Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВЕСЕЛЕ СВЯТО ПУРИМ

13 березня, 00:00
Клара ГУДЗИК, "День"

12 березня євреї відзначають одне з найбільших іудейських свят - Пурим. Свято започатковане ще в IV столітті до нашої ери і відзначає, як переважна більшість єврейських свят, історичні події, описані в Біблії. Там у сувої (книзі) Естер розповідається про один із найтяжчих періодів в історії єврейського народу.

Єрусалимський храм, збудований Соломоном, лежав тоді в руїнах, а більшість народу Іудеї знаходилася у неволі. Згідно з Талмудом, нещастя погіршувалися тим, що люди почали грішити, втратили віру і "обличчя Всевишнього сховалося від них". І ось Бог зміцнив їх віру чудом - врятував народ від, здавалось би, неминучого винищення і змусив повірити у Божественне провидіння. Знаряддям Божої волі і дива стала прекрасна, смілива і мудра цариця Естер. Вона, попри смертельну небезпеку, заступилися за свій народ перед невблаганним перським царем Артаксерксом і в останній момент врятувала євреїв від повної загибелі. Головним ворогом іудеїв був підступний царедворець Аман, якого Естер вивела на чисту воду в присутності царя, на бенкеті. І так вийшло, що день, призначений для знищення іудеїв, став днем загибелі їхніх ворогів. Тоді ж було вирішено на віки вічні зробити цей день святом, про що й написав у своїх листах до євреїв пророк Мордехай, дядько Естер.

Як святкують Пурим на Земля обітованій, в Ізраїлі? Про це розповідає наш кореспондент в Арієлі (Ізраїль) Розалія Білостоцька: "Пурим - найбільш веселе й радісне з єврейських свят. В цей день важко будь-де побачити сумну чи, навіть, серйозну людину, всі наче світяться з середини. Втім розпочинається Пурим урочисто-серйозно - читанням, в синагозі чи вдома, сувою Естер. Після цього роблять пожертви, дають гроші та подарунки злидарям. І зрештою, кожна родина приступає до святкового бенкету. Під час Пуриму євреям, що взагалі відзначаються помірністю, не тільки дозволяється, а й рекомендується пити багато вина, адже саме на бенкеті вирішилася доля народу. Не варто згадувати, що мало знаходиться людей, що не "підкоряються" цьому приписові.

До святкового столу жінки печуть пиріжки, торти, печиво і не забувають трикутники з маком - "Вуха Амана". В ритуал Пуриму входить милий звичай посилати одне одному, найчастіше з дітьми, святкову випічку. У маленьких містечках можна спостерігати, як між будинками невпинно і весело шастають групки дітей і дорослих з яскравими пакунками для сусідів. Святкування, втім, не обмежується їжею, питвом та взаємним частуванням. Пурим - це карнавал, до якого майже все населення, старі й малі готують маски та костюми, за можливості - історичні. Ввечері, після урочистого обіду з вином, всі, мешканці Арієля, що можуть ходити, виходять на яскраво освітлені й прикрашені вулиці міста. Там на них очікують численні концерти на відкритих естрадах та театралізовані вистави на теми сувою Естер. А пізніше на вулицях і площах вирує Пуримшпиль - величезний карнавальний ланцюг із веселих людей, що пританцьовуть, у барвистих костюмах. Ланцюг, який розтягається на все місто і, начебто, не має кінця."

Розповісти читачам газети "День" про свято Пурим у місті Києві ми попросили Головного рабина України Якоба Блайха. "Ми завжди дуже ретельно готуємося до Пуриму, бо хочемо, щоб для кожного єврея Києва, України він був дійсним святом, радістю. У ці дні є обов'язковою доброчинна діяльність - четверта заповідь свята Пурим. Бо сказано в Біблії: "Нехай зроблять євреї ці дні днями бенкетів та веселощів, і для цього посилають пожертви бідним". Кожний заможний киянин має зробити не менше, як два подарунки двом бідним людям, що дасть їм можливість влаштувати гарний обід. Єврейська громада Києва відзначатиме Пурим у великій Конгресзалі міністерства Зовнішньоекономічних зв'язків. Будуть там подарунки дітям, карнавальний Пуримшпиль та великий концерт, де виступатимуть, зокрема, учні школи N299 - єврейської гімназії Києва. У цей великий день я також вийду на естраду - співатиму пісні єврейською, українською та російською мовами. Вітаю всіх євреїв із днем Пуриму Нехай буде благословенний господь Бог наш, що "дав нам існувати і дожити до цього часу".

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати