Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Усюди прекрасно, але в Шопроні найкраще!»

Чим угорське містечко приваблює гурманів, поціновувачів архітектури і меломанів
20 липня, 12:27

Літо, крім усього, — сезон музичних фестивалів. В Україні чимало амбітних проектів, але в експедиції за кордон можна вбити двох зайців — почути наживо тих, хто до України не приїхав, та відкрити цікаві місця, забувши про путівники. У відомих туристичних центрах такі події допомагають дослідити нові куточки, а якщо локація в іншому регіоні країни — незвичайний досвід гарантований.

Так сталося, що першою іноземною ластівкою для мене став угорський VOLT Festival. Українці їдуть переважно на легендарний Sziget, теж в Угорщині, чи польський Open’er, хоча цього року фаворитом змагання лайнапів є іспанський Mad Cool. Проте хіба можна сумніватися, якщо твій найулюбленіший гурт дає концерт у твій же день народження на відстані лише в 1400 кілометрів? Відповідь очевидна — рушаймо досліджувати Шопрон!

НАЙВІДДАНІШИЙ

Містечко угорське, але до кордону з Австрією — шість кілометрів, а до Відня — 60. Відповідно, найзручніше добиратися саме звідти: трохи менше ніж 20 євро, півтори години в потязі з чарівними краєвидами. Цим же потягом можна доїхати і з Братислави. Подорож із Будапешта дещо дешевша, але довша майже вдвічі та з більшими інтервалами між потягами.

Хоча перша згадка Шопрона датується 1153 роком, ще в давньоримський період на його місці існувало поселення Скарбантія — важлива торгова точка на тодішніх мапах. Залишки стародавніх фундаментів і сьогодні можна побачити біля центральної площі — колишнього форуму античного міста.

Угорське ім’я новостворена фортеця отримала від одного з власників. Протягом століть місто поступово розвивалося, але 1676 року його моментально знищила велика пожежа. На щастя, Шопрон доволі швидко повстав із попелу. Саме тодішня забудова збереглася до нашого часу як історичний центр.

Ядро міста пішохідне, допускаються лише машини місцевих жителів і мікроавтобуси з продуктами для кафе. Малолюдні вулички — те що треба після аеропортів, вокзалів і площ великих міст. Можна зупинитися у затінку, вдихнути-видихнути та «заземлитися», аж поки з-за рогу не вигулькне якась галаслива компанія.

Історичний центр Шопрона забудовувався у стилі австрійського бароко. Утім, візитівка міста — пожежна башта — належить до неоренесансу. Її попередниця з’явилася на римських фундаментах ще в ХІ столітті. З тих часів башта неодноразово змінювала свій вигляд. У башту вбудовані «Ворота вірності». Це пам’ять не про романтичну історію, а про територіальну суперечку. Коли Австро-Угорська імперія розвалювалася і новоспечені незалежні держави ділили між собою «майно», Шопрон і навколишні землі мали відійти Австрії. Але Угорщина відмовлялася віддавати такий ласий шматочок. Лише після втручання посередників останнє слово віддали містянам. На референдумі 1921 року ті обрали Угорщину. Відтоді Шопрон називають «найвірнішим містом», а день голосування, 14 грудня, відзначають як свято лояльності в усьому регіоні.

Майже 70 років потому неподалік від Шопрона ледь не вперше було пробито «залізну завісу». У червні 1989 року міністри закордонних справ Угорщини та Австрії розрізали прикордонний паркан на знак ліквідації захисних споруд першої. А 19 серпня відбувся так званий Європейський пікнік — обидві країни символічно відкрили кордон на три години. Понад 600 громадян НДР скористалися цим, щоб втікти до «вільної» ФРН.

Сьогодні Шопрон залишається «зв’язковим» між Угорщиною та Австрією. Промисловий потенціал істотно зменшився, але зріс рекреаційний. Окрім архітектурних перлин, туристів приваблює симбіоз угорської та австро-німецької кулінарних традицій, а також вино та пиво місцевого виробництва. Шопронське вино із задоволенням пили європейські королі та полководці, а нині найкращі його сорти місцеві ресторани пропонують усім охочим. Не відстають і пивовари: келих Soproni — обов’язковий пункт для туристів.

Неподалік від Шопрона народився видатний композитор Ференц Ліст, у центрі його імені зосереджені місцеві культурні ініціативи. А 25 років тому в звучанні Шопрона з’явилася нова нота — фестиваль сучасної музики VOLT.

ОДИНИЦЯ МУЗИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ

Вперше захід організували навесні 1993 року. Все, що він мав, — енергійне ім’я на честь журналу про популярну культуру, п’ять місцевих гуртів і спортивний центр як локації. З 1995 року організатори фестивалю підтримували партнерські відносини з командою Sziget. Будапештська легенда теж народилася 1993 року, проте одразу взяла набагато вищу планку. Врешті 2002 року обидві команди підписали угоду про включення VOLT у портфель Sziget’а. Це дало шопронському опен-ейру потужний поштовх до розвитку. Його перенесли на кінець червня, змінили локацію на Loverek — заміський кемпінг у оточенні пагорбів, полів і лісів. Аудиторія неухильно збільшувалася, цього року перетнувши позначку в 152 тисячі відвідувачів за п’ять днів.

На відміну від глобалізованого Sziget, VOLT орієнтований радше на угорську аудиторію. Тут багато місцевих зірок, виступають артисти з сусідніх Австрії, Польщі, Чехії. Але привозять і закордонних хедлайнерів різної «ваги» та жанрів. Наприклад, цього року головна сцена підкорилася легендарним Depeche Mode та Iron Maiden, поп-романтикам Hurts і ще кільком популярним серед молоді виконавцям.

Фестиваль пропонує гостям не тільки музику, а й спортивні та розважальні активності, дискусії, літературні читання тощо. Фудкорт був невеликим, але вибір широкий, навіть з безглютеновими та вегетаріанськими стравами. Турбуючись про природу, команда VOLT відмовилася від одноразових стаканчиків і пропонує брати напої у спеціальні пластикові чашки, за які наприкінці фестивалю можна було повернути кілька євро чи залишити собі як сувенір. Mastercard забезпечив безконтактну оплату браслетами. Від додаткових черг рятує мобільний додаток, через який можна швидко переказати гроші з картки на браслет.

Попри те що фестиваль проводиться за містом, зв’язок із ним не втрачається. Багато гостей розселили в готелях та гуртожитках, між Шопроном та фестивальним полем курсували спеціальні «Ікаруси». Щоправда, у пікові години перед найважливішими концертами сподіватися на них було не варто — надто великий інтервал і затісно всередині. Хвала відвідувачам-угорцям з машиною та хорошою англійською, які врятували моє свято і довезли на концерт вчасно!

Цього року VOLT’у виповнилося 25, тож місто було особливо привітним до меломанів. Більшість закладів харчування, деякі магазини та культурні установи приєдналися до фестивальної програми знижок із гаслом «Усюди прекрасно, але в Шопроні найкраще!» На центральних вулицях майоріли прапорці з логотипом, а вітрини заклеїли тримовними плакатами «Ласкаво просимо!»

Фестивальна команда називає Шопрон «містом зірок», а робить його... «містом стільців». На вулицях щоліта встановлюють вуличні меблі, зроблені угорським митцем Іштваном Еф Замбо на честь хедлайнерів. Таких стільців уже понад 30-ти. Найбільше їх скупчення — біля тематичного Volt Cafe. На стіні біля нього — збірка автографів хедлайнерів. Деякі виступали на фестивалі не один раз.

Чи вартий VOLT поїздки — вирішуйте ви, виключно після оголошення програми наступного року. Але те, що Шопрон вартий як мінімум одноденної втечі з якоїсь дунайської столиці, не підлягає сумнівам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати