Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Головна перешкода миру – Росія»

Як Захід готується відповісти на гібридну атаку путінського та лукашенківського режимів мігрантами та що робить Україна?
12 листопада, 13:43
ФОТО РЕЙТЕР

Євроатлантична спільнота за допомогою різних форматів та інструментів готує необхідну відповідь на дії режиму Лукашенка у зв’язку із штучно створеною ним за кураторством Кремля емігрантську кризу на польсько-білоруському кордоні. Останнім часом відбулося низка подій на різних міжнародних майданчиках, покликаних виробити спільні дієві рішення.

В четвер відбулося закрите засідання Ради безпеки ООН: тему міграційної кризи підняли США, Велика Британія, Естонія, Франція, Ірландія, Норвегія та Албанія. «Ми засуджуємо організовану інструменталізацію людей, чиї життя та добробут поставлені Білоруссю під загрозу в політичних цілях, з метою дестабілізації сусідніх країн і зовнішніх кордонів Європейського Союзу та відволікання уваги від її власних порушень прав людини», – йдеться в спільній заяві країн, опублікованій на сайті постпредства США при ООН.

«Разом ми висловлюємо нашу солідарність з Польщею та Литвою і готові обговорити подальші заходи, які ми можемо вжити, щоб підтримати їх і націлити на тих, хто бере участь у діяльності режиму Лукашенка та сприяє незаконному перетину зовнішніх кордонів Європейського Союзу. Ми залишимося єдиними та повними рішучості захистити ЄС від цих гібридних операцій білоруської влади», - зазначається в заяві. Також вони закликали країни, звідки приїжджають нелегальні мігранти, до співпраці, щоб застерегти громадян «від влучення в пастку, розставлену білоруською владою».

Як відомо, Росія має право вето у Радбезі, тож може допомогти Білорусі і собі уникнути відповідальності. Реагуючи на спільну заву країн ЄС та США, заступник посла Росії в ООН Дмитро Полянський ще перед засіданням заявив журналістам, що його західні колеги мають «мазохістські нахили, оскільки піднімають цю тему, що є повною ганьбою для ЄС», пише Reuters. Таку заяву росіян слід сприймати абсолютно спокійно, оскільки у тому, що робить Москва проти євроатлантичної спільноти, вона традиційно звинувачує сам Захід. Відповідно кожному разу це слід розцінювати як явку з повинною Москви. 

Виклик, який сьогодні кидає Заходу путінський та лукашенківський режими, вимагає чіткої та жорсткої реакції цивілізованого світу. В іншому випадку Кремль це сприйме як слабку позицію, а отже може і далі атакувати Європу без відчутних втрат для себе. Росія і Білорусь мають нести серйозні економічні і репутаційні втрати за свої злочинні діяння. Що відбувається наразі в напрямку можливого покарання агресорів?  

Президент США Джо Байден і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн провели зустріч, під час якої одним з ключових питань була ситуація на кордоні Білорусі та східних країн-членів ЄС. «Це гібридна атака, не міграційна криза. На початку наступного тижня ми швидко розширимо санкції проти Білорусі. ЄС і США будуть співпрацювати з країнами походження мігрантів і над санкціями проти авіакомпаній третіх країн, залучених до перевезення», - написала Урсула фон дер Ляєн у своєму Twitter.

Тим часом, кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк пише, що посли ЄС затвердили всі критерії для схвалення п'ятого пакету санкцій щодо Білорусі. «Робота над списками тепер прискориться», - зазначив журналіст. За його інформацією, політичне схвалення санкції, ймовірно, отримають на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 15 листопада. Фактична публікація рішення, тобто набуття чинності санкцій, очікується трохи згодом.

ЄС також розглядає шостий санкційний пакет, який може включати наказ для фірм ЄС про припинення постачання до національного аеропорту Мінська. Про це агентству Reuters заявили два дипломати, ознайомлені з обговоренням у ЄС. Один з них сказав, що санкції щодо мінського аеропорту можуть перекрити фінансування, постачання та обладнання ЄС.

Лукашенко, в свою чергу, не мовчить – навіть погрожує. «Занадто багато нас почали лякати п'ятим пакетом (санкцій – ред.)… Ми їм прощати нічого не повинні. Польща нас лякає, що закриє кордон. Будь ласка, менше буде туди переміщатися… А якщо ми закриємо транзит через Білорусь? Ми обігріваємо Європу, вони нам ще погрожують, що закриють кордон. А якщо ми перекриємо природний газ туди (йдеться про газопровід "Ямал-Європа" – ред.)?», - заявив самопроголошений президент Білорусі (eurointegration.com.ua).

Ніхто Лукашенка не боїться, але подібна риторика свідчить, що зупинятися диктатори (Путін насамперед) не збираються, а отже і відповідь на їхні дії має бути серйозною і болісною. Тим більше, коли удар так званої Союзної держави Білорусі та Росії направлений не тільки проти східних країн Євросоюзу. Кремль вже восьмий рік веде війну проти України, окупувавши частину її території – окремі райони Донецької і Луганської областей та півострів Крим. Всі ці казки представників путінського режиму про намагання РФ мирно врегулювати ситуацію на Донбасі – пусті слова. Не для того вони розпочинали війну.

Росія є головною перешкодою в мирному врегулюванні розпочатого Москвою збройного конфлікту на сході України. Про це заявила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Кортні Острієн під час засідання Постійної ради Організації з безпеки та співробітництва у Європі в четвер. «Військова активність Росії в Україні та навколо неї, разом із дедалі більш ворожою риторикою Кремля протягом попередніх місяців, є необґрунтованими та небезпечно провокаційними. Головна перешкода миру – Росія. Це – конфлікт, який розпочала Росія, і зараз вона несе повну відповідальність за його завершення», - заявила Острієн.

Вона нагадала, що російська агресія в Україні вже призвела до понад 13 тис. смертей, десятків тисяч поранених, переселення близько 1,6 мільйона людей і завдання величезної шкоди критичній цивільній інфраструктурі. «Ми закликаємо Росію припинити свою агресію, дотримуватися режиму припинення вогню, виконувати свої Мінські зобов’язання та вивести свої сили з суверенної території України. … Ми закликаємо Росію взяти конструктивну участь у Тристоронній контактній групі та відкрити всі КПВВ уздовж лінії зіткнення, щоб забезпечити вільне пересування цивільного населення», - заявила представниця США в ОБСЄ.

Острієн також закликала Росію дозволити СММ ОБСЄ виконувати свій мандат і здійснювати моніторинг на всій території України, включаючи контрольовані Росією території Сході та Криму. Останнє вкрай важливо, оскільки говорячи про Донбас, не всі пам’ятають, що мандат СММ ОБСЄ дійсно охоплює всю Україну, включаючи окупований Крим. Але на півострів Москва нікого не впускає, роблячи все, аби закрити кримське питання. Виходить у неї, правда, не дуже, бо ні одна поважаюча себе країна в світі не може визнати явний злочин Москви щодо українського півострова. За виключенням васалів Кремля. 

Як приклад можна назвати ту ж лукашенківську Білорусь. В останні роки за допомогою різних інструментів Москва змушує «молодшого диктатора» визнати Крим російським. «Бацька» намагається пручатися, але після жорстокого придушення минулорічних масових протесів білорусів та нещодавнього підписання Москвою та Мінськом пакету інтеграційних документів щодо реалізації положень Договору про створення Союзної держави, Лукашенко та його посіпаки, опинившись в глухову куті, озвучують потрібні Кремлю меседжі, намагаючись зберегти ілюзію хоч якоїсь самостійності.

Днями так званий міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей назвав Крим де-факто російським. «Позиція Білорусії щодо Криму залишається такою, якою була. Ми розуміємо насправді, що Крим є зараз російською територією. Давайте виходити з цього», - заявив він (ria.ru).

У Міністерстві закордонних справ України одразу попередили північних сусідів, що офіційне визнання Криму російською територією призведе до непоправних наслідків для українсько-білоруських відносин. «Виходимо з того, що офіційно, як і раніше, Білорусь підтримує суверенітет і територіальну цілісність нашої держави в її міжнародно визнаних кордонах. Зміна підходу Білорусі задля де-юре визнання тимчасово окупованого Криму територією Росії призведе до непоправних наслідків для українсько-білоруських відносин. Сподіваємося, що в Мінську усвідомлюють цей аспект і не допускатимуть кроків всупереч нормам міжнародного права», - йдеться в заяві МЗС України.

Зрозуміло, що рано чи пізно Кремль змусить Лукашенка приїхати в Крим і, можливо, визнати півострів російським. Така залежність «бацька» від Москви свідчить про те, що територія агресора розширюється, загрожуючи нашим кордонам з півночі. І у Києві це прекрасно розуміють.

«Ми посилюємо прикордонні підрозділи силами Національної поліції та Національної гвардії. Додатково буде залучено близько 8,5 тисяч військовослужбовців та поліцейських», - зазначив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський на Волині, де знаходився з перевіркою рівня захисту українського кордону. За його словами, додаткова група силовиків буде налічувати 3 тисячі прикордонників, 3,5 тисячі нацгвардійців і 2 тисячі поліцейських, повідомляє пресслужба МВС України.

«Чергуватиме також авіація МВС, зокрема 15 вертольотів, які забезпечать мобільність і, за необхідності, перекидатимуть наші сили на кордон», - додав Монастирський. Він зазначив, що такі дії дозволять стримати нелегальних мігрантів, однак для комплексного вирішення проблеми потрібно укріпити кордон. «Український рубіж необлаштований, тому в найкоротші терміни Україна має звести "інтелектуальний кордон" з Росією та Білоруссю. Для фінансування цього проєкту знадобиться 17 млрд грн. Ці кошти будуть виділені з бюджету», - зазначив очільник МВС.

Сценарії розвитку штучної міграційної кризи можуть бути різними. «Найбільший переможець у цій ситуації – Росія, тому що Лукашенко і його режим стали інструментом в руках Кремля. Білорусь використовують для розколу всередині ЄС, створення загрози для кордонів ЄС, спроб щось "вибити"», - наголосив днями міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс (delfi.lv). Для того, щоб цього не сталося західні країни разом з Україною мають поставити на місце Кремль з його маріонетковим режимом в Білорусі.

«НА МОЮ ДУМКУ, МАЄ БУТИ ОПРАЦЬОВАНИЙ БІЛЬШ ЖОРСТКИЙ АЛГОРИТМ РЕАГУВАННЯ»

Андрій РИЖЕНКО, експерт Центру оборонних стратегій, капітан 1-го рангу запасу ВМС України:

- Безсумнівно група емігрантів, здебільшого з Сирії та Іраку, підійшла до кордону Білорусі з Польщею організовано та у супроводі силовиків Білорусі. Емігранти цілеспрямовано почали провокацію з метою силового перетину кордону з Польщею, аби опинитися на території Європейського Союзу.

Однозначно ця група мігрантів не якісь розрізнені люди чи звичайні родини. Це саме організована з конкретною метою група. Вони одягненні не як зазвичай у країнах, звідки вони прибули, а відповідно до погодних умов та у майже однаковий одяг, мають спеціальне спорядження, пристрої для розрізання колючого дроту, у всіх дуже схожі намети.

Вони добре згуртовані та точно знають, що конкретно їм роботи. Очевидно, що цих мігрантів дуже добре проінструктували про алгоритми дій та гуманність законів, які діють у Європейському Союзі, зокрема і про те, що тут застосування бойової зброї – це дуже маловірогідний захід, до якого вдаються у крайніх випадках. 

Отже вони спокійно та цілеспрямовано провокують військовослужбовців і прикордонників Польщі, які застосовують у відповідь в основному лише сльозогінний газ.

Якраз на таку гуманність і розраховані дії мігрантів.

На мою думку, має бути опрацьований більш жорсткий алгоритм реагування, у разі таких організованих масованих спроб перетину кордону. 

Крім того, ця ситуація однозначно демонструє позицію влади Білорусі. Адже всі ці переміщення дуже добре організовані та санкціоновані.

Ця ситуація дуже контрастує з тим, як поводилася влада Білорусі з протестувальниками ще рік тому, які збиралися дійсно мирно, а відносно них застосовувалися різні, набагато більш жорсткі заходи.

Чи можуть бути подібні дії відносно України? Так, це можливо, але маловірогідно. Адже цих мігрантів цікавить соціальний пакет, який надає саме Європейський Союз. Якщо ж вони таки спробують чинити такі дії відносно України, то це стовідсоткова провокація, до якої ми маємо були готові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати