Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Болісні 24 години

Політична доля Блера в руках судді
20 січня, 00:00

У січні Тоні Блер переживе найнебезпечніші 24 години свого прем’єрства: одразу ж за голосуванням у Палаті общин про підвищення плати за вищу освіту буде опубліковано доповідь лорда Хаттона про обставини смерті Девіда Келлі. Учора лорд Хаттон оголосив, що його довгоочікувані висновки оприлюднять 28 січня, наступного дня після голосування в парламенті щодо спірного законопроекту про вищу освіту.

Його заява була ударом для Даунінг-стріт, де спочатку сподівалися, що голосування про підвищення плати, вже призначене на 27 січня, відбудеться приблизно через два тижні після публікації доповіді Хаттона, і це дозволить мінімізувати загрозу бунту приблизно 100 рядових парламентаріїв-лейбористів. Хаттон, який відправить доповідь до друкарні в понеділок, продемонстрував свою незалежність, наполігши на вибраній ним даті, 28 січня. Він не захотів, щоб датою публікації маніпулювали з політичних міркувань.

Остаточне рішення про публікацію було прийнято після тривалих переговорів, під час яких представники уряду наполягали на тому, щоб їх хоча б повідомили про публікацію належним чином, давши можливість підготувати матеріально-технічне забезпечення. Хоча рішення Хаттона посилить відчуття кризи, яка очікує Блера, міністри сподіваються, що тінь його довгоочікуваної доповіді переконає парламентаріїв, які вагаються, підтримати підвищення плати за освіту аби уникнути дестабілізації уряду. Вони мають намір просити бунтівників відкласти боротьбу за внесення поправок до законопроекту до подальших етапів його проходження в парламенті.

Учора ввечері союзники Блера заявили, що доповідь Хаттона забезпечить взаємне знищення двох потенційно «поганих новин», які з’являться одна за одною. Але сер Мензіс Кемпбелл, прес-секретар ліберальних демократів з міжнародних справ, заявив: «Плата за вищу освіту і доповідь лорда Хаттона можуть вирішити долю нинішнього уряду». Якщо Блер програє голосування щодо питання плати за освіту, може статися, що після його заяви в Палаті общин стосовно доповіді Хаттона одразу ж почнуться дебати про довіру уряду. Тут поразка призведе до загальних виборів, але уряд, який має більшість у 161 голос, схоже, впевнений у легкій перемозі.

Даунінг-стріт підтвердила, що голосування щодо підвищення плати відбудеться 27 січня, і оголосила, що Блер проведе парламентські дебати стосовно доповіді Хаттона через тиждень після її публікації. Але в уряду виник конфлікт із консерваторами та ліберальними демократами, які вимагають показати їм доповідь за добу до публікації, щоб вони могли підготувати свої аргументи. Лідер торі Майкл Ховард звинуватив Блера в «нечесності» за слова про те, що це питання має вирішувати Хаттон. Колишній лорд- суддя у грудні заявив, що рішення має приймати уряд, а не він.

Шість сторін, які брали участь у розслідуванні, отримають примірники доповіді за 24 години до публікації. Це уряд, Бі-Бі-Сі, журналісти Ендрю Гілліган та Сьюзан Уоттс, сім’я лікаря Келлі та радник спікера, оскільки доповідь стосується процедури Палати общин. Усім сторонам доведеться дати підписку про нерозголошення змісту доповіді до її публікації. Лорд Хаттон відкинув умовляння заздалегідь надати примірники пресі, незважаючи на попередження журналістів про те, що зацікавлені сторони, вивчивши доповідь, розпочнуть «пропагандистську війну». Він також відкинув пропозицію роздати примірники доповіді журналістам, які надавали свідчення під час розслідування. Вранці 28 січня Хаттон зробить перед телекамерами заяву, в якій стисло викладе свої висновки та пояснить, чому він їх дійшов. Після публікації прем’єр- міністр зробить заяву в палаті общин. Очікується, що Бі-Бі-Сі після публікації також зробить заяву і проведе прес-конференцію. Поки не вирішено, чи буде надано можливість зробити публічні заяви Гіллігану, твердження якого про те, що уряд прикрасив досьє про іракські озброєння, викликали фурор, і Сьюзан Уоттс, яка очолює відділ науки програми Newsnight.

Букмекер Вільям Хілл приймає ставки 20/1 за те, що Блер залишить пост прем’єр- міністра до 31 січня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати