Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Особливі програми

У Львівській національній опері тривають атмосферні концерти музичного салону Дзеркальної зали
20 липня, 21:06

Йдеться про 15 теплих вечорів камерної музики, складених з творів української музики, фортепіанних речиталів та світової класики.

Ці вечори, як зазначав у кількох попередніх публікаціях «День», розпочалися 24 червня і триватимуть до 24 липня. 

На 22 липня заплановано фортепіанний концерт з особливою програмою, в якій – остання фортепіанна соната геніального Бетховена, і це – злам і рубіж, перехід з експериментів та пошуків вже на той час глухого композитора до простоти форм та метафізичної прозорості, а також передчуття того, що відбуватиметься з музикою далеко поза ХІХ століттям. Також у програмі – «Краєвиди випаленої землі» сучасного композитора Петеріса Васкса, і цей твір має особливий підтекст, пов’язаний з історичними для Латвії подіями – вихід зі складу СРСР.

«Концерт піаніста Максима Саська прокладає дорогу між явним та передчутим, мистецьким маніфестом свободи у пошуку спокою та залишеним позаду відчуттям апокаліпсиса на своїй землі», – анонсують подію організатори. І додають, що символічним завершенням концерту стане виконання твору естонського композитора Арво Пярта «Fur Alina» («Для Аліни». – Т.К.) – як чиста дитяча наївність та віра в майбутнє.

Завершать цикл з 15-х концертів музичного салону Дзеркальної зали Львівської національної опери вечори 23 і 24 липня, і це будуть шедеври фортепіанного репертуару різних епох із загадковою назвою «Таємниця епох». Для публіки лунатиме музика віденського класика Йозефа Гайдна, романтична експресія Йоганнеса Брамса; глибини поліфонічної містерії відкриє музика Ференца Ліста, а поезія та колір, втілені у звуках, слухач відчує з творів французького імпресіоніста Клода Дебюссі.

Солістка «Таємниці епох» – Олена Місьо.
«Це буде особливий вечір розкоші фортепіанного звучання, де кожна епоха,  від Класицизму до буремного ХХ століття, відкриватиме свої музичні таємниці», – запрошують на концерт організатори.

Варто додати, що вже найближчим часом, 29 липня, Львівська національна опера розпочне новий театральний сезон 2022 – 2023.

Перша в афіші – прем’єра опер «Сокіл» та «Алкід» Дмитра Бортнянського, постановки яких здійснила до 270-ї річниці від дня народження українського композитора міжнародна команда на чолі з німецьким режисером Андреасом Вайріхом, сценографом і дизайнером костюмів Анною Шеттль та відомим українським диригентом Оксаною Линів.

«День» вже готує велике інтерв’ю з генеральним директором Львівської опери Василем Вовкуном, де йтиметься про особливості нового, воєнного, на превеликий жаль,театрального сезону.

Фото «Дню» надали у Львівській опері

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати