Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...І чекає на повернення боргів

17 жовтня, 00:00

Надання асигнувань на створення і розвиток об`єднаної системи Протиповітряної оборони країн Співдружності (ОС ППО) обговорювалось учора, окрім іншого, на засіданні глав урядів держав СНД у столиці Киргизстану.

Цього року Україна на розвиток системи ОС ППО СНД надала 70 мільйонів російських рублів. Скільки грошей Київ збирається вкласти у цю справу наступного року, урядовці розголошувати не бажають. Проте в Міноборони стверджують, що, як і раніше, всі українські кошти підуть на розв`язання військово-технічних проблем, з якими впоратись нашій "оборонці" власноруч не під силу. Насамперед ідеться про спільну з росіянами модернізацію озброєння для потреб протиповітряної оборони.

У свою чергу, в Москві з розвитком ОС ППО СНД також пов`язують утворення з участю 28 підприємств країн Співдружності міждержавної фінансово-промислової групи "Граніт", завдання якої - поновити кооперацію між розробниками та виробниками озброєння і техніки для військ протиповітряної оборони. У жовтні 1996-го також на засіданні глав урядів країн СНД делегація України відмовилась підписати Угоду "Про створення та діяльність ФПГ "Граніт".

Проте нині ситуація складається таким чином, що низка українських підприємств і без цього залучена до кооперації на підставі двосторонніх угод. Командування ППО РФ цілеспрямовано надавало кошти на збереження унікальних виробництв на Дніпровському машинобудівному заводі. Завод, як відомо, підтримує в належному стані станції попередження про ракетний напад, які забезпечують ефективне функціонування російських ядерних сил. З восьми таких станцій дві розташовано в Україні - під Мукачевом та у Криму. За їх використання Москва заборгувала Києву 5 мільйонів доларів. Це набагато більше, ніж російські "щедрості" для Дніпровського машзаводу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати