Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Приколи скінчилися»

Петро Порошенко заявив, що готовий до другого туру передвиборчих перегонів
31 березня, 22:07

Попередні результати екзіт-полів скоріше всього переконали і самого Петра Порошенка в тому, що в один тур йому не доведеться витримати передвиборче змагання. В 2014-му році на його боці було дуже багато факторів, які стимулювали загал голосувати терміново і однозначно. Більш того, за нього голосували навіть мешканці тоді вже окупованих територій, які для цього спеціально виїздили на вільні землі. Головний мотив – обрати Головнокомандувача, який мав в обмежений строк вирішити питання звільнення територій від асоціального елементу та покінчити з проросійськими провокаціями за якими стояли російські сили. Останні готові були до повномасштабного вторгнення.

Зрештою воно і відбулося з серпня 2014-го року. Але вже як п’ять років українців запевняють, що 13 тисяч загиблих та втрачені території, то всього лише була «розминка» агресора. Згодом українці почули багато обіцянок - починаючи від необхідності введення воєнного стану у випадку повномасштабного вторгнення (воєнний стан був введений на місяць через п’ять років), завершення АТО за кілька тижнів, відрубування рук корупціонерам, та закінчуючи зрештою реалізованими «безвізом» та наданням Томосу.

Попередні результати екзит-полів при закінченні голосування за кандидатів на посаду Президента України:

Зеленський 29,25%

Порошенко 19,19%

Тимошенко 13,75%

Бойко 9,24%

Така четвірка лідерів стала прелюдією до виступу Петра Олексійовича, який з властивим йому пафосом почав розповідати про ключові загрози країни і окремо (що важливо!) серед інших опонентів виділив естрадних виконавців. Він наголосив, що проти нас не будуть виступати Максими Галкіни чи Євгени Пєтросяни. Проти нас буде виступати Путін. А він не жартує...

Проте статистика річ вперта і те, що Володимир Зеленський навіть на рівні опитувань та екзит-полів отримав очевидну перевагу, говорить, що він є фігурою неочікуваною, але в наших реаліях невипадковою. І творцем цих реалій є в тому числі і Петро Порошенко. Виступ Петра Порошенка в Мистецькому Арсеналі був тривалий, але не мав зворотної реакції. Питань до гаранта не пролунало.

Порошенко очевидно погоджується з тим, що буде другий тур і він готується до нього. З іншого боку це говорить про те, що сценарій перемоги на виборах останнім часом був очевидно скорегованим появою новою фігурою в кандидати на посаду Президента - Володимира Зеленського. Багато хто повязує Володимира Зеленського з олігархом Ігорем Коломойським. Останній в 2015-му році (коли перебував на посаді Голови Дніпровського ОДА) не просто потрапив в немилість до Президента, а й очевидно став його запеклив опонентом. Сам Коломойський стверджує, що не фінансує Зеленського (адже його кошти «заморожені»), але морально підтримує. При цьому очевидно, що ніякі кошти олігархів не можуть виправдати ефект Зеленського, який отримав згідно з соціологічними опитуваннями та екзит-полів значний відрив навіть від самого Порошенка. Цей феномен скоріше всього полягає в значній стомленості виборців. Однотипні лозунги та гасла, обіцянки, які стикаються з очевидною популістичною риторикою, все це набридло виборцю. Виборцю, який при цьому почав забувати про те, що в Україні триває війна. А отже, на відміну від 2014-го року, цей виборець обирає вже не Головнокомандувача, і навіть не Президента. Вони вкотре обирають «цукрову вату» обіцянок. Або «краще гірше, аби інше».

Ключовим моментом у другому турі мають бути передвиборчі дебати, - сказав Порошенко поза мікрофону, коли вже скінчилась його тривала прес-конференція. Незручності виступу діючому Президенту додали рейтинги екзіт-полів, які, як було зазначено, були оприлюднені за кілька хвилин до його виступу. Певно мірою, можливо, це й визначило його  «атаку» на Зеленського в своїй промові. Що ж… Залишилось почекати. Якщо ми отримаємо другий тур (а в цьому, судячи зі всього впевнений і сам Президент), то до 21 квітня нас очікують нові ходи і, можливо, багатоходівки. Як кажуть в народі: «сказав сліпий побачимо».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати