Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П‘ятдесят перший вересень «Самоцвітів»

З 20 по 26 вересня Кропивницький стає театральною Меккою
16 вересня, 15:36

На батьківщині Корифеїв українського театру у Кропивницькому відбувається масштабна культурна подія - Всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти». Це одна з найстаріших мистецьких акцій України, цьогоріч Свято пройде у 51 раз. Усі фестивальні заходи  мають присвяту – 30-річчю Незалежності України і покликані продемонструвати різні грані театральної культури нашої держави. Організатори свята окреслили коло своєї зацікавленності – «Історичність, сучасність та актуальність, багатонаціональність, ідентична унікальність, глибинність — ось головні ознаки театральної культури України».

      Різноманітні події «Вересневих самоцвітів» відбуватимуться на кількох локаціях міста. Основним майданчиком є Кіровоградський академічний обласний український музично-драматичний театр імені М. Л. Кропивницького, на сцені якого відбуватимуться вистави театральних колективів з Миколаєва, Ніжина, Коломиї, Дніпра, Вінниці. Господарі Свята – Кіровоградський театр ім. М. Л. Кропивницького, покажуть вистави свого репертуару – легендарну «Наталку Полтавку» І. Котляревського, «Вічний закон материнства» В. Винниченка, виставу «Іду за вас», створену на основі документальних свідчень військових.

    У фойє Театру відкриється Театральний вернісаж, де можна буде побачити виставку інсталяцій під символічною назвою «Театр на відстані дотику».

     Не менш важливими локаціями фестивалю стануть, святі для українського театру, місця – Заповідник-музей Івана Карповича Тобілевича (Карпенко-Карого) Хутір Надія та Музейно-природний заповідник «Тобілевичі» у селі Арсенівка.

На Хуторі Надія відбудуться святкові урочистості, учасники покладуть квіти до пам’ятника та могили Івана Карпенка-Карого, пройде парад аматорських театральних колективів, гала-концерт. На арт-майданчиках відбуватимуться виставки, презентації, майстер-класи. Кульмінацією дня стане показ уривків з історично-художньої реконструкції «Один день Івана Карпенка-Карого на Хуторі Надія» та демонстрація повної відеоверсії цієї реконструкції.

Театри-учасники 51-х «Вересневих самоцвітів» будуть відзначені нагородами. З минулого року існує театральна Премія «Корифеї українського театру», започаткована Кіровоградською обласною радою, яка вручається у чотирьох номінаціях: «Краща вистава», «Краща режисура», «Краща чоловіча роль» і «Краща жіноча роль». Отже, слідкуватимемо за успіхами нащадків Корифеєїв українського театру на їх рідній землі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати