Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Рада», рада і татуйовані свині

Як парламентський канал опинився в центрі скандалу
17 грудня, 10:53

15 грудня парламентський телеканал «Рада» вийшов в ефір в оновленому форматі. Мовлення почали вести з відкритої студії безпосередньо в кулуарах парламенту, картинка стала більш яскравою, розмови більш жвавими... Передбачалося, що доволі нудне та офіціозне медіа стане більш цікавим не тільки депутатам та політичним оглядачам, але і звичайним громадянам.

І дійсно, новий етап життя «Ради» почався дуже цікаво.

Спочатку, перед перезапуском каналу, вийшов промо-ролик, в якому закадровий голос, на тлі нібито нових ведучих в парламентських інтер’єрах, розповів про свої плани. Оновлена «Рада», як підкреслювалося, буде висвітлювати діяльність влади — «цієї, і наступної, і тієї, що буде далі», бо «є державним каналом».

Ролик був відповіддю опозиції, яка, згідно із текстом ролику, «влаштувала істерику в контрольованих нею ЗМІ» з приводу зміни формату телеканалу.

Опозиція напередодні заявила про те, що канал «Рада», який всі роки незалежності України був політично нейтральним, перетворюється на заангажоване провладне ЗМІ. Але, як переконував нас ролик, в цьому немає нічого поганого.

Можна було з приводу тези про те, що державне медіа може і навіть має бути суто провладним, висловити дуже багато зауважень та застережень, але, здається, це вже оперативно зробили люди, близькі до керівництва нинішньою «Радою». Невдовзі після появи ролику, який декларував дуже заангажовану політичну позицію оновленого парламентського медіа, сам телеканал спростував свою причетність до контраверсійного відео.

«Телеканал «Рада» не має жодного відношення до відеоролику, який поширюють у соцмережах та анонімних телеграм-каналах. Ми не несемо відповідальності за його наповнення та зміст.

Наші співробітники не проводили і не погоджували цей ролик. Це відео не буде виходити в ефірі нашого телеканалу.

«Парламентський телеканал «Рада» був, є і буде майданчиком для висвітлення позицій усіх політичних сил.

Ми — незалежний державний телеканал. Нас не фінансує ані влада, ані опозиція. Ми працюємо завдяки і в інтересах громадян України», — зазначив парламентський канал на своїй сторінці у Фейсбуці.

Втім, залишився без пояснення, як нібито непричетним до роботи парламенту медійникам вдалося організувати зйомки в приміщенні Верховної Ради і як телеканал збирається розбиратися із колективом, який зняв непогоджений контраверсійний ролик.

Але на цьому скандальні події навколо «Ради не припинилися.

16 грудня трансляцію телеканалу з відкритої студії в кулуарах парламенту... перервав Петро Порошенко. Він «увірвався в ефір» «кулуарної» студії — фактично, просто підійшов до столу в холі Верховної Ради, де облаштувалися ведучі «Ради» — та заявив, що на оновлення телеканалу були незаконно витрачені кошти платників податків і це «корупційна оборудка».

В цей час, в ранковому прямому ефірі «Ради» перед початком пленарного засідання транслювалася програма, в якій брав участь член фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев, що, напевно, мало стати доказом справедливості звинувачень лідера «Європейської солідарності».

Порошенко також закликав журналістів «не брати участь у цьому скандалі» і не співпрацювати із «Радою». «Якщо ви, як журналісти, побачите перший день цього ефіру, ви побачите, що нічого спільного з висвітленням парламентської діяльності там не було. Це абсолютно пропагандистський канал Зеленського і монобільшості. Не мають платники податків своїм коштом це неподобство фінансувати», — заявив пізніше Порошенко в коментарі для ЗМІ.

Інші скандали викликали інші передачі «Ради».

Як написав у Фейсбуці депутат від «Слуги народу», нині член депутатського об’єднання «Розумна політика» Дмитро Гурін, 15 грудня «оновлений» парламентський телеканал не транслював жодного засідання комітету, хоча в цей день ВР працювала саме в комітетах, та «припинив демонстрацію брифінгів опозиції».

Але і це ще не все. Як з’ясувалося, трансляцію пленарного засідання Верховної Ради 15 грудня журналісти переривали жартами, а ведучий (політтехнолог) Володимир Петров «після сюжету про татуювання свині», (!) сказав «а зараз про справжнє свинство» і почав розповідати про Ангелу Меркель і Джо Байдена.

«Все це прямо порушує постанову ВРУ «Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України дев’ятого скликання»», — зазначив Гурін.

На дуже неординарну роботу оновленої «Ради» вимушений був реагувати парламент. Ранкове парламентське засідання 16 грудня було перерване, лідери фракцій та груп зібралися на екстрену нараду у голови ВР Руслана Стефанчука, де ухвалили низку рішень, як мають на меті повернути парламентський телеканал до визначених парламентом рамок.

Лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко розказала журналістам в кулуарах Верховної Ради, що керівники фракцій та спікер домовилися повернути старий формат парламентському телебаченню.

«Канал «Рада» — це канал, який мусить виконувати єдину функцію — в прямому ефірі доносити трансляції засідання Верховної Ради, засідання комітетів, брифінги депутатів і голів фракцій. Це функція каналу «Рада». Тому зараз на погоджувальній раді, де були лідери фракцій прийнято рішення повернутися до того формату трансляцій, який насправді давав можливість висловитися всім фракціям, всім депутатам, і повернутися до спеціального формату роботи тільки з прямими трансляціями», — зазначила Тимошенко.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія підтвердив цю інформацію. «В нас відбулася нарада щодо роботи нового модернізованого телеканалу «Рада». Ми з’ясували на цій нараді, що за ці перші два дні роботи є певні порушення постанови, яку ми в залі приймали. І ми прийняли разом консенсусне рішення повернутись до виконання цих постанов», — повідомив він. Арахамія погодився, що за перші два дні у роботі оновленого телеканалу «Рада» були порушення відповідної постанови, прийнятої народними депутатами. Але тепер, за його словами, пленарні засідання ВР та брифінги народних депутатів, як і раніше, транслюватимуть в ефірі «Ради» без перерв на додаткові включення. Як сказав голова фракції «Слуга народу» журналістам, «канал має основну діяльність і може мати якісь додаткові програми. Але основну діяльність не можна порушувати».

Після бурхливих перших днів роботи оновленого парламентського телеканалу залишається тільки одне питання — що це було? Згодом ми точно дізнаємося всі подробиці подій навколо «Ради», але поки що все це більше схоже на сміливий експеримент, завдяки якому парламентському телеканалу вдалося трохи привернути до себе увагу і, можливо, трохи підвищити рейтинг, але і трохи зіпсувати собі репутацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати