаж книжкової продукції, декоративно-ужиткового мистецтва, майстер класи) та Talk-майдан (прес-конференція та зустрічі письменників міста та області). Вперше на книжковій Арт-Толоці були представлені видання газети «День», зокрема «Повернення у Царгород», «Ave. До 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадского», «Сестра, моя Софія...», «Котел, або Справа без терміну давності», «Бронебійна публіцистика» та інші «родзинки» із серії «Бібліотеки «Дня». Нагадаємо, днями «Ave...» отримала грант Українського інституту книги і буде закуплена в межах програми « Поповнення фондів публічних бібліотек». До речі, саме це видання стадо хітом книжкових продажів на Арт-Толоці, де було переставлено чимало новинок від різних українських видавництв. Письменники і поети читали свої твори. Відбулися дискусії: «Що нового в новому правописі», Читання, як елітарний процесс», «Образ жінки в сучасній українській літературі», Сміх — то наше всьо» та інші.

У межах фесту на березі Росі провели яскраве свято Івана Купала, яке об’єднало старовинні традиції та сучасність. Показали обряд прикрашання купальського дерев, водили хороводи, відбулося дефіле у вінках і запалення вогнища... Треба зазначити, що «ART ПАНОРАМА» об’єднала різні жанри і види мистецтва: рок-, поп-, фолк- та класична музика, книжковий форум, літературний лекторій, майстер-класи народних ремесел, дитячі лялькові театри, різноманітні перформанси та автентичні обряди.

Фоторепортаж

Локаціями проведення заходів фестивалю стали: територія на Торговій площі, вул. Леся Курбаса, міський парк культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка, центральний пляж, приміщення Білоцерківського будинку органної та камерної музики» та Київського обласного музично-драматичного театру ім. П. Саксаганського.

— Спочатку планувалось, що «ART ПАНОРАМА» відбуватиметься восени, але потім переграли дати і перенесли їх на літо. Чимало подій відбувалося просто неба, — підкреслив Cергій АРХИПЧУК, режисер. — Виступали провідні колективи і гурти. Хочу відзначити, що змонтували гарну сцену з потужним світлом і звуком. Кожен міг обрати собі акцію на свій смак. Були дійства для дітей, молоді і людей старшого віку. Дуже цікаві заходи відбували у рамках Art-Толоки (це лекції і зустрічі з письменниками й видавцями, а також була можливість придбати книжкові новинки). Лялькові вистави, перформанси, музичні імпрези та виставки.

На концертах виступали провідні виконавці, а саме: Ансамбль пісні й танцю Збройних сил України та комбат Маруся (Руслана Лоцман), Київський квартет саксофоністів, гурти — ManSound, СКАЙ, GG «ГуляйГород», «Рожаниця», квартет баяністів ім. М. Різоля, ансамбль класичної музики ім. Б. Лятошинського та інш.

Казки для дітей показали артисти Житомирського, Рівненського та Херсонського лялькових театрів — це вистави: «Золоте Курча», «Казка з чарівної скрині», «Злидні», Язиката Хвестя» , «Їжачок-хитрячок» і «Жирафа і носоріг, або Чародій марабу».

А ще відбувались виставки і майстер-класи. Організаторами фесту стали — Національна спілка композиторів України за сприяння Міністерства культури України та Білоцерківської міської ради (до речі, вхід на всі заходи був вільний).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати