Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наш колектив хочуть бачити в Європі»

Михайло Захаревич, генеральний директор Національного театру імені І. Франка — про прем’єри та ювілейний сезон
16 травня, 15:56
РЕПЕТИЦІЯ «ЛИМЕРІВНИ», ЯКА ЗАКРИВАТИМЕ 99-Й СЕЗОН ФРАНКІВЦІВ. НА ФОТО: ТЕТЯНА МІХІНА (ЛИМЕРИХА) / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Нещодавно велика група провідних франківців повернулася із Угорщини, де з великим успіхом виступила на Міжнародному театральному фестивалі імені Імре Мадача.

Нині в театрі гаряча пора — відбуваються репетиції сучасного прочитання української класики, і цю прем’єру (6 червня) театрали точно не пропустять, бо «Лимерівну» за драмою Панаса Мирного ставить цікавий і самобутній режисер із Одеси Іван Уривський (ця сценічна робота стане його дебютом у Театрі І. Франка). До Херсона вирушає молодий творчий десант: 18 травня на фестивалі «Мельпомена Таврії» покажуть резонансу постановку «Буна» молодого режисера Давида Петросяна. А з 11 до 26 червня плануються масштабні гастролі у Полтаві та Харкові — цей вояж можна назвати репетицією перед ювілейним, 100-м сезоном франківців — про це наша розмова з Михайлом Васильовичем.

ТРІУМФ В УГОРЩИНІ

— У Європі Міжнародний театральний фестиваль імені Імре Мадача (MITEM) вважається одним із найвідоміших форумів. Покази відбуваються у три етапи, — каже М. ЗАХАРЕВИЧ. — Наш театр запросили взяти участь у дуже престижній компанії. Свої постановки показали: «Берлінер ансамбль» (Berliner Ensemble — це один із найзнаменитіших театрів Німеччини, який здобув всесвітню популярність завдяки постановкам п’єс свого засновника — Бертольда Брехта; став практичним втіленням його теорії «епічного театру»); Празький національний драмтеатр та інші провідні національні театральні колективи... Виступи відбувалися в Угорському Національному театрі (це сучасна будівля, яка має  супероснащення —  звук, світло, а головна сцена поділена три частини, які підіймаються на різну висоту, а коло — як трансформер, який може навіть наїжджати на сцену, тобто рівень технічної оснащеності величезний). Театр має п’ять сцен: велика і чотири камерні!

Декорації ми переправили фурою, а завдяки знижкам на квитки від компанії МАУ наші актори мали змогу добратися до Будапешта літаком. На фесті ми показали дві постановки Дмитра Богомазова, які демонструвалися з субтитрами англійською та угорською мовами. На великій сцені представили «Коріолан» В. Шекспіра, а на одному з камерних майданчиків — «Morituri te salutant» за новелами В. Стефаника. «Жорстокість і витонченість, кровопролиття і поезія, помста і материнська любов» — так охарактеризувала угорська преса виставу «Коріолан». Дуже тепло глядачі сприйняли й «Morituri te salutant». Треба зазначити, що обидві постановка пройшли на «ура»! Будапешт — місто високої театральної культури, і овації були після кожної з вистав, а також відбувалися зустрічі та обговорення побаченого з провідними критиками різних країн, які акредитувалися на фестиваль MITEM. З великим пієтетом говорилося про наші вистави і, зокрема, Театр ім. І. Франка. До речі, у червні чекаємо на колег із Угорщини, які захотіли ближче познайомитися з нашим театром, подивитися вистави репертуару, а також записати інтерв’ю з франківцями для одного з телеканалів. Є плани й про подальшу співпрацю. Уже маємо запрошення від дирекції Словацького театрального фестивалю показати свої вистави, а восени виявив бажання подивитися наші останні постановки директор Каунаського драматичного театру Е. Станцікас, який є також засновником відомого Клайпедського театрального фестивалю, на який приїжджають провідні продюсери світу. Ми сподіваємося, що наступного року будемо учасниками цього престижного фесту. Можна констатувати, що гастролі в Угорщині відбулися з тріумфом і наш колектив хочуть бачити в Європі. Поїздка була вдалою та цікавою, а ще ми зробили висновок, що весь творчий склад повинен добре вивчити англійську мову, аби спілкуватися з митцями безпосередньо без перекладачів. До речі, збираємося найближчим часом  поставити виставу англійською мовою.

ВІД «БУНИ» ДО «ЛИМЕРІВНИ»

— Цьогоріч на міжнародний фестиваль «Мельпомена Таврії» відряджаємо молодь. 18 травня Давид Петросян представить свою камерну виставу»Буна». В основі цієї постановки лежить однойменний твір буковинської сучасної письменниці Віри Маковій, який 2011 р. увійшов до трійки фіналістів фестивалю «Тиждень актуальної п’єси». «Буна» — це данина пам’яті поколінню ХХ ст., яке пережило Голодомор, Другу світову війну, сталінські репресії... Місце дії — Закарпаття. Це пронизлива притча про прірву між поколіннями, які навіть не намагаються прислухатися одне до одного. У виставі також порушені теми безробіття, еміграції...

6 червня запросимо глядачів на прем’єру «Лимерівни». Драму Панаса Мирного на Каменій сцені поставить молодий режисер Іван Уривський (він також є автором збірної музики до вистави) — нині головний режисер Одеського українського музично-драматичного театру ім. Василька, а головну роль Лимерихи репетирують дві наші актриси Наталія Корпан і Тетяна Міхіна. Завершувати свій 99-й сезон будемо саме цією прем’єрою. А пізніше до ювілею представимо нову версію «Украденого щастя» за І. Франком — знаковий твір для нашого театру. Постановку здійснить Дмитро Богомазов. Не забудемо й про своїх наймолодших глядачів — для них підготуємо казку «Спляча красуня» (режисер Давид Петросян). Планів у нас багато, і всі обов’язково втілимо у життя!

«ПОЧИНАЄМО ПІДГОТОВЧИЙ ЗАБІГ ДО ЮВІЛЕЮ»

— Ми починаємо підготовчий забіг до 100-річного ювілею, і найближчі гастролі присвячені саме цій події, яку святкуватимемо у наступному році. З 11 до 26 червня плануються гастролі у Полтаві. Поїдемо автобусом. Покажемо аншлагові постановки: «Кайдашеву сім’ю», «Річарда III», «Моя професія синьйор з вищого світу» і «Три товариші». Із 19 до 26 червня в Харкові демонструватимемо: «Дорогу Памелу», «Кайдашеву сім’ю», «Три товариші» та «Моя професія синьйор з вищого світу». Ювілейні турне розділимо на два сезони. Зараз східний регіон — Харків, центр — Полтава, а потім західний: із 2 до 13 липня виступатимемо в Івано-Франківську. Покажемо «Незрівнянну», «Коріолан», «Кайдашеву сім’ю» і «Три товариші». У наступному сезоні плануємо провести гастролі також у Кам’янці-Подільському, Вінниці та Кременчуці — це все творчі шляхи нашого театру.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати