Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Олег НОГIНСЬКИЙ: «У цьому списку близько 20% компаній, які або повністю, або частково належать, зокрема, й росіянам»

16 серпня, 12:34
Олег НОГІНСЬКИЙ, голова правління Асоціації «Постачальники Митного союзу»

— Нині всі говорять про зупинку, але жодної заборони на імпорт продукції, окрім «Рошен», не було. Єдине, що сталося, — українську продукцію ввели в зону ризику. Тобто, щодо кожної продукції проводиться детальний аналіз на предмет країни надання і дійсності сертифікатів її походження. Якщо говорити звичною мовою, то перевіряють відповідність заявленої продукції, що постачається, тій, що фізично є в автомобілях, контейнерах і вагонах.

— А що слугувало підставою для цього? Адже раніше постачали без проблем.

— У будь-якій митниці будь-якої країни існує полегшений режим контролю. Це коли частина вантажу не оглядається, а здійснюється лише вибірковий огляд продукції за однією й тією самою накладною. Зона ризику передбачає повний огляд вантажу і перевірку його відповідності. Але це не заборона. Якщо вантаж відповідає поданим документам, то потім його відпускають.

У зв’язку з чим сталася ця подія й українські товари було переведено в режим посиленого контролю, я сказати не можу. Хоча є підозри, що Україну запідозрили в реекспорті імпортної продукції. Я можу говорити лише, що це підозри, але не конкретні факти. Це може бути реекспорт продуктів харчування, тому що митний режим ввезення продуктів із ЄС у МС дуже сильно відрізняється як мінімум у розмірі мита. З цієї причини можна говорити про те, що справді доброчесні підприємства постачають продукцію на російський ринок, і ринки країн МС отримали деякі незручності через більш тривалу процедуру перевірки їх вантажу, але це в жодному разі не зупинка.

— А вам не здається дивним, що до цього забороненого списку потрапила продукція українських підприємств, яку у світі виробляє лише кілька країн, і її реекспорт Україною коштує дорожче, ніж легальне ввезення, скажімо, той же титан?

— Щодо титану я не фахівець, але можу навести інший приклад. Сири, що ввозяться з Польщі, реекспортуються за мінімальною ставкою до Росії. При цьому для офіційного ввезення до Росії європейським компаніям треба сплатити від 12—18%, а у нас із Росією, режим безмитного постачання. Скажіть, невже не вигідно провезти, наприклад, сири через Україну за 16% різниці?

— А ви не думаєте, що міжнародні компанії, які дорожать своїм іміджем, не битимуться за лівий заробіток та ще в умовах ускладнення російських торговельних відносин?

— Подивіться на останню скандальну історію в Європі, коли найбільший світовий постачальник морепродуктів підробляв рибу і багато років постачав її до супермаркетів Німеччини. Як говорив Карл Маркс, немає такого злочину, на який не піде капітал заради 100% прибутку.

— Тобто, ви вважаєте, що в цій ситуації більше економіки, ніж політики?

— Треба дочекатися результату перевірок і тоді робити висновки.

— А як на це все реагують російські покупці української продукції, наприклад, машинобудування?

— Вся продукція так званої зони ВПК, ракетно-космічної і атомної енергетики йде за окремою міжурядовою митною угодою, яка не потрапила під цю дію.

— А як же не потрапила, якщо, приміром, у списку є «Дніпровагонмаш», «Дніпроспецсталь»?

— Усі говорять, що це атака проти українських компаній, а подивіться на власників цих компаній. Погляньте, будь ласка, хто серед власників «Дніпроспецсталі» — там є російський власник.

— Один із власників...

— Один з основних. У цьому списку близько 20% компаній, які або повністю, або частково належать, зокрема й росіянам. Тому говорити, що це якась спланована атака на українських виробників або олігархів — некоректно.

— Чи не спровокують такі дії з боку Російської Федерації те, що великі українські виробники почнуть ще сильніше лобіювати зовнішньоекономічний курс України на європейський?

— Це залежатиме від рішення великих компаній. ...Якщо навіть говорити в цілому, то в разі підписання Угоди про асоціацію з ЄС і відкриття європейського кордону, цей режим посиленого контролю, швидше за все, діятиме весь час. З тієї причини, що буде підозра в реекспорті європейських товарів через Україну на територію МС. А якщо Україну ще буде виведено на підставі шостого доповнення до угоди про ЗВТ з ЄС із зони вільної торгівлі, то щодо її виробників застосовуватиметься мито, як на європейські товари.

Можна припустити, що було просто показано (мається на увазі введення російською митницею українських товарів у групу ризику. — Ред.), що буде, щоб виробники могли оцінити свої ризики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати