Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сербський не-майдан

Учасники протестів у Белграді вимагають відставки президента
19 березня, 11:33
ФОТО REUTERS

Протести в Сербії, що тривали з кінця минулого року у вигляді мирних маршів вулицями найбільших сербських міст, цими вихідними перетворилися на локальні заворушення. Замість мітингів під назвою «1 з 5                мільйонів» за участю громадських активістів та представників творчої інтелігенції організатори та учасники протестів перейшли до силового тиску на владу та владні інституції під орудою опозиційних політиків.

В суботу ввечері прибічники опозиції вторглися до будівлі сербського центрального телеканалу РТС, вимагаючи доступу на телебачення. Захоплення супроводжувалося знесенням поліцейської огорожі, штовханиною з правоохоронцями і розбиттям скляних дверей та вікон.

Після кількагодинного протистояння та переговорів поліції вдалося витіснити маніфестантів з приміщення телеканала.

Наступного дня, в неділю, протестувальники взяли в облогу Адміністрацію президента Сербії. На той час там як раз перебував Александар Вучич, який виступав у прямому ефірі зі зверненням до громадян стосовно 15-ї річниці «Березневого погрому» — найбільшого конфлікту між сербами та албанцями в Косово із часів війни. Втім, навіть тема Косово не змогла відволікти або зупинити учасників протесту. Протестувальники знов повалили встановлену поліцією огорожу і впритул підійшли до АП, утворивши живу стіну навколо будинку.

Протистояння тривало кілька годин. Про напруженість ситуації багато кажуть заяви міністра оборони Сербії Александара Вуліна, який в цей час заявляв в інтерв’ю, що «танки не висуваються в центр Белграда» і що «військові не вийшли на вулиці сербської столиці замість звичайних поліцейських». Натомість Александар Вучич демонстрував спокій та впевненість. Поки маніфестанти під вікнами президента вимагали його відставки, президентська команда постила в соціальні мережі фотографії Вучича, який в своєму офісі грає в шахи з міністром внутрішніх справ Сербії Небойшею Стефановичем.

Ближче до вечора блокаду було знято. Протестувальники відправилися до поліцейської дільниці вимагати звільнення кількох учасників захоплення телеканала, яких напередодні затримала поліція, а Вучич помахав ручкою невеличкій групі учасників протесту, що залишилися біля його офісу, та поїхав додому.

Звісно, ні про яку відставку не йдеться. Вучич налаштований рішуче і називає протестувальників не інакше, як «фашистами».

Що далі? Поки що все свідчить про те, що протести триватимуть, напруження буде зростати.

Цікаво, що на чолі протестувальників несподівано для багатьох опинився Бошко Обрадович            — лідер руху «Двері». Він відомий своєю радикальною проросійською позицією. Наприклад, Обрадович активно співпрацює з Кремлем на кримському напрямку — відвідує півострів і заявляє про належність Криму Росії. Потрапив через це навіть до бази «Миротворец».

Коли протести в Сербії тільки розпочалися, в Україні багато хто почав порівнювати ці виступи з нашим Майданом. Втім, складно це робити в умовах, коли серед лідерів протестів є відверті симпатики (агенти?) Кремля.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати