Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Газові борги одержали господаря

10 жовтня, 00:00

Опала, до якої несподівано для всіх потрапив тепер уже колишній голова правління "Укргазу" Тарас Фреюк, скоріше за все свідчить про незадоволення прем'єр-міністра фінансовим становищем цієї державної холдингової компанії.

Саме до "Укргазу" стікає значна частина грошових потоків за використаний в Україні газ. І хоча Т.Фреюк, за свідченнями голови Держнафтогазпрому Михайла Ковалка, зарекомендував себе як дуже досвідчений економіст, йому не вдалося переломити тенденцію до зростання газових боргів. Компанія заборгувала і газотрейдерам, і "Укргазпрому" і, очевидно, далеко не завжди могла задовольнити фінансові домагання уряду.

Чи впорається з такою невдячною посадою новий голова правління Станіслав Слободян? (До речі, його призначення оформлено чомусь навіть не наказом Фонду держмайна, а постановою Кабміну, хоча "Укргаз" є акціонерним товариством, і відповідно до закону це питання має вирішуватися на зборах акціонерів). Судячи з досвіду попередньої роботи С.Слободяна в "Укрзакордоннафтогазбуді", який буквально загруз у нереалізованих фінансових зобов'язаннях, що ставить сьогодні на карту здійснення українсько-турецької угоди щодо будівництва магістрального нафтопроводу Джейхан - Самсун, однозначну відповідь дати досить важко. Вірогідно, уряд просто підшукав на "опальну" посаду старанну людину, яка не пов'язана з одіозними постатями з минулого складу.

Постанова, якою було знято з поста Т.Фреюка, не містить мотивування. Його можна знайти в постанові КМ від 19 вересня, яка визначила порядок забезпечення природним газом на наступний рік. Останній документ засуджує "Укргаз" і Т.Фреюка через те, що немає належного контролю за діяльністю оптових імпортерів. Там же і за те ж саме отримали "наганяя" Михайло Ковалко і голова АТ "Укргазпром" Богдан Клюк. За деякими даними, їхнє перебування на посадах також під питанням.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати