Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рік толерантності та ЕКСПО 2020

У чому секрет успіху Об’єднаних Арабських Еміратів і які можливості відкриваються для Києва в співпраці з Дубаї
05 березня, 10:31
ФОТО З САЙТА THEARCHITECT.PRO/RU/NEWS/6978-UKRAINA_PREDSTAVILA_SVOY_PAVILYON_NA_EXPO_2020

Досить цікавим та динамічним виявився брифінг для преси посла Об’єднаних Арабських Еміратів Інж. Салема Аль-Каабі, який відбувся днями в медіа-центрі ГДІП. Глава дипломатичної місії ОАЕ в нашій країні розповів про позитивні тенденції в двосторонніх відносинах та торгівлі і важливості проведення в Дубаї всесвітньої виставки ЕКСПО 2020. Представник посольства Вікторія Рахмат після виступу посла провела презентацію, в якій розповіла про секрети успіху ОАЕ й те, які можливості для України відкриває співпраця між Києвом та Дубаї та участь України в ЕКСПО 2020.

Пан Аль-Каабі наголосив у своєму виступі, що уряди обох країн багато роблять для народів. І найвидатнішою подією, за його словами, стало скасування візового режиму між обома країнами наприкінці  2017 року.

Посол ОАЕ розповів, що товарообіг між країнами з року в рік зростає і на кінець 2018 року сягнув майже 1 млрд доларів США. Він також висловив сподівання, що за підсумками 2019 року товарообіг між ОАЕ та Україною становитиме 1,5 млрд доларів США.

Пан аль-Каабі наголосив на важливості проведення для країни ЕКСПО 2020. Й при цьому він висловив упевненість, що в такій важливій виставці братимуть участь українські компанії, що посилить торговельний обіг між ОАЕ та Україною.

Торкаючись теми людського виміру відносин між Дубаї та Києвом, посол розповів, що з одного боку торік 12 тис. громадян ОАЕ відвідали Україну, а з іншого понад 220 тис. українців відвідали Об’єднані Арабські Емірати. Така велика кількість відвідувачів пояснюється тим, додав він, що «за останні роки збільшились повітряні перевезення і зараз існує 32 авіасполучення між ОАЕ та Україною, але ми працюємо над тим, щоб ще одна компанія ОАЕ вийшла на ринок України». За словами пана аль-Каабі, в ОАЕ постійно проживає 12 тис. українців, які працюють у сфері бізнесу та медицини.

ПРО ОСНОВОПОЛОЖНИЙ ПРИНЦИП РОЗВИТКУ НАЦІЙ

Посол також повідомив, що віце-президент, прем’єр-міністр ОАЕ Шейх Мохаммед бін Рашид оголосив 2019 рік — Роком толерантності, який розпочався з візиту Папи Римського Франціса до Об’єднаних Арабських Еміратів. «Ми розглядаємо толерантність як основоположний принцип розвитку націй у всьому світі»,  — наголосив він. За його словами, в ОАЕ передбачено проведення чисельних заходів з нагоди Року толерантності. Зокрема в середині березня в країні відбудуться спеціальні Олімпійські ігри, в яких братиме участь 750 учасників з 170 країн світу, в тому числі 32 представники України.

Розпочавши презентацію, пані Рахмат наголосила, що ОАЕ, яким лише 47 років, це молода держава, яка має чітку стратегію розвитку країни аж до 2071 року. Також йдеться про низку стратегій, починаючи від інноваційної, енергетичної до стратегій «Водної безпеки» 2036, розвитку штучного інтелекту 2031, дослідження Марсу 2117. Утім, найбільш знаковою подією для цієї країни в даний момент, підкреслила пані Рахмат, є всесвітня виставка ЕКСПО 2020.


ФОТО З САЙТА EXPO2020DUBAI.COM/EN

Саме завдяки стратегічному баченню, продовжила вона, ОАЕ досягають значних змін у багатьох сферах, включаючи торгівлю, інвестиції, телекомунікації, інформаційні технології, туризм та інфраструктуру, а також людський та соціальний розвиток.

Також йшлося, що стабільне економічне зростання ОАЕ ґрунтується на таких показниках як стабільна економіка (30-те місце в рейтингу найбільших економік з ВВП у $400 млрд), висока купівельна спроможність ($62 489 на душу населення), толерантність (більш ніж 200 національностей 9,12 млн населення країни вважають ОАЕ своєю домівкою), а також географічне розташування (ринок країн регіону становить $7,6 трлн), завдяки чому ОАЕ стали хабом для всього світу і виходу в арабський світ.  

ПРО ІНДЕКС ЩАСТЯ

Представник посольства також відзначила роль лідерства ОАЕ в забезпеченні успіху країни. Зокрема, вона процитувала Шейха Мохаммеда бін Рашида, який наголосив: Якщо візок — це політика, а кінь — це економіка, тоді ми повинні поставити коня перед возом, а не навпаки».

Вона також зазначила, що ключем до успіху країни став такий чинник як безпека. Тут усе зроблено так, розповіла пані Рахмат, щоб будь-хто почував себе в безпеці і за цим показником ОАЕ псідають перше місце на Близькому Сході та Північній Африці і 5-те в світі.

За словами представниці посольства ОАЕ, політичну та економічну стабільність також забезпечує інвестиційна привабливість і за цим показником ОАЕ займають перше місце в регіоні й 30-те в світі. Разом з тим вона нагадала, що в ОАЕ існує міністерство толерантності та щастя. За індексом рівня щастя та ефективності уряду ОАЕ посідають 20-те місце в світі. І стратегія уряду, за її словами, в тому, щоб громадяни та резиденти були щасливими, і коли ви комфортно ведете бізнес, то ваш успіх це — успіх ОАЕ.

ПРО СТРАТЕГІЮ РОЗВИТКУ

Пані Рахмат також звернула увагу на те, що ПДВ у ОАЕ становить 5% і свідчить про те, що податкове навантаження є збалансованими і комфортним для бізнесу.

І вона при цьому нагадала, що для суспільства ОАЕ толерантність не просто гасло, а стратегія розвитку країни. Так само важливими для громадян ОАЕ є слова як різноманіття, сучасність, взаємна повага, діалог, зокрема діалог між усіма діаспорами.

«Об’єднані Арабські Емірати є відкритими для всіх країн світу, щоб люди всіх національностей відчували комфортно в цій країні», — зауважила вона.

За її словами, динамічний розвиток країни став можливим після того, як ОАЕ зрозуміли переваги географічного розташування, зокрема розбудували морський хаб — порт Джабель Алі. Окрім того, з трьох авіакомпаній ОАЕ дві Emirates Airline та Etihad Airways входять до десятки найбільших авіакомпаній світу.

ОАЕ уклала 63 двосторонні інвестиційні угоди та 100 угод про уникнення подвійного оподаткування. І зараз ця країна є лідером у світі за наявністю та якістю інфраструктури повітряного транспорту, доріг, підключенням до систем електропостачання, оподаткуванням, ефективністю державних витрат та державними закупівлями передових технологічних продуктів.

ПРО ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ

І найголовніше, прорив у економічному зростанні ОАЕ, зазначила пані Рахмат, забезпечило створення найбільшої в світі Вільної економічної зони Jafza. Це дає можливість зарубіжним компаніям із 100% іноземними інвестиціями відчути себе повноцінними власниками, які можуть наймати працівників, у тому числі іноземців за спрощеною системою.

Якщо 1985 року після створення ВЕЗ Jafza лише 19 компаній зайшло в цю зону, то зараз тут працює понад 7 тис. компаній, при чому сто з яких входять до Fortune Global 500 — список найбільших компаній світу.

Успіх цієї зони, пояснює пані Рахмат, обумовлений тим, що тут уміло інтегрують людей та продукцію та забезпечують найкомфортніші умови для ведення бізнесу.

Як наслідок грамотна стратегія розвитку країни, додає вона, сприяє великому притоку інвестиції. І за показником залучення прямих іноземних інвестицій у регіоні Близького Сходу та Північної Африки ОАЕ входить у TOP 10 країн, посідаючи друге місце після Туреччини. Зокрема 2017 року ОАЕ залучили $10,354 млрд прямих іноземних інвестицій, що становило 5% ВВП. За словами пані Рахмат, найбільший внесок у ВВП країни, а це 20% дає столиця Дубаї.

ЕКСПО 2020 — ПЕРША ВСЕСВІТНЯ ВИСТАВКА В РЕГІОНІ

Організатори першої в цьому регіоні всесвітньої виставки, яка з 20 жовтня 2020 р. по 10 квітня 2021 р. запланована в Дубаї, вважають, що це буде найбільша виставкова подія в світі. Головну тему виставки, в якій братимуть участь 190 країн, визначено гаслом: «Об’єднуючи розуми, створюємо майбутнє». Передбачається, що цей захід відвідає майже 25 млн осіб, які, на думку організаторів, відчують теплу гостинність еміратців, а також такі цінності ОАЕ як інклюзивність, толерантність та співпраця. «Молодь буде серцем нашої всесвітньої виставки. І саме тому ЕКСПО прагне створити значущу спадщину, якою скористаються наступні покоління і локально, і глобально, охоплюючи все, починаючи від інновацій і архітектури до дружби та ділових можливостей», — зазначається на веб-сайті виставки (https://www.expo2020dubai.com/en)

Структурно виставка згідно з гаслом «Досліджуємо нові світи, починаючи від глибин океанів до майбутніх суспільств», розбита на три павільйони Можливостей, Мобільності та Сталості.

Виставковий павільйон господарів, який нагадує крила сокола під час польоту, будується за проектом відомого іспанського архітектора Сантьяго Калатрава. Також відомо, що після завершення виставки в цій будівлі облаштують центр дитячої освіти та наукових досліджень.

Україна також уже представила проект власного павільйону, який розробила «ТД ПРОМФІНІНВЕСТ». Щоправда, чомусь досі цього проекту немає на сайті ЕКСПО 2020. Відомо, що на його будівництво буде виділено урядом $5,5 млн і Україна планує показати культурну спадщину та інноваційний дух країни. Зокрема, в павільйоні буде представлено електронний велосипед, який може проїхати 380 км без підзарядки, 3D-принтер для кераміки, сонячні жалюзі, що генерують енергію. Окрім цього, в павільйоні буде багато розваг: покази мод, національна кухня, семінари та різноманітні виступи.

ПРО КОНКУРСИ І ГРАНТИ

Треба віддати належне українському уряду, який розуміючи важливість присутності в цьому регіоні, ухвалив 14 лютого 2018 року рішення «Про участь України у Всесвітній виставці «Експо 2020». Єдине залишається добре підготуватись, щоб виправдались сподівання, зокрема «представити позитивні зміни в економічному та культурному житті країни та підвищити міжнародний імідж держави» і щодо «активізації торговельних та інвестиційних відносин нашої держави з різними країнами світу, а також закріплення існуючих та налагодження нових контактів представників ділових кіл країн».

Пані Рахмат під час презентації також наголосила, що участь українських компаній в ЕКСПО 2020 — є прекрасною можливістю заявити про себе та взяти участь у тендерах, які організовують організатори всесвітньої виставки.

За її словами, в ОАЕ працює 22 українські компанії, з яких 10 є корпораціями, а решта 12 представляють малий та середній бізнес. Більше того, підкреслила вона, деякі українські компанії уже беруть участь у проектах будівництва об’єктів ЕКСПО 2020 чи надання послуг з реалізації цього виставкового проекту.

Треба відзначити, що організатори Експо — 2020 анонсували програму Expo Live, якою передбачено проведення конкурсів на надання грантів, що будуть виділятися для фінансування інноваційних рішень і винаходів, які поліпшують якість життя і мають суспільну цінність.

Зокрема ця програма передбачає надання грантового фінансування переможцям конкурсів у розмірі до $100 тис. для розвитку та підтримки проектів малих та середніх підприємств, стартапів і перспективних початківців з усього світу.

Прийом заявок на участь у програмі відкривається двічі на рік. Подати заявку на отримання гранту можуть підприємства будь-якої форми власності, наукові установи, урядові та неурядові організації тощо. Більш детальну інформацію можна отримати на офіційному сайті виставки.

ДОВІДКА «Дня»

Після проголошення незалежності Україною 24 серпня 1991 року ОАЕ визнали Україну 2 січня 1992 року. 3 15 жовтня 1992 року між Україною та ОАЕ було встановлено дипломатичні відносини. Посольство України в Об’єднаних Арабських Еміратах було відкрито в березні 1993 року. 11 березня 2013 року уряд ОАЕ ухвалив рішення про підвищення рівня дипломатичних відносин з Україною шляхом відкриття в Києві посольства Об’єднаних Арабських Еміратів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати