Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Телекомпанії ICTV вказали вірний шлях

15 серпня, 00:00

На кінець минулого тижня на телекомпанії ICTV відбувся переворот. З посади Генерального директора пішов Том Батиста, американський представник цієї спільної україно-американської компанії. На його місце призначено колишнього відповідального секретаря Національної Ради з телебачення й радіомовлення Юрія Плаксюка. Чимало працівників ICTV розцінили це призначення як загрозу стабільності роботи ТРК, яка має високий рейтинг в ефірі України. До Фонду держмайна, до інших інстанцій, а також до ЗМІ було надіслано листа, де зазначалося, що таке призначення не враховує інтереси колективу ICTV і порушує паритет, який склався між американською та українською сторонами в керуванні телерадіокомпанією. В листі було зазначено, що призначення відбулося за відсутності Юрченка В.В. - уповноваженого представника Фонду держмайна України, який мав виняткове юридичне право приймати такі ухвали. У Фонді держмайна й у Нацраді вважають, що все було зроблено за законом і намагаються заспокоїти стурбованих працівників ICTV й журналістів, з яких багато хто розглядає зміни в телекомпанії як черговий наступ на свободу слова.

На прес-конференції для журналістів Віктор Петренко, голова Нацради з ТБ і РМ, заспокоїв присутніх, сказавши, що ця суто кадрова заміна не позначиться на роботі каналу. Ба, більше, пообіцяв деякі фінансові надходження з боку українського співвласника - Фонду держмайна - для закупки нової апаратури. Разом із тим він натякнув, що телекомпанії варто краще віддзеркалювати життя в Україні. За його словами, працівники ICTV, які пішли були на тимчасовий відпочинок, вже повертаються на роботу.

Яким же чином став новим Генеральним директором ICTV Юрій Плаксюк? Професійний радіо- й тележурналіст, він деякий час працював інспектором Ленінського райкому КП України, курирував культуру й мистецтво. На УТ-1 був заступником головного редактора творчого об'єднання "Громада". Згодом працював у адміністрації президента Кравчука головним консультантом інформаційно-аналітичної управи.

На посаді секретаря Нацради з телебачення й радіомовлення він запам'ятався своєю спробою заборонити "Післямову" з Олександром Ткаченком на каналі "1+1". Тоді, в квітні цього року, кубинському амбасадорові в Україні не сподобався репортаж Ткаченка про стан економіки на Кубі, про проституцію тощо.

На його лист до Нацради Плаксюк відреагував миттєво, надіславши до "1+1" вимогу про зняття "Післямови" з ефіру. Знадобилося втручання Президента Кучми, який розцінив цю заборону, як обмеження свободи слова. Аналітики припускали, що через явне перевищення повноважень Плаксюк може не втриматися в кріслі секретаря Нацради. Він пішов на підвищення, під патронажем свого шефа, Віктора Петренка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати