Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від Лукіча до Зануссі

У німецькому місті Котбус розпочинається фестиваль східноєвропейського кіна
06 листопада, 10:37
«ШЛЯХЕТНІ ВОЛОЦЮГИ» ОЛЕКСАНДРА БЕРЕЗАНЯ / ФОТО KINOAFISHA.UA

Котбус має 100 тис. населення і 850-річну історію. Місто, розташоване в 120 км на південний схід від Берліна і лише в кількох милях від кордону з Польщею, є свого роду воротами Німеччини на Схід. Його унікальна риса — наявність спільноти лужичан — окремої групи слов’ян із власною мовою на культурою. Котбус вважається їхнім політичним і культурним центром у Нижній Лужиці, відповідно, нижньолужицька (вендська) мова разом з німецькою є офіційною в місті.

Фестиваль тут відбувся вперше в 1991 у перехідний період після возз’єднання Німеччини; його ініціаторами серед інших були кіноентузіасти з колишньої НДР. Наразі FilmFestival Cottbus вважається найважливішим фестивалем кінематографа Східної Європи в світі.

Щороку в Котбусі збираються режисери, продюсери та актори зі Східної та Центральної Європи. Платформа кіноіндустрії connecting cottbus відіграє важливу роль у об’єднанні кінематографістів і потенційних інвесторів. Це навіть підштовхує деякі проекти від першої ідеї до власне фільму. Зокрема, 2017-го кінопроект українки Катерини ГОРНОСТАЙ «Стоп-Земля» отримав головний приз у індустріальній секції connecting cottbus.

За оцінкою провідного кінокритичного журналу Variety (2007), Котбус є «загальновизнаною глобальною подією» і навіть занесений до числа «50 найважливіших кінофестивалів у всьому світі». Колишній міністр закордонних справ Франк-Вальтер ШТАЙНМАЙЄР, меценат фестивалю 2008 року, назвав Котбус «другим найважливішим кінофестивалем Німеччини». Він додав: «Різноманітна програма лекцій, виставок та концертів, семінарів, панелей та обговорень фільмів робить фестиваль унікальним форумом для діалогу культур». На 25 ювілейному фестивалі 2015-го зібралося понад 20 000 відвідувачів з більш ніж 40 країн, включаючи велику кількість акредитованих представників преси й галузі.

Конкурси відбуваються серед повнометражних і короткометражних фільмів, також є окреме змагання молодіжного кіна U18. Головна премія за найкращий повний метр — 25 000 євро, спецприз найкращому режисерові — 7500 євро, премії найкращому актору й найкращій акторці по 5000 євро, головна премія для короткометражок — 2500, а спецприз у тій же номінації — 1500 євро; заохочення в U18 — 3000 євро. Сумарно FilmFestival Cottbus вручає вісімнадцять нагород загальною вартістю понад 75 000 євро. Всі переможці отримують статуетку «Любіна».

Українське режисери — регулярні гості в Котбусі. Минулого року там тривала окрема програма Close Up UA, яку склали 13 короткометражних і вісім повнометражних фільмів, зокрема «Червоний» Зази БУАДЗЕ, «Кіборги» Ахтема СЕІТАБЛАЄВА, «Брама» Володимира ТИХОГО, «Тера» Нікона РОМАНЧЕНКА, «Шляхетні волоцюги» Олександра БЕРЕЗАНЯ, «Вулкан» Романа БОНДАРЧУКА, «Війна химер» Марії і Анастасії СТАРОЖИЦЬКИХ і «2020. Безлюдна країна» Корнія ГРИЦЮКА.

Традиційно Котбус присвячує окремі секції двом найбільш кінематографічно активним країнам Сходу. Цього року це Угорщина й Чорногорія в програмах Close Up HU і Spotlight: Montenegro («У фокусі уваги: Чорногорія»).

З другого боку, Polskie Horyzonty («Польські обрії») були створені в результаті співпраці з найбільшим польським фестивалем NoweHoryzonty, що відбувається у Вроцлаві.

Цьогоріч у повнометражному конкурсі Україну представлятиме Антоніо ЛУКІЧ зі своїм дебютом — комедією «Мої думки тихі» (див. «Я дивлюся на те, як люди мовчать», «День», 5 вересня 2019). Конкуренцію йому складуть одинадцять картин із Центральної та Східної Європи. А в позаконкурсній програмі «Хіти» серед високобюджетних фільмів із Польщі, Словаччини, Фінляндії, Угорщини та Сербії покажуть і українську музично-танцювальну комедію «Давай танцюй!» (режисер — Олександр Березань, див. «Мистецтво руху й слабкість слова», «День», 27 березня 2019).

Чимало уваги приверне «Спектр» — програма радикальних, провокаційних, незвичайних за формою робіт.

Серед зіркових гостей фестивалю — режисери-лауреати «Оскара» в номінації «найкращий фільм іноземною мовою» Іштван САБО (Угорщина), Іржі МЕНЦЕЛЬ та Ян СВЕРАК (обидва — Чехія), художник Аллан СТАРСЬКИЙ (Польща, здобув статуетку за сценографію до «Списку Шиндлера» Стівена СПІЛБЕРГА), а ще такі режисери, як Кшиштоф ЗАНУССІ (Польща), Крістіан МУНДЖУ (Румунія), Андреас ДРЕЗЕН (Німеччина) і Нана ДЖОРДЖАДЗЕ (Грузія), актор(к)и Катажина ФІГУРА, Жан-Марк БАРР, Катя ФЛІНТ, Рольф ХОППЕ, Арта ДОБРОШІ та Анна ТАЛЬБАХ.

FilmFestival Cottbus завершується в неділю, 10 листопада. Всі ці дні я працюватиму там як кореспондент нашого видання, тож детальніше про події фестивалю читайте в найближчих числах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати