Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Свято у … фойє

У Національній Опереті відбулася камерна церемонія нагородження лауреатів Всеукраїнської театральної фестиваль-премії «ГРА», яку транслювали у facebook та в YouTube
03 грудня, 21:03

Цьогоріч, через форс-мажорні обставини, спричинені пандемією COVID-19, III Всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА» проходив у зміненому форматі. Організаційній комітет прийняв рішення відмовитися від підсумкового фестивального тижня за участю міжнародного журі. А позитивом стало те, що стало  більше переможців – 12 : лауреатами національної театральної премії стали всі вистави, що увійшли  до шортлиста»

Засновником та організатором фестивалю-премії «ГРА» («GRA» («GreatRealArt»)) є Національна спілка театральних діячів України. Нагадаємо, «ГРА» проводиться на конкурсній основі один раз на рік за підсумками минулого календарного року. Цьогоріч театри представляли прем’єри, що вийшли у період з 1 січня по 31 грудня 2019 року. Участь у проєкті брали професійні театральні колективи різних форм власності і форматів роботи.

«ХАЙ ЖИВЕ  «ГРА»  І ВСІ МИТЦІ ЗАВЖДИ БУЛИ У ТВОРЧОМУ ТОНУСІ»

- Українські театри ніколи не мали легких часів, - зазначив Богдан СТРУТИНСЬКИЙ, голова НСТДУ. – Ми часто  працювали не завдяки, а навіть у супереч різним обставинам, але попри всі труднощі все ж йшли вперед. Сьогодні дійсно не прості часи, але думаю, що вони нам дані для того, щоб ми відродилися, переформували свої сили, і впевнений, що у наступному році результати будуть ще кращими. Нині декорації святкової церемонії ми присвятили епосі Відродження бо я переконаний, що після всіх викликів пандемії ми скоро отримаємо нові, хороші та якісні вистави. Український театр  є надзвичайно сильним і 2020 рік це вже показує. Попри так звані «аншлаги пустих місць», які через санітарні обмеження ми бачимо у залах, ми мріємо швидше повернутися до нормальної роботи і до повних глядацьких залів,  теплих аплодисментів публіки, до яких ми всі звикли, і яких нам дуже зараз бракує. Я щасливий, що експерти гарно попрацювали і відбувся дійсно якісний творчий відбір. Перемогли кращі з кращих. І хай живе «ГРА»  і всі митці завжди були у творчому тонусі!

«УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТР Є І БУДЕ»

- Сьогодні ми фактично презентували шортлист, -  підкреслила Анна ЛИПКІВСЬКА, голова експертної ради фестивалю-премії «ГРА». – А у нас 12 вистав-переможців! Хоча планувалося, що киян повинні були б побачили всі ці постановки, але карантин змінив плани, немає цьогоріч і міжнародного журі через  COVID-19. От і вийшло, що замість початку – маємо фінал… Хоча, те, що взагалі церемонія нагородження лауреатів відбувається – це якоюсь мірою є дивом. Проєкт вдалося реалізувати зусиллями багатьох людей, зокрема  Б. Струтинському та його команди, зусиллями театрів, що приймали участь у фестивалі, які незважаючи на труднощі все ж довели «ГРУ» до фіналу і нічого не скасовували. Більшість вистав лонглиста експерти побачили наживо і попри карантин, хвороби акторів, заміни виконавців, перенесення дат показів, та найголовніше те, що нам довіряли. Подяка театрам, що ми не відчували себе традиційними критиками, а почували, що робимо спільну справу і разом – ми сила! І маємо триматися один за одного незважаючи ні на що. Дякую колегам – експертам, що останні чотири місяці ми провели у потягах, автівках, добираючись до різних театрів і жодний з нашої команди, дякуючи Богу, не захворів. І це не тільки свідчення міцного здоров‘я експертів, так  й чудових «вітамінів», якими є вистави та їхні виконавці, що змагалися у «ГРІ» цьогоріч.  Те, що ми сьогодні зібралися свідчить про те, що український театр є і буде!

Лауреатами фестивалю-премії визначалися у шести номінаціях: За найкращу драматичну виставу; За найкращу виставу для дітей; За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу; За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу; За найкращу камерну виставу (до 150 глядачів); За найкращу пошуково-експериментальну виставу (на перетині театральних/мистецьких жанрів).

ПЕРЕМОЖЦЯМИ «ГРИ» СТАЛИ:

«За найкращу драматичну виставу»:

1.         ГО «Культура. Інновації. Майбутнє»/Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра – «Альбатроси»

2.         Одеський академічний український музично-драматичний театр імені Василя Василька – «ЕНЕЇДА XXI»

3.         Сумський обласний академічний театр драми та музичної комедії імені М. С. Щепкіна – «Пер Гюнт»

«За найкращу виставу камерної сцени»:

1.         ГО «Європейський Культурний Центр»/Київський академічний театр «Золоті ворота» – «MIŁOŚĆ / ЛЮБОВ»

2.         Київський національний академічний Молодий театр – «Ласкаво просимо до пекла»

3.         Київський національний академічний драматичний театр імені Івана Франка – вистава «Лимерівна»

«За найкращу виставу для дітей»:

1.         Перший академічний український театр для дітей та юнацтва – «Аліса»

2.         Полтавський академічний обласний театр ляльок – «На хвилі»

«За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу»:

1.         Одеський національний академічний театр опери та балету – La Traviata

2.         Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М. Лисенка – «Любов до трьох апельсинів»

 «За найкращу пошуково-експериментальну виставу»:

1.         Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. І.Франка – «Дванадцята ніч, або Що захочете»

2.         Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра – Сімейний альбом / Album di Famiglia

 Вітаємо кращих з кращих!

          


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати