Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уже зацвітає сон-трава

У знищенні первоцвітів винні й ті, хто їх купує, вважають природоохоронці
12 березня, 16:16

Сон-трава — одна з найчарівніших наших ранньовесняних лісових рослин. Її великі лілово-рожеві квітки-дзвоники так прикрашають соснові та мішані ліси! Через красу квіти й страждають — їх нещадно зривають. Одні — щоб продати, інші — щоб милуватися букетом удома, треті — щоб пересадити до власного садка.

Пам’ятаю, як багато їх було колись у нашій місцевості, що тепер називається Надслучанським ландшафтним парком. А ми, дурні діти, рвали їх і несли додому, бо хотіли, щоб лише нам належала ця пухнаста ніжність.

Браконьєри (а як ще назвати цих людей) виривають квіти разом із цибулинами, щоб на деякий час продовжити термін зберігання букетів. Відновлення рослин у природі після цього неможливе, зауважують екологи. Зрізання ж квітів без цибулин також шкідливе, бо призводить до виродження рослин. І хоча, згідно з опублікованими даними, перед весняними святами із загальної кількості знищених первоцвітів сон складає лише п’ять відсотків (60% — це підсніжники, 30% — шафрани), для цієї здебільшого вже рідкісної квітки це дуже вагома цифра.

СОН ЗАЦВІТАЄ РАНІШЕ, НІЖ РОЗПУСТЯТЬСЯ ЙОГО ЛИСТКИ

Найвідоміший зі «снів» — сон широколистий, який має ще й три підвиди. А ще дехто знає сон лучний, сон великий і сон білий, розповідає біологиня Марія Савчук. Поодинокі дзвоникові квітки великі, яскраві, в залежності від виду мають різні відтінки забарвлення. Розпускаються вони раніше від листків або одночасно з ними.

Щойно розтане сніг, з товстого чорного кореневища починають відростати невисокі квітконосні стебла з поодинокими квітками на верхівці. Квіти надійно вкриті пухнастими листочками, тож не бояться весняних заморозків.

Після запилення вони перетворюються на чарівні пухнасті кульки, що складаються з багатьох сім’янок, які мають довгі пірчасті стовпчики. А згодом, після цвітіння, у рослини з’являється плід із багатьма горішками. У природі квіти розмножуються насінням і вегетативними частинами кореневища.

Ареал зростання охоплює холодні, помірні та субтропічні райони Північної півкулі. Відомо приблизно сорок видів цієї рослини, з яких понад двадцять поширені в межах Євразії. Вони відрізняються кольором, ступенем опушеності, місцем зростання, але всі, безперечно, чарівні.

Латинська назва рослини означає «штовхати». Це пов’язано очевидно з тим, що від найменшого пориву вітру дзвіночки-квіти починають колихатися, немов її хтось штовхає.

У народі широколистий сон називають сон-травою, сон-зіллям, сонником. Люблять його й українці Канади, де він відомий як крокус прерій, або дим прерій. А жителям Манітоби він подобається настільки, що рослину оголосили офіційною квіткою цієї провінції.

Особливо шанують квітку і в Чехії, де здебільшого росте сон великий. Значна популяція рослини знаходиться, зокрема, в околицях чеського міста Трнава, тож тарнавці помістили цю квітку на герб міста.

ЛЕГЕНД ПРО СОН-ТРАВУ — НЕ ЗЛІЧИТИ

Так, у скандинавському епосі «Едда» йдеться, що від сон-трави, яка лежала під подушкою, заснула Брунгільда, героїня германо-скандинавської міфології.

«Печерський патерик» пояснює назву квітки тим, що під час нічної служби чорт кидає в лінивих ченців сон-траву, спокушаючи їх сном.

Легенда розповідає також, що в давні часи якось сховалася нечиста сила за прекрасну опушену рослину. Архангел кинув громову стрілу, яка прострелила рослину від квітки до кореня. З того часу нечиста не наближається до сон-трави, яка стала своєрідним оберегом для тих, хто її шанує.

Ще з однієї легенди дізнаємося, що у біднятка сон-трави є лише зла мачуха, яка щороку виганяє її з землі раніше усіх квітів. «Сонько, — каже вона, — швидше збирайся та виходь, не гайся! Усі квітки зацвіли, тільки тебе там немає». Тиха сон-квітка висовується із землі, озирається навкруги і бачить, що в лісі ще немає нікого з її подруг. Посумує вона і схилить додолу свою прекрасну голівку й дрімає доти, доки не з’явиться з-під старого листя фіалка, медуниця та інші квіти-подруги. Отоді вже їм усім разом радісно, і землі теж.

До слова, на відміну від багатьох міфологічних рослин, от як хоча б розрив-трава чи папороть, сон-трава насправді відповідає якостям, що їй приписують. Вона має певну снодійну і заспокійливу здатність, а речовини, добуті з неї, входять до складу деяких лікувальних препаратів. Сон у свіжозірваному вигляді — отрута, а у висушеному — ліки. У процесі висушування рослини токсини, які у ній містяться, руйнуються. Але ж вам не потрібно нагадувати, що самим лікуватися такими рослинами вкрай небезпечно?

БАГАТО ВИДІВ СОН-ТРАВИ ПОТРАПИЛИ ДО ЧЕРВОНОЇ КНИГИ

Людська діяльність — розорювання степів, терасування схилів, випасання худоби, зривання на букети тощо — призвела до того, що багато видів сон-трави, таких як сон великий, сон кримський, сон лучний, сон розкритий, сон білий, потрапили до списків зникаючих, вразливих і рідкісних рослин Червоної книги України.

Природоохоронці справедливо вважають, що у знищенні первоцвітів винні передусім ті, хто їх купує. Бо якби ми перестали купувати ці квіти, то й зривати їх не було б сенсу.

На жаль, наша екологічна свідомість здебільшого дуже низька, і ми не часто замислюємося над тим, що, купуючи первоцвіти, сприяємо їхньому знищенню, мало розповідаємо про важливість збереження довкілля дітям, та й дорослим часто не зайве про це нагадати.

ПОСАДІТЬ ДЕКОРАТИВНУ КВІТКУ У СВОЄМУ САДКУ

Різні види сон-трави дуже декоративні, вони успішно культивуються на садових ділянках. Рослини найбільше люблять злегка затінені ділянки, де немає зайвої вогкості.

Розмножують квіти насінням, яке утворюється після цвітіння. Садівники інформують, що можливе отримання й різноманітних гібридних форм. Доцільно висівати насіння весною в уже прогріту землю або ж у червні-липні, безпосередньо після збору насіння. Якщо ж є можливість, посійте сон-траву в теплиці у березні, а потім пересадіть її в ґрунт. Це прискорить подальший розвиток рослини. А ви матимете чудові декоративні квіти, які довго радуватимуть своєю красою й ніжністю, адже вони розкриваються поступово, через що цвітіння може закінчитися аж у червні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати