Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тотальний бойкот російської книги та світові культурні санкції проти РФ!

Низка культурних інституцій та діячів закликають підписувати відповідні звернення
02 березня, 13:18

«Шановна світова книжкова спільното! Закликаємо вас зупинити поширення російських наративів через книговидання та інші культурні продукти подібно до того, як інші організації вже зробили це в межах своїх повноважень (наприклад, Європейська мовна спілка заборонила участь російських гуртів у Євробаченні; YouTube зупинив монетизацію телекомпанії RT у всьому світі; Facebook заборонив державним російським ЗМІ рекламу та монетизацію — таких прикладів дедалі більше)», ідеться в заяві Українського інституту книги, Львівського міжнародного BookForum, Українського ПЕН та Книжкового Арсеналу, оприлюдненій на офіційному сайті Українського інституту книги.

«Повномасштабне вторгнення в Україну, що почалося вранці 24 лютого цього року, було б неможливе без потужної пропаганди, якою Росія багато років отруює інформаційний і культурний простір усього світу — як через медіа, так і через культурні продукти, серед яких одну з ключових ролей відіграє література та книговидання. Ця пропаганда вводить в оману мільйони громадян в усьому світі, залякує та роз'єднує, сіє ворожнечу й переконує у величі режиму, нелюдського у своїх цінностях і методах. Але тепер брехня стала очевидною», - переконані підписанти.

У заяві йдеться: «Ми дуже вдячні литовським колегам, які виступили з ініціативою бойкоту російських видавців на міжнародних книжкових ярмарках, а також організаторам Франкфуртського книжкового ярмарку за підтримку цієї ініціативи. Але ми вважаємо, що бойкот треба розширити і накласти нові санкції, які  ізолюють Росію та зупинять російську експансію інструментами культури:

1) зупинити розповсюдження книг російських авторів через онлайн-платформи, дистриб'юторів, офлайн та онлайн книгарні;

2) зупинити купівлю прав у російських видавців та продаж власних ліцензій російським видавцям;

3) скасувати участь стенду Росії, російських видавництв, культурних центрів та авторів у всіх міжнародних книжкових виставках та літературних фестивалях;

4) припинити надання грантів на переклади творів сучасних російських авторів».

Заклик уже підтримала низка відомих діячів, зокрема директорка МІОКу Ірина Ключковська, котра написала у соцмережі: «Приєднуємося до заклику Український інститут книги і закликаємо всіх наших партнерів відмовитися від книг російською мовою. Книга - зброя! Пам‘ятаймо. Російська книга працює проти нас!»

Паралельно з’явилося звернення вже майже трьох тисяч культурних діячів, котрі закликають:

«Від імені України та країн-партнерок, які підтримують гуманізм, мир та порядок у світі, вимагаємо наступне:

1. Скасувати всі проєкти, до яких причетна Російська Федерація, та проєкти, які мають фінансування російського походження.

2. Заборонити роботу російських культурних центрів на території держав-партнерок.

3. Вилучити з наглядових рад та культурних альянсів громадян Російської Федерації, відмовитися від спонсорства та організаційної підтримки.

4. Скасувати участь представників Російської Федерації (так, як вже скасовано її участь в Євробаченні) у міжнародних фестивалях, виставках, форумах та мистецьких подіях, серед яких:

а) виставки та ярмарки сучасного мистецтва, зокрема Венеційська бієнале, Art Basel, Documenta та інші;

б) Каннський, Берлінський, Венеційський та інші міжнародні кінофестивалі;

в) Зальцбурзький фестиваль, Авіньйонський фестиваль, Фестиваль Арена ді Верона та інші театральні й музичні події;

г) Літературні події, серед яких Франкфуртський книжковий ярмарок, Лондонський книжковий форум тощо.

5. Унеможливити висвітлення російської культури в мас-медіа

6. Припинити співпрацю з артистами та митцями, які відкрито підтримують режим Володимира Путіна, як це вже зробили Мюнхенська філармонія, Роттердамський філармонійний оркестр, Театр Ла Скала, Королівська опера в Лондоні та багато інших культурних організацій, що виявили солідарність з Україною».

«Російська Федерація – агресор. Її пропагандистська культура – токсична! Не будьте співучасниками!», – закликають підписанти.

Серед них і відомий журналіст Юрій Макаров. Він доповнив свій заклик ще таким: «Дорогі друзі України, далекі й незнайомі! Сьогодні ми звертаємося до вас і просимо вас сприяти культурним санкціям проти агресора не тому, що хочемо помститися. Наша помста – це наша турбота. Ми звертаємося, щоби позбавити психологічного комфорту російські еліти, які частково через переконання, частково за звичкою підтримують злочинний режим. Треба показати їм, що фашистські практики (а Росія – стовідсоткова фашистська держава, якщо користуватися класичною дефініцією Умберто Еко) в Європі 21 століття неприпустимі й не залишаться безкарними. Вони звинувачують нас у нацизмі в країні, де президент країни – єврей (і ми цим пишаємося), а головний редактор національного телебачення (себто я) – росіянин. Вони звинувачують нас у мілітаризмі після того, як друга за потужністю армія світу споганила нашу землю і вбиває наше мирне населення. Злочин російської держави не є злочином одного божевільного, в ньому зараз беруть участь десятки, сотні тисяч спільників, не подаруйте їм ілюзії, що все минеться саме собою, допоможіть їхній нещасній країні хоча би спробувати прокинутися й перестати бути загрозою для всьго світу. Ваша допомога коштовна, ваша солідарніть безцінна! Дякуємо вам і слава Україні!»

Щоб підтримати бойкот російської книги у світі, треба заповнити форму.

Щоб підтримати звернення про культурні санкції проти агресора, треба перейти за посиланням.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати