Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нотатки на глобусі»: безкраї степи Казахстану

У суботу, 21 лютого, о 12.30 на Першому Національному каналі
19 лютого, 15:10
ФОТО РЕЙТЕР

Казахстан. Найбільша країна Середньої Азії. Два з половиною мільйони квадратних кілометрів степів. Ще донедавна тут гуляли лише вітри та вершники-номади. Навіть саме слово «казах» перекладається як «мандрівник», «кочівник». Дізнайтеся у програмі, як встановити житло посеред степу буквально за півгодини!

Безкраї казахські степи ховають і страшні, і болісні таємниці. Один із трьох островів архіпелагу ГУЛАГ — найбільший жіночий табір Радянського Союзу АЛЖИР. Спробуйте почитати листи, в буквальному розумінні написані кров’ю, — це експонати музейного комплексу АЛЖИР, що зберігають пам’ять про розлуку, вірність і понівечене кохання...

Втім, пам’ятає казахський степ і щасливі часи, і веселі свята натхненної праці, які шуміли в тих краях років 60 тому. Тоді мільйони молодих людей з усіх куточків Радянського Союзу рушили засвоювати безкраї степи, де протягом століть росли лише тирса та полин. Познайомтеся в «Нотатках на глобусі» з героями цілини — українцями, котрі мешкають нині на землі, що оброблена їхньою працею.

До речі, саме на теренах Казахстану, як стверджують вчені, 120 тисяч років тому людина вперше приручила коня. Та й сьогодні цими безкрайніми степами гуляють величезні табуни. Взагалі, кінь — це альфа та омега казахської культури, головний герой казок і легенд та основна робоча сила в сучасному сільському господарстві. Кінь — це в буквальному сенсі годувальник казахів, традиційні страви готують тільки з конини. Спробуйте приготувати найсмачнішу страву — славнозвісний бешбармак — за рецептами казахської кухні!

Про все це, і ще багато що цікаве — у програмі «Нотатки на глобусі», в суботу, 21 лютого, о 12.30 на Першому Національному.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати