Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Прогулянка торговим Львовом

29 травня, 00:00

Протягом усієї своєї історії Львів перебував на роздоріжжі торгових шляхів із Європи в Азію. Тож зрозуміло, що торгівля займала й займає визначне місце в житті львів'ян. А яка ж торгівля без ринків. Про це свідчать і назви вулиць, що дійшли до нас із глибини віків - недаремно ж головну площу Львова названо просто й вагомо - Ринок. А окрім неї, є ще площа Старий ринок, вулиця Торгова і так без кінця. Однак тепер ані на Старому ринку, ані на майдані перед Ратушею торгівців не побачиш. Вони "перемістилися" на кілька найбільших у місті продуктових ринків - Галицький, Привокзальний, Центральний (у народі "Краківський") і Винниківський. Усі вони мають свою історію і свій колорит, але, без сумніву, одним із найцікавіших є Краківський.

Власне базар займає порівняно невелику площу, однак починається він зовсім не біля входу. Ще за три квартали від ринку ви розумієте, що він уже десь поряд - від початку вулиці Джерельної по обидва боки тротуар загороджують численні ятки і просто торгівці, що намагаються збути все на світі - від олії до екзотичних фруктів і від шкарпеток до мумійо чи риб'ячого жиру. Чим ближче до базару, тим рух жвавіший, а тіснява більша. Поміж натовпу снують продавці валюти, ваучерів та приватизаційних сертифікатів. Ще більший рейвах створюють приміські автобуси, що час від часу виїжджають у різних напрямках. До речі, сусідство базару і вокзалу - дуже зручне для жителів прилеглих до Львова сіл - уже котрий рік є головним болем як дирекції ринку, так і міської влади, бо постійно впливає на якість товару, а отже й репутацію ринку. Фактично, не було жодного року, щоб ринок не закривали на санітарну профілактику, і це не останньою чергою пов'язано з шкідливими викидами, що їх у достатній кількості виробляють автобуси. Батьки міста вже навіть вирішили перенести автостанцію за кілька кварталів від ринку, однак, коли це нарешті здійсниться, поки що невідомо. Але повернімося до наших баранів...

При вході на базар туляться "нелегали" - продавці сигарет, солодощів та іншого ширвжитку. Серед них сиротливо загубився якийсь художник, що за хвилину і дві гривні витне з чорного паперу ваш профіль. Та, судячи з не вельми веселого настрою, його талант попитом не користується. Що ж, йдемо далі. А далі, незважаючи на величенький напис "Торгівля промисловими товарами на території ринку суворо заборонена", на стінах висить одяг усіх кольорів і розмірів, як правило привезений з Польщі чи Туреччини. Ще далі шлях роздвоюється - направо продуктові ряди, наліво - пташиний базар. Повертаю направо, бо пташиний оживає лише наприкінці тижня, а сьогодні лише четвер.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати