Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тернопіль. Маленький обласний центр із великими амбіціями

31 березня, 16:01

Перша моя зустріч із Тернополем відбулася 2006 року. У чужому місті спочатку починаєш шукати щось для себе знайоме, що нагадує рідні вулиці. А потім розумієш, що кожне місто має своє обличчя, свою інформаційну ауру. І кожен може себе знайти у палітрі рис урбаністичного портрету.

ДОРОГИ І ПОРЯДОК

У Тернополі почали працювати нові патрульні поліцейські. Їх 209, 17 екіпажів патрульних машин щодня їздять вулицями міста. Перші результати — є. Водії вже обачніше вибирають місця для паркування. Раніше джип міг стояти на тротуарі, а пішоходи мали оминати його, виходячи на проїзну частину вулиці. Місцеві інтернет-сайти рясніють світлинами автомобілів, які патрульні поліцейські евакуювали, а на водіїв склали протокол. До речі, тернополяни часто самі повідомляють патрульним про неправильно припарковані авто. Водії (за спостереженням активістів-містян, які викладають свої відгуки в соцмережі) почали чемніше їздити Тернополем, зменшилася кількість заторів. Також городянам подобається те, що нові поліцейські патрулюють не лише дороги, а й заїжджають у двори.

ПАТРІОТИЧНИЙ РЕСУРС

У самому центрі Тернополя у безперервному режимі працює один із головних центрів збору допомоги для захисників України. Заходжу в штаб самооборони Майдану після 18 години. Тут незвично затишна атмосфера. У кімнаті сидить письменниця, етнограф Лілія Мусіхіна. На столі свічка, барвники... Волонтери вже кілька днів розмальовують писанки. Все, що на душі людини, можна прочитати на писанці, розмальованій нею. Але для цього треба вміти читати орнаменти. Лілія Мусіхіна каже, що цього року писанки переважно розмальовують за лемківською технікою. Переважає чорний колір як символ першопочатку. Також солярні символи, символ проростаючого зерна, сонця — усе що пов’язане із потенціалом життя.

ІНІЦІАТОР ІНФОРМАЦІЙНИХ ПРИВОДІВ

Незважаючи на те що Тернопіль маленький (у ньому живе понад 200 тисяч осіб), місто дивує великою кількістю заходів. Нещодавно в Тернополі відбулися відкритий чемпіонат з шахів, перший у місті пластовий розпродаж, візит Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Україні Міхеїла Уклеби, Посла Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського. Не вщухає у місті і хвиля акцій — представники «Вільних людей» влаштували акцію протесту біля обласного управління СБУ з вимогою звернути увагу на сепаратистські дії окремих політиків. Це далеко не повний перелік подій міста. Тому журналісти тут завжди мають про що писати. А встигнути на кілька подій удень — не проблема. Наприклад, від міської ради до облдержадміністрації можна дійти менш ніж за п’ять хвилин.

АКТИВНИЙ ВІДПОЧИНОК

Тернопільський став — у центрі міста.10 хвилин від залізничного вокзалу і я споглядаю розмірені прогулянки тернополян по набережній. Рибалки застигають зі своїми вудками, годинами вичікуючи лову. «Щось впіймали? — запитую у чоловіка. — Ні! Вже другий день нічого. Але це дрібниці, зате відпочиваю від роботи, від телевізора...» У парку, що біля ставу, на острові «Чайка» встановлено вуличні тренажери. Туди йдуть всі, хто любить активний відпочинок. Активні тернопільські бабусі прогулюються там зі своїми внуками і власним прикладом заохочують їх застрибнути на тренажер. Улітку тернопільський став на кілька днів стає центром змагань з водно-моторного спорту.

ВЕЛОСИПЕДИСТИ

Велосипедист у Тернополі — це вже масове явище. На велосипедах у Тернополі їздять підлітки й люди похилого віку. «Це економно, корисно для здоров’я і ти не залежний від графіку руху громадського транспорту», — переконує мене чоловік років за 60. Активісти громадської організації «ВелоТернопіль» уже наголошують на необхідності створення велодоріжок на вулицях міста, щоб, мовляв, і безпеку підвищити, і посприяти таким чином кількості прихильників велопрогулянок. І перші результати є — велодоріжка на  набережній Тернопільського ставу користується популярністю.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати