Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тільки живий звук: Лола знову співає!

23 і 24 вересня у Національному театрі ім. І. Франка відбудеться довгоочікувана прем‘єра Дмитра Богомазова
21 вересня, 14:13

В основі постановки покладена п'єса Олександра Чепалова (відомого мистецтвознавця і автора «Дня»), яка створена  за мотивами популярного  роману Генріха Манна «Вчитель Гнус, або Кінець одного тирана» та культового  фільму «Блакитний ангел».  Театрали в очікувані прем‘єри, яка переносилась через  ковідні карантинні обмеження, і от нарешті  в афіші франківців заявлені дати перших показів – 23 і 24 вересня.

-Вистава «Співай, Лоло, співай!» – це  мюзикл у стилі кабаре, - каже Наталія ПОНОМАРЕНКО, керівниця літературно-драматичної частини Національного театру ім. І. Франка. - На сцені гратиме  живий оркестр, виступатимуть дівчата-красуні  кордебалету та  кумедні клоуни… Глядачам  ми  розповімо історію,  яка  відбувається в портовому кабаре «Блакитний ангел», а її головна героїня – неперевершена співачка Лола.  Сюжет мюзиклу романтичний і досить прозорий… Одного вечора, підстаркуватий вчитель латини – людиноненависник, дрібний тиран і зануда на прізвисько Гнус, переслідуючи своїх учнів випадково потрапляє до закладу з сумнівною репутацією – портового кабаре. Там він знайомиться з місцевою зіркою – співачкою Розою Фрейліх на прізвисько Лола, яку вважає символом розпусти. Але несподівано Гнус сам перетворюється на завсідника кабаре, забувши про свою роль охоронця моральності. Він також, як і багато інших, стає фатальною жертвою Лолиної привабливості .

Нагадаю, роман був написаний у 1905 р. класиком німецького реалізму – це уїдлива соціальна сатира, що викривала вади бюргерського суспільства. Свого часу  твір був дуже популярним, а ім'я головного героя – Professor Unrat – навіть стало прозивним.  У 1930 році з'явилася екранізація роману австрійського режисера Джозефа фон Штернберга. Роль вчителя Гнуса блискуче зіграв Еміль Яннінгс, а яскравий дебют Марлен Дітріх у ролі спокусливої співачки Лоли став початком її блискучої кар'єри, як рокової красуні світового кіноекрану. Основою для фільму стала лише та частина роману де охоронець моральності Гнус потрапляє в кабаре, закохується в співачку Лолу і одружується з нею. Режисер, який називав свій фільм історією «падіння закоханої людини», запропонував інший фінал.

У 1981 р. відомий німецький режисер Райнер Вернер Фассбіндер зняв своєрідний римейк цього фільму. У фільмі «Лола» з відомою німецькою акторкою Барбарою Зуковою в головній ролі історія кохання державного чиновника фон Бома і розважливої співачки-куртизанки Лоли мала суто гостросоціальне звучання.

А в 1985-у  видатний французький хореограф Ролан Петі здійснив постановку балету «Блакитний ангел». Роль Рози Фрейліх виконувала легендарна французька балерина Даніель Кальфуні. Її героїня у цій виставі  була холодною, жорстокою і цинічною.  Ролан Петі у 61-річному віці сам виконав головну чоловічу партію. Його Гнус, принижений і обпльований викликав не стільки зневагу, як співчуття.

Нова інтерпретація сюжету, що запропонована сучасним українським автором, харків'янином Олександром Чепаловим, перш за все про кохання – кохання приречене, дражливе і болісне.

-Це буде римейк вистави, яку я вже ставив у Київському театрі драми і комедії  на лівому березі Дніпра. (Прем‘єра відбулася 29 травня 2015 року. Всього було  55 показів, які проходили з аншлагами! А останній раз мюзикл демонстрували 6 лютого 2020 року.  -Т. П.) . Це історія про кохання до зірки кабаре Лоли. Професор гімназії, викладач латинської мови, тобто людини зі світу академічної освіти, людина порядку, потрапляє в «непевний» світ мистецтва. Це така цікава колізія – як він занурюється в цей світ кабаре і що з ним стається, - розповів Дмитро БОГОМАЗОВ, головний режисер Національного театру ім. І. Франка, постановник мюзиклу «Співай, Лоло, співай». - Розу Фреліх (Лолу) гратиме  Оксана Жданова, яка раніше вже грала  цю роль на сцені лівобережців, а зараз ця актриса прийшла до творчої  команди   Театру Франка. В іншому складі  образ Лоли зіграє  Дар’я Легейда.  Знаєте, Лола - складна роль, бо акторки мають   досконало володіти вокалом, бути пластичними і драматично-переконливими, адже Лола – зірка кабаре!

Образ Густи, артистки, подруги Лоли репетирують  Віра Зінєвіч та Олена Хохлаткіна . У нас зараз усі ролі дублюються, щоб вистава не скасовувалася, коли раптом захворів актор бо ми зараз живемо у складі пандемічні часи…

Знаний хореограф  Олексій Скляренко поставив фантастичні танці, бо це ж світ кабаре. Танцівниць грають наші молоді актриси.  Треба зазначити, що мюзикл – це технічно складний жанр, і складність у всьому – і в декораціях, і в світлі, й у звуці, й у русі та в грі.

Роль професора  Рутта (Гнуса) гратимуть два провідних майстра сцени – Богдан Бенюк  та Олександр Ярема.  Образ директора гімназії створлять  Олександр Задніпровський та Василь Мазур. Роль Кіперта, чоловіка Густи  репетирують Олександр Печериця та Дмитро Чернов.

У виставі також зайняті актори: Акмал Гурєзов, Захар Нечипор, вони на ролі Енді – це такий умовний злодій. Також молоді актори: Павло Шпегун і Олександр Рудинський (грають гімназиста Фон Ерцума), Михайло Дадалев та Віталій Ажнов (грають гімназиста Ломана). Це молоді закохані студенти, які тікають з уроків до кабаре...

Музику й пісні до мюзиклу написали актори-франківці  Олександр Бегма і Михайло Кукуюк, які також виступатимуть, як Конферансьє . Керівник театрального оркестру Олександр Кохановський зробив аранжування. Хочу підкреслити, що  жодної ноти не буде звучати в запису, а тільки живий звук! 

У постановці  беруть участь оркестранти: Сергій Гданський (кларнет, саксофон),  Анна Дацька (віолончель), В'ячеслав Дембровський (валторна), Олександр Казиміров (тромбон), Олександр Кохановський (фортепіано), Артем Куцан (скрипка), Володимир Лапченко (скрипка), Михайло Мищій (труба), заслужений артист України Олесандр Міцкевич (ударні), Михайло Омельченко (флейта), Володимир Сінчук (бас гітара-контрабас), Олександр Трегубов (труба) та  Андрій Швець (туба).

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати