Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стагнацію адміністративної реформи санкціоновано парламентом

22 жовтня, 00:00

21 жовтня Верховна Рада 234 голосами затвердила нову редакцію закону про Кабмін, внісши за вже традиційною технологією, три поправки Президента. Парламент погодився, що у випадку відхилення програми уряду, він не повинен, а може розглянути питання про довіру Кабміну. Самому урядові надано 90 днів на підготовку програми. Закон також враховує право Президента вносити в першочерговому порядку на розгляд ВР акти, що пов'язані з діяльністю виконавчої влади.

Рутинна процедура повернення Президенту майже не зміненого по суті закону означає, що в цей час парламент не здатен відстояти свою думку радикально - шляхом подолання вето. На голосування, попри вимоги першого віце-прем'єра А. Голубченка, подолання вето не ставилося. Оскільки провал такої політики мав означати тріумф Л. Кучми та команди, що завжди добивалася збереження розбалансованої системи управління. (Одне тільки збереження, згідно з відхиленою поправкою Президента, функцій міністра Кабінету Міністрів на рівні віце-прем'єра означає наявність двох центрів керівництва Кабміном, не кажучи вже про інші «дрібниці»).

Суть того, що відбувається нині, зводиться до того, що парламент, із одного боку, не бажає прийняти модель управління Президента, а з другого - кланові угрупування, які сконцентровані у стінах нинішньої ВР, не квапляться вдосконалити цю модель. Вони, очевидно, планують покерувати виконавчими структурами після виборів, саме тоді визначивши їхні функції. На думку А. Лавриновича, заст. Голови Комітету із правової політики, малоймовірно, що ситуація вирішиться теперішнім складом парламенту та Президента. Закон також навряд чи буде використаний як інструмент тиску в якихось політичних торгах найближчим часом. Це пояснюється тим, що в нинішній ситуації, навіть якщо б група підтримки екс-президента Л. Кравчука, що відповідає за адміністративну реформу, мала б намір підтримати модель правління а ля Кучма, то зайшла б жорстку опозицію лівих та радикал-реформаторів.

Природно, відстрочка рішення долі закону про Кабмін наразі грає на руку Л. Кучмі та В. Пустовойтенку. Але, можливо, на існуючому балансі сил відіб'ються рішення ВР, які вона має намір ухвалити поточного тижня з приводу кадрових питань у силових відомствах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати