Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Birdwatching* на Бурштинському водосховищі

Наприкінці лютого тут збирається понад двадцять тисяч птахів
24 лютого, 09:52

Одні  птахи перебувають тут цілу зиму, інші зупиняються перепочити під час довгого перельоту з півдня до рідних північних гнізд. У ці лютневі дні на Бурштинському морі — справжнє пташине царство, пташині бали і весілля водночас, що віщують швидкий прихід весни.

Бурштинське море — штучна водойма, яка з’явилася на Прикарпатті 1964 року, коли почали будувати Бурштинську теплову електростанцію. Для її повноцінного функціонування і охолодження турбін потрібно багато води, тож у долині річки Гнила Липа (зараз більше популярна назва Срібна Липа) спорудили величезну водойму. Місцеві люди назвали її морем. І це єдине море у світі, яке має точний день і навіть час народження: 17 жовтня 1964 року о другій годині дня відбулося перекриття річки.

У Бурштинському морі накопичено майже 50 мільйонів кубометрів води. Середня глибина водойми — 4 метри, найбільша — десять. Оскільки вода використовується для охолодження турбін, то вона повертається з електростанції спеціальним каналом теплою назад у водойму. Бурштинське море практично не замерзає, і на цю зміну природи зреагувало пташине царство. Багато видів птахів, які раніше літали зимувати в теплі краї, зараз полегшили собі життя і зимують на Бурштинському  морі, яке багате рибою, бо її тут промислово розводять. Орнітологи стверджують, що тут зимує майже три з половиною тисячі птахів понад сорок видів, а під час міграцій скупчується до двадцяти тисяч пернатих 85 видів. Чимало з них занесено до Червоної книги України.

Саме у період міграції  на цій водоймі можна спостерігати тисячні зграї водоплавних птахів. Зокрема, тут є колонія сірих чапель, яка гніздиться на верхівках дерев біля водосховища. У заплаві Дністра, біля села Водники, гніздяться регіонально рідкісні види голінастих птахів: квак — 45 пар, чепура мала — 20 пар, чепура велика — 35 пар, крячок чорний — 5 пар, а на островах розмножуються рідкісні, занесені до Червоної книги України, крячки малі (орієнтовно 15 пар). Найбільша чисельність птахів була зафіксована в грудні 1996 року — 24,5 тисячі особин птахів.

На водоймах Галицького району зимує понад 1% (до 3 тис. особин) європейської зимової популяції гоголя (вид занесений до Червоної книги України) та до 25% (до 150 особин) української зимової популяції креха малого.  Отож пірникоза велика, баклан великий, лебідь-шипун, чирянка мала, попелюх, гоголь, крех великий, крех малий, яструб великий, яструб малий, зимняк, канюк звичайний, куріпка сіра, лиска, курочка водяна, голуб сизий, горлиця садова, рибалочка, мартин сивий, мартин сріблястий, мартин озерний, шпак звичайний, сойка, сорока, галка, грак, сіра ворона, крук, волове очко, дрізд чорний, чикотень, синиця вусата, синиця довгохвоста, гаїчка болотяна, гаїчка пухляк, синиця блакитна, синиця велика, повзик, горобець хатній, горобець польовий, чиж, щиглик, зяблик, коноплянка, снігур, костогриз, вівсянка звичайна, крижень, чернь чубата  —  це ті види птахів, які можна побачити на Бурштинському морі. Довідатися більше про них допоможуть орнітологи Галицького національного природного парку, ще й нададуть спеціальне обладнання, щоб краще розгледіти птахів.

А ще під час цієї природничої мандрівки можна відвідати музей природи  Галицького національного природного парку та Центр реабілітації диких тварин і зустрітися зі справжнім вовком, лисицею, диким кабаном, оленем і цілою плеядою великих і малих птахів,  які тут лікуються, набираються сил, або, як тепер модно казати, проходять реабілітацію і знову повертаються в дику природу.


* Спостереження за птахами — аматорська орнітологія, яка включає огляд і вивчення птахів неозброєним оком, або за допомогою бінокля

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати