Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правила гри для регіонів намагаються розробити самі регіони

04 червня, 00:00

Низка подій, що трапилися останнім часом у Донецьку, свідчить про те, що місцева влада й політична еліта не на словах, а реально мають намір включитися в новий етап боротьби за регіональне самоврядування.

Кошти в регіоні все ж таки є

Такий настрій для Донбасу не новий, як і сама ідея. Проте, зважаючи на різні причини, кисень нашим регіонам на деякий час було перекрито. Причини різні: і звинувачення в клановості, і підозрілість щодо завищених амбіцій.

Життя тим часом погіршувалось. У Донбасі - особливо. Прозорливі розуміли: так довго не триватиме. Донбас надто важлива ланка в інфраструктурі України, щоб довгий час перебувати під тяжким, але безглуздим пресом центру.

Перші кроки на посаді новий губернатор Віктор Янукович зробив назустріч ображеним. Головне питання, яке поставив жорстко, - негайно вивчити ситуацію з невиплатами зарплат та пенсій. Було створено спеціальну комісію. За результатами тотальної перевірки багатьом керівникам підприємств та муніципалітетів обіцяно найсуворіші догани. Губернатор підписав розпорядження про порядок виплат зарплат усім без винятку керівникам тільки після того, як вони розрахуються зі своїми працівниками. При цьому пообіцяв, що й сам отримуватиме зарплату після того, як буде закрита відомість у бюджетній сфері. Природно, що реакція на такі заяви далеко неоднозначна. Проте підстьобнути вдалося багатьох.

Протягом останніх тижнів перелік благодійних акцій в області поповнився новими конкретними справами: згадали про дитячі притулки, про спеціальні медичні установи, школи-інтернати, відкриваються центри безкоштовного побутового обслуговування малозабезпечених. Це лише мала частка від потрібного. Однак такі кроки свідчать не тільки про те, що в області починають піклуватися про слабих, скільки про потенційні спонсорські можливості. Іншими словами, можна зрозуміти, що кошти в регіоні є.

Протягом кількох днів в області відбулося кілька подій, що тісно пов'язані між собою. Насамперед - за тематикою.

Спочатку на зустрічі за круглим столом із регіональними лідерами політичних партій та рухів Віктор Янукович безапеляційно висловився: "Центр уже не може керувати, а для регіонів не визначені правила гри". Чи міг чиновник озвучити таку крамолу без згоди на те самого центру? Певно, міг. Однак, напевно, тут усе набагато складніше.

"Наша людина в Кабміні"

Показове те, що ні ліві, ні праві не стали акцентувати увагу на політичних аспектах ідеї сильного регіону. Промовчали ті, хто раніше в таких розмірковуваннях убачав загрозу суверенній цілісності України. Віктор Янукович озвучив далеко не нову ідею регіонального самоврядування, яка набирає іншої сили та інших відтінків. Те, що тема створення сильних регіонів, які здатні врятувати країну від економічної катастрофи, набуває нового звучання, підтвердило й нещодавнє проведення у Славяногорську міжнародної науково-практичної конференції під назвою "Місто, регіон, держава: проблеми розподілу влади", де рівноправними учасниками були вчені, керівники великих підприємств Донецької та сусідніх областей, представники місцевих структур влади.

Саме там набула розвитку думка, що сьогодні центральна влада показала своє повне банкрутство щодо виводу економіки України з кризи. Центр - усі гілки влади - бездіяльний там, де рішення треба приймати негайно. За цієї ситуації, зазначали учасники конференції, єдиною противагою виступають місцеве самоврядування й активність регіональних адміністрацій.

Конференція не здобула широкого розголосу, але її триденна робота негайно втілилася в реальні справи. Через кілька днів до Донецька з'їхалися практично всі депутати Верховної Ради від області й зібралися - чого не було вже півтора року - в обласній держадміністрації для обговорення насущних проблем області. Побувавши напередодні в Києві, В. Янукович вирішив використати, можливо, останній шанс звернути увагу верхів на катастрофічно несправедливі цифри, що закладені до бюджету для Донецької області. Заклик до депутатів був гранично зрозумілий: згуртуватися незалежно від політичних пристрастей і відстоювати в Києві інтереси області спільно. Тим більше, що область має роздроблену комісією обладміністрації й облради програму виходу з кризи. Крім того, Янукович повідомив і про те, що за розпорядженням Президента прем'єр-міністр отримав наказ виділити в Кабміні "спеціальну людину", через яку з'явиться можливість значно скоротити шляхи "пробиття" болючих донецьких питань в урядових коридорах.

Останнім - не менш потужним - акордом заявила про свої наміри включитися до боротьби за регіональні інтереси директорська рать - Донецька обласна асоціація керівників підприємств. Ця потужна громадська структура, що об'єднала в один кулак практично всі промислові гіганти Донбасу, яка входить до Міжнародної асоціації промисловців (МАП) і є водночас і кістяком УСПП, здатна на багато що. Про багато що свідчить і те, що своїм президентом ця організація одностайно вибрала Юхима Звягильського.

Найближчим часом за ініціативою асоціації в Донецьку відбудеться науково-практичний семінар, на якому в центрі уваги будуть практичні питання відновлення, реструктуризації й подальшого розвитку промисловості Донбасу. І поділитися досвідом щодо цих питань у Донецьку є кому. "Їх кілька осіб, які знають, що за цих умов робити й як робити. Вони на плаву. На них сьогодні тримається держава", - так охарактеризував донецький господарський капітал мер Донецька Володимир Рибак - сам особистість неабияка, який активно готується до власної передвиборної боротьби.

Про вибори-98

Посилення регіональних настроїв - не випадкове. Дві причини, як мінімум, лежать на поверхні. Перша: центр захлинається в істерії обопільних докорів, недорозуміння й підозрілості. Розуміючи власну неспроможність, але зізнаючись у цьому вголос, він уже готовий позбавитися - хоча б частково - вантажу регіональних проблем. Друга причина ще зрозуміліша: вибори, що наближаються. Настає час готувати плацдарми. І, не будемо лукавити, для більшості саме цей чинник - визначальний. Донецька економічна еліта готується до реваншу. А разом із нею й ті, кому вдалося, примкнувши до верхів, усидіти в київських кріслах. Протягом останніх років донеччанам не вдалося відстояти свою концепцію. Але й інших помітних перемог у державі щось не видно. Чи обросте цей клубок новими союзниками - покаже час. Зрозуміло одне - розіграти на свою користь карту Донбасу намагатиметься багато хто. Звідси, мабуть, і явне потепління в стосунках із центром.

Ще є час захопити найвигідніші позиції. Знайти союзників. Знайти кошти. Знайти своїх виборців.

Усе це є в Донбасі. Третина його мешканців - пенсіонери - найактивніше беруть участь у виборах. Розпочався похід за їхніми голосами.

 

Донецьк

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати