Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Пропозиція» «за», а не «проти»

В Україні формується нова партія
19 червня, 17:01

В Україні формується нова партія під назвою «Пропозиція» - її презентація відбулася сьогодні в Києві. Участь в ній взяли мери шести міст - Дніпра, Миколаєва, Чернівців, Житомира, Кропивницького та Каховки. Вони оголосили про створення партії, яка ставить за мету побудову в країні ефективної системи місцевого самоврядування та об'єднання для цього професіоналів. Як передбачається, до партії можуть приєднатися чимало керівників міст, особливо середніх і малих, а також глави об'єднаних територіальних громад. Сама назва партії означає не тільки «пропозицію», а й громадянську «позицію «за» - на противагу «опозиції».

Варто нагадати, що обговорювати ідею створення нової партії почали ще на початку травня, коли під час розпалу карантину центральна влада спробувала перекласти проблеми на місцеві органи влади. Між мерами великих міст почалися консультації з приводу створення партії, яка об'єднає керівників міст і громад для участі в місцевих виборах. У них крім мера столиці, брали участь градоначальникі обласних центрів, перш за все, міст-мільйонників, а також представники екс-прем'єра Володимира Гройсмана, який в минулому був мером Вінниці. Мери «мільйонників» мають свої регіональні політсили, а тому переговори з ними виявилися складніше. Кажуть, що і мер столиці Віталій Кличко має свої особливі плани на майбутнє і не виключає боротьбу за президентство.

Тому на даному етапі «фронтменом» «Пропозиції» виступає мер Дніпра Борис Філатов, який вже давно розвиває ідею про сильне місцеве самоврядування. Не секрет, що ідея мерів розворушила президентську партію «Слуга народу», яка розраховує стати фаворитом на місцевих виборах. Підстави для успіху «Слуг народу», як показують опитування, існують, але далеко не такі, як на парламентських виборах. Дається взнаки провальна кадрова і соціально-економічна політика, відсутність досягнень і чітких пріоритетів. Очевидно, не випадково президент Зеленський в одному з інтерв'ю висловив занепокоєння і розкритикував українських мерів. Більш того, звинуватив їх ... в сепаратизмі.

Мер Дніпра Борис Філатов вважав своїм обов'язком порозумітися з головою держави. «Дуже прикро чути такі слова від гаранта Конституції. Жах того, що відбувається, полягає в нерозумінні, що місцеве самоврядування не є вертикаль влади. Неможливо побудувати в такій різній і складній країні, як Україна, чергову КПРС або Партію регіонів. Країна є сильною територіальними громадами і централізація влади завжди закінчується зловживаннями, корупцією і політичними переслідуваннями. Ми вже не знаємо, як достукатися і пояснити, що сильне місцеве самоврядування - не ворог центральної влади, а рятувальне коло для неї», - написав Б.Філатов тоді в соцмережі «Фейсбук».

Вивчення передвиборної ситуації в регіонах показує, що президентська партія, якщо і виявиться на першому місці за кількістю отриманих голосів, навряд чи отримає «монобільшість» в місцевих радах. З цієї причини їй доведеться блокуватися з правими партіями на Західній Україні або з «Опозиційним блоком-За життя» - на південному сході. Що з багатьох причин для президентської партії є неприйнятним. Нова центристська партія «Пропозиція», як вважають політичні експерти, в разі успіху може потіснити дрібні регіональні політсили і стати союзником «Слуги народу». «Ми не є партією мерів, ми - партія професіоналів. Це партія, яка будуватиме країну знизу», - сказав на презентації мер Миколаєва Олександр Сенкевич. Мер Дніпра Борис Філатов переконаний, що Україні необхідна сильна місцева влада, яка буде мати і повноваження, і відповідальність. При цьому він зазначив, що творці партії "Пропозиція" не претендують на вплив у загальнодержавних питаннях. "Держава повинна займатися економікою, реформами, зовнішньою політикою, держбезпекою", - сказав він.

Філатов також підкреслив, що "Пропозиція» - це не "Партія регіонів, федеральних князів, місцевих баронів". "Ми - партія територіальних громад, партія місцевого самоврядування", - пояснив він.

Мер Чернівців Олексій Каспрук нагадав, що в ратифікованій Україною ще 1997 року Європейській хартії місцевого самоврядування прописано, як все повинно функціонувати в державі, і її просто потрібно виконувати. Мер Дніпра Борис Філатов запевнив, що за «Пропозицією» не стоять олігархи, а її автори є самостійними людьми. Творці партії запрошують приєднатися представників місцевого самоврядування, професіоналів в сферах державного будівництва, економіки, фінансів, культури, медицини, освіти, представників громадських організацій, активних і небайдужих громадян. Мери ще раз відкинули марні звинувачення в "сепаратизмі" і акцентували увагу на тому, що заможні місцеві громади, навпаки, мусять стати основою заможної єдиної України.

У Дніпрі під час презентації в столиці партії «Пропозиція» почалися обшуки силовиків

У Дніпрі під час презентації в столиці партії «Пропозиція», до якої входять мери міст України, в тому числі і міський голова Дніпра Борис Філатов, почалися обшуки силовиків у міськраді, його комунальних підприємствах та низці міських ЗМІ. Цілком імовірно, що вони проводяться за вказівкою центральної влади. За словами очевидців, силовики вилучають документи за останні три роки. За повідомленнями місцевих ЗМІ, люди в формі і балаклавах проводять обшуки, наприклад, в офісі сайту Dnepr.info. Обшуки проводять також в КП «Організаційно-аналітична служба» Дніпровської міськради. Відомо, що сайт Dnepr.info уклав контракт на висвітлення діяльності Дніпровської міськради. За це якраз і відповідає КП «ОАС».

«П'ятниця хоч і не 13-е, але твориться треш. Почалася пресконференція мера. До нас в приміщення заходять силовики. Начебто під диктовку: «Приберіть мера з пресконференції, і ми від вас підемо». Але хлопці, напевно, не знають, що виконавчі органи трохи іншим займаються, прийшли не за адресою», - написав у Facebook Владислав Макарець, фахівець департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики міськради.

Політолог Станіслав Жолудєв вважає, що презентація партії «Пропозиція» і обшуки в мерії Дніпра можуть бути пов'язаними між собою. «Сьогодні відбувається презентація партії, яка повинна об'єднати сили місцевого самоврядування. Так можна пояснити пресинг, який чинять на місцеву владу, зокрема, на мерів міст. Запустити сьогодні машину покарань - це політична маніпуляція і залякування», – вважає Станіслав Жолудєв, глава правління всеукраїнського ГО «Комітет виборців України».

Мер Дніпра Борис Філатов також заявив про те, що в міській раді відбулися обшуки. Про це йому стало відомо під час презентації нової політичної партії "Пропозиція". Поки проходила пресконференція за участю журналістів, Борису Філатову довелося відлучитися, щоб відповісти на дзвінок. Як виявилося, поки він знаходиться в Києві, в Дніпрі силовики вирішили провести обшуки в міськраді. Мер допускає, що обшуки можуть бути пов'язані з представленням нової політичної сили. «Це мені якийсь привіт», - вважає Філатов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати