Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Антарктичний пост

На станцію «Академік Вернадський» невдовзі приїде 27-ма наукова експедиція
14 квітня, 09:43

У найближчий час на українській станції в Антарктиді відбудеться перезміна – 26-ту наукову експедицію замінять колеги. Науковий пост необхідно нести за будь-яких умов. Але навіть на цьому континенті, який знаходиться за більш ніж 15 тисяч кілометрів від України, війна внесла зміни у звичний розпорядок життя вчених: субота, яка, зазвичай, завжди була для учасників експедиції святковим днем – для них готувалися «ресторанні» страви, можна було дозволити собі більше дозвілля, розваг, –  перестала бути такою. Не до свят.

Геофізик, магнітометрист 26-ї української антарктичної експедиції Як БАХМАТ провів для всіх бажаючих онлайн-екскурсію станцією. Він розповів, що буде сумувати за всім, що тут залишиться,  – роботою, укладом життя, тваринами, погодою, подорожами. Екскурсію науковець розпочав із ознайомлення краєвидами острова, на якому знаходиться станція.

«АКАДЕМІК ВЕРНАДСЬКИЙ»

На українській станції знаходиться як науковий персонал – біологи, геофізики,  метеорологи, так і технічний – лікар, кухар, фахівець інформаційних технологій, дизеліст та системний механік. Зокрема, дизеліст відповідає за  роботу дизелів, які забезпечують електроенергією всю станцію, а системний механік робить так, щоб завдяки їй  працювали всі системи забезпечення. Воду на острові науковці беруть із Південного океану, опріснюючи її на станції.

ТВАРИНИ

Антарктида у нас асоціюється із, здебільшого, пінгвінами, але, за словами Яна Бахмата, на континенті живе дуже багато представників фауни:  птахи – від голубооких бакланів до мартинів домініканських, поморників, багато малого птаства; багато є  морських ссавців –  котики, леопарди, слони, тюлені, тюлені-крабоїди, косатки та кити. Пінгвіни – субантарктичні та арктичні, є пінгвіни Аделі, іноді запливають пінгвіни королівські.

КЛІМАТ

Науковець проводив екскурсію досить легко одягнутим: без головного убору та у вітровці. Наразі в Антарктиді – осінь та не дуже холодно, плюсові температури. Він розповів, що Антарктида – удвічі більша за Австралію, тут теж є різні кліматичні пояси: субарктичний та помірний антарктичний пояс.

–  Хоч ми і «на югах», і в нас найбільш білосніжні пляжі, але острів не райський у плані погоди, –  жартує Ян. – Широти тут приблизно, як у Гельсінкі. Насправді не так все погано і холодно, але є інший нюанс: через близькість до води та сильні вітри температура – 10 градусів  сприймається як – 20-25 за Цельсієм. Із мінусових температур рекорд був поставлений у 1953 році: – 43,7 С. Зі знаком плюс рекорд був встановлений у 2021 році:   +12,7 градусів. Це дуже багато.

ЕКСКУРСІЯ

Поряд зі станцією Ян показав український прапор, який дуже часто замінюють через сильні вітри, та стовп із вказівками станцій колег, країн та міст світу. Починається станції не з вішалки, а з фото академіка Володимира Вернадського, у честь якого вона названа. Ідемо спочатку у котельню, яка забезпечує науковців теплом, також там знаходяться опріснювачі води. На станції є дуже багато вогнегасників, дуже добре організована протипожежна безпека, працює система оповіщення.

– При виході зі станції ми пишемо, куди, навіщо і на який час ідемо, вішається магніт із прізвищем, що людина поза базою. Також кожен бере із собою рацію – обов’язково треба бути на зв’язку, –  розповідає Ян Бахмат. – У всіх є по декілька пар сонячних окулярів, тому що над Антарктидою є таке сезонне явище, як озонова діра. Вона з’являється взимку. Ультрафіолет дуже шкідливий для шкіри, очей, тож ми обов’язково мастимося кремом, бо згорає шкіра за декілька хвилин.

ОФІС ТА ЖИТЛОВІ ПРИМІЩЕННЯ

Це – багато кубриків: лабораторії, кімнати, кабінети, офіси, підсобні приміщення, кімнати для тренування, лікарня, кухня, бар, є й магазин. Ян показує кімнату, в якій знаходиться оснащення для туризму.

–  Зимівники люблять піти у похід на інші острови чи на  материк, іноді виходять із палатками, –  пояснює вчений.

Потім заходимо у біологічну лабораторію біологині Оксани Савенко: у неї в акваріумі знаходяться представниці місцевої фауни – натотенії, яких вивчають біологи.

–  Офіційно Антарктида –  заповідна зона, і тут є дуже серйозні правила поводження з  тваринами і рослинами: єдині люди, які можуть взаємодіяти з ним, це біологи, у котрих є  сертифікат. Просто так прийти половити рибу чи погратися з пінгвінами не можна. За цим суворо слідкують, –  розповів Ян Бахмат.

У біологічній лабораторії бачимо арбалети, за допомогою яких науковиця бере біопсію у китів,  – зразки шкіри та жирового покриву.

–  Біопсія дає можливість вивчати все – від фізичного стану та інформації про харчування китів до місця їхнього слідування та відновлення  популяції. Ще не так давно людство дуже варварськи знищувало китів заради жиру, зараз важливо слідкувати за тим, як відновлюється популяція, –  пояснив науковець.

Він продемонстрував нам на горищі лабораторію, де вимірюють озон. До речі, саме на цій станції, коли вона ще була британською, людство відкрило явище озонових дір. На горищі станції знаходиться апарат Добсона, який, власне, вимірює рівень озону.

У своєму офісі Ян продемонстрував сейсмоакустичі системи, які слідкують за активністю кори Землі на всій планеті.

– Коли відбулося виверження вулкану в Тонго, ми  зафіксували ці коливання, до того ж весь день лід навколо станції ходив ходором. Згодом ми отримали інформаційне підтвердження. Також ми зафіксували метеорит, який згорів над Африкою (частина його впала), –  поділився Ян Бахмат.

Науковець розповів, що неподалік від станції в інших приміщеннях знаходиться магнітна обсерваторія, де вивчають магнітне поле землі.

ІСТОРІЯ

У музейній частині станції можна побачити портрети видатних українців, які брали участь в експедиціях, історичні документи про пам’ятні дати і події, фото зимівель – від британських до нинішніх.

–  Цікава постать – Антон Омельченко, який брав участь ще в експедиціях Роберта Скотта – відомого британського  дослідника. Сьогодні його праправнук є механіком нашої наукової експедиції, який зараз займається тим, що замінює старі британські дизелі на нові, –  уточнив Ян.

Учений додав, що до 1960-х років на станції жили кішки та собаки. Потім їх було заборонено привозити – мають бути лише місцеві види тварин.

Кінцевими локаціями екскурсії були кухня та бар. Запаси харчів сюди завозяться з новою експедицією раз на рік. Кухар готує страви, які до смаку зимівників. Через війну в Україні святкові суботи відмінили.  А в барі науковці відпочивають: є можливість пограти у більярд, шахи, настільний теніс тощо. Також працює бібліотека, де багато книжок ще з британських часів.

Наразі зимівники 26-ї наукової експедиції готуються до приїзду колег, які їх змінять, –  підсумовують свою роботу, збираються до від’їзду, готують приміщення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати