Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Світлана Горячова: "Великий" договір слід ратифікувати... з застереженнями

06 березня, 00:00

Скандал на слуханнях у Державній Думі під час обговорення українсько-російського договору залишається однією з головних тем у кулуарах нижньої палати. Заступник голови Думи Світлана Горячова і голова комітету у справах СНД Георгій Тихонов навіть провели прес-конференції, присвячені результатам слухань. С.Горячова дала інтерв'ю кореспондентові "Дня".

– Світлано Петрівно, як ви визначили б зміст ваших розбіжностей із Георгієм Тихоновим і його прибічниками?

– Вважаю, що договір слід ратифікувати. З застереженнями, але потрібно. Бо він дає нам змогу захищати росіян, російськомовне населення на правовому полі. Цей договір закладає взаємні зобов'язання не застосовувати силу одне проти одного, синхронно виступати, коли якась третя держава загрожуватиме нам. А Тихонов вважає, що не потрібно цього робити, що це продовження Біловезьких угод. Але саме комітет Тихонова підготував до ратифікації договори з республіками Середньої Азії, Казахстаном, Вірменією, Азербайджаном. Хоча в кількох із цих республік йдеться не про проблеми російської мови, а про виживання там росіян.

– Коли ви говорите про ратифікацію з застереженнями, чи не боїтеся ви кроків у відповідь з боку українських парламентаріїв?

– Українська Верховна Рада також ратифікувала договір із застереженнями - десь 9 пунктів. Ми можемо ратифікувати цей договір, якщо українська сторона свято виконуватиме ті угоди, які стали базою для нього - передусім про Чорноморський флот, проблеми російської мови.

– Якими будуть наслідки інциденту на слуханнях?

– Я вважаю, ніякого інциденту не було. Коли він і був, його створили наші ЗМІ.

Ну нестриманий характер у Тихонова! Мені здається, що несприймання позицій одне одного не було. Я хочу зв'язатися з керівництвом українського парламенту і сказати, що мені соромно за образи, які тут пролунали. Я надішлю стенограму в усі комітети й депутатські групи, аби вони побачили, як обговорюють такі тонкі питання - часом таке обговорення нагадує дії слона в посудній крамниці.

Москва

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати