Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Політика, зчеплена зі статтю

15 травня, 00:00

Результати торішніх виборів до Білого дому свідчать, що політичні погляди статей відрізняються дедалі більше. Це, мабуть, перші президентські вибори в США, на яких переможець не отримав більшості голосів серед чоловіків і жінок. Білл Клінтон легко здобув більшість жіночих голосів, а Боб Доул отримав трохи більше чоловічих - зокрема, мав значну перевагу серед білих чоловіків.

На мою думку, головною причиною того, що економічні та політичні інтереси чоловіків настільки відрізняються, є занепад стабільної сім'ї. Оскільки ця демографічна тенденція сама собою не мине, успіх Білла Клінтона серед жінок, імовірно, провіщає дедалі більший наголос на відмінній політиці щодо статей і загострення боротьби між чоловіками й жінками за шматок суспільного пирога.

Еволюцію сім'ї впродовж останніх чотирьох десятиліть ілюструють зміни в структурі домогосподарств: 1960 року подружні пари з дітьми складали майже три чверті від загальної кількості американських домогосподарств, натомість нині - трохи більше як половину. Майже 30 відсотків родин становлять самотні матері, в багатьох із них діти на утриманні. Подібні тенденції властиві Великій Британії, Скандинавії та решті Європи.

Різке скорочення повноцінних сімей пояснюється переважно стрімким збільшенням розлучень і швидким зростанням різниці між тривалістю життя чоловіків і жінок. У 60-ті роки розлучення було рідкісним явищем, а нині у США ним завершується майже половина перших шлюбів. Також стрімко зростає кількість самотніх жінок похилого віку, бо жінки складають майже 60 відсотків серед осіб, яким понад 65 років. Схоже на те, що більшості молодих одружених жінок згодом доведеться якийсь час бути розлученими чи вдовами.

Хоча Доул чудово усвідомлював свою непопулярність серед жінок, під час минулої кампанії республіканська партія намагалася заручитися підтримкою традиційних повноцінних домогосподарств, пропагуючи сімейні цінності, виступаючи проти абортів, підтримуючи скорочення податків для середнього класу й більші відрахування на дітей. Серед членів повних сімей республіканці мали певний успіх. Усупереч багатьом прогнозам, одружені жінки дали Клінтонові лише на п'ять відсотків голосів більше, ніж Доулові.

Клінтон теж підтримував сімейні цінності та сімейну політику, проте він полонив жінок прихильними поглядами на так звані жіночі проблеми. Він не лише енергійно підтримував загальне право жінок на аборти, але й наклав вето на законопроект, що забороняв робити аборт на пізній стадії вагітності. За що наразився на прокляття з боку офіційних осіб католицької церкви й протести з боку багатьох жінок, що підтримували аборти за звичайних обставин. Але Клінтон усе ж таки отримав більшість голосів католиків. Він підтримав контроль за зброєю й постійно заявляв, що республіканці скоротять програми соціального страхування та медичного забезпечення для старих, які допомагають більше жінкам, ніж чоловікам.

Майже всі самотні молоді жінки мусять працювати, аби підтримати себе та своїх дітей. Президент привабив цих та інших жінок-працівниць, підтримуючи програми "позитивної дії" для жінок і меншин, субсидії на дітей жінкам, що працюють, відпустки для догляду за дітьми й хворими батьками. Клінтон також призначив жінок у федеральний суд, кабінет і команди, що визначають економічну та зовнішню політику. Внаслідок таких заходів, а може, ще й з інших причин, Клінтон мав неабияку популярність серед неодружених жінок, отримавши понад 60 відсотків їхніх голосів проти 28 відсотків Доула.

Зорієнтована на статі політика набирає популярності і в інших країнах із подібними до американських тенденціями розвитку сім'ї. Європейські соціал-демократичні та лейбористські партії призначають багато жінок на урядові посади. Ці партії захищають субсидії на дітей жінкам-працівницям, урядову підтримку дітям самотніх жінок, соціальні програми для жінок, розлучених із чоловіками-пенсіонерами, щедрі медичні та інші субсидії людям похилого віку. Натомість консервативні партії наголошують на сімейних цінностях, на зменшенні податку для подруж та інших програмах, що сприяють збереженню традиційної повноцінної сім`ї.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати