Знову здоровий і вільний

У Болівії рідкісному андському кондору повернули можливість літати

Андський кондор — єдиний сучасний представник роду кондорів, що живе в Андах і на тихоокеанському узбережжі Південної Америки. Є одним з найбільших літаючих птахів, незначно поступаючись розмахом крил лише мандрівному альбатросу. Цей птах є національним символом Аргентини, Болівії, Чилі, Колумбії, Еквадору і Перу та відіграє важливу роль в культурі народів Анд. Проте в XX столітті його популяція значно зменшилася, тож птах був занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи як вид, близький до переходу в групу «під загрозою». Основними причинами зменшення популяції андійського кондора називають зміну ландшафтів, придатних для проживання, і отруєння тушами тварин, застрелених людиною. У кількох країнах діють програми розведення кондорів в умовах зоопарків з подальшим розповсюдженням їх в дикій природі.

А ось цьому кондору, що на фото, пощастило — його знайшли болівійські фермери в Чампуйо у кепському стані. Вони передали хворого птаха в природний парк Весті Пакос (Vesty Pakos nature park), де його три тижні лікували і реабілітували. І ось днями його знову випустили в дику природу.

За даними National Geographic, андські кондори можуть прожити в неволі до 75 років, але розмножуються повільно. Крім того обоє батьків повинні доглядати за своєю дитиною протягом цілого року. Тож природоохоронці працюють над покращенням чисельності виду протягом десятиліть, інформує Reuters. На сьогодні в дикій природі налічується лише кілька тисяч південноамериканських птахів.

Знову здоровий і вільний

Знову здоровий і вільний

У Болівії рідкісному андському кондору повернули можливість літати

Андський кондор — єдиний сучасний представник роду кондорів, що живе в Андах і на тихоокеанському узбережжі Південної Америки. Є одним з найбільших літаючих птахів, незначно поступаючись розмахом крил лише мандрівному альбатросу. Цей птах є національним символом Аргентини, Болівії, Чилі, Колумбії, Еквадору і Перу та відіграє важливу роль в культурі народів Анд. Проте в XX столітті його популяція значно зменшилася, тож птах був занесений до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи як вид, близький до переходу в групу «під загрозою». Основними причинами зменшення популяції андійського кондора називають зміну ландшафтів, придатних для проживання, і отруєння тушами тварин, застрелених людиною. У кількох країнах діють програми розведення кондорів в умовах зоопарків з подальшим розповсюдженням їх в дикій природі.

А ось цьому кондору, що на фото, пощастило — його знайшли болівійські фермери в Чампуйо у кепському стані. Вони передали хворого птаха в природний парк Весті Пакос (Vesty Pakos nature park), де його три тижні лікували і реабілітували. І ось днями його знову випустили в дику природу.

За даними National Geographic, андські кондори можуть прожити в неволі до 75 років, але розмножуються повільно. Крім того обоє батьків повинні доглядати за своєю дитиною протягом цілого року. Тож природоохоронці працюють над покращенням чисельності виду протягом десятиліть, інформує Reuters. На сьогодні в дикій природі налічується лише кілька тисяч південноамериканських птахів.