Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ми – нація незламних!

Концерт під час війни відбувся у Києві, запис якого виставили в youtube
29 березня, 10:25

До Міжнародного дня театру в Національній опері України імені Тараса Шевченка відбувся концерт без глядачів, але його, завдяки Інтернету,  можуть побачити меломани всього світу! У програмі пролунали  твори українських композиторів,  зокрема, класика Миколи Лисенка на відзнаку 180-річчя від дня народження.

Концерт за участю солістів, хору та симфонічного оркестру Національної опери України під орудою диригента Богдана Пліша відбувся за ініціативи Міністерства культури України та інформаційної політики. Міністр Олександр Ткаченко у своїй промові відзначив, що під час драматичних подій жорстокої агресії Росії проти України «музи не можуть мовчати».

Сьогодні, у такий не простий для нашої країни час, усі українці гуртуються та намагаються кожен на своєму місці, на своєму фронті робити необхідне. Цей концерт – це наш мистецький фронт. Культура не може стояти осторонь. Мистецтво завжди має свою окрему важливу місію. Багато хто з колективу театру – від артистів балету, хору, оркестру до технічних працівників – взявся за зброю або долучився до волонтерської діяльності.  У Міжнародний день театру, артисти Національної опери України, ті, хто залишився у Києві, дарували свою творчість, демонструючи незламність духу українців. 

«Війна агресивно увірвалася у наше життя, порушила людські плани, забрала життя дітей, мирних людей. Держава-терорист зруйнувала та продовжує бомбардувати не тільки мирні домівки українців – але і пам’ятки архітектури, культурну спадщину України. Та ми – нація незламних! Ми вистояли. Ми боремося і обов’язково переможемо! І навіть у ці складні дні наші музи – не мовчать», – такий головний месседж мистецької акції.

Концерт розпочався виконанням твору «Ми є» видатного українського композитора, котрий нещодавно пішов у засвіти, Юрія Шевченка. Цей твір є художнім осмисленням, ліричним парафразом на тему українського державного гімну. Таким чином, музиканти Симфонічного оркестру Національної опери України під керуванням диригента Богдана Пліша, водночас засвідчили світлу пам’ять маестро. Соло виконав відомий український скрипаль Дмитро Ткаченко.

22 березня минуло 180 років від дня народження видатного композитора, з чиїм ім’ям пов’язана доба становлення професійної музики, театру та мистецької освіти в Україні - Миколи Лисенка. І на честь цієї визначної постаті у історії нашої культури прозвучали вибрані номери з опери Миколи Лисенка “Наталка-Полтавка”.

Пісню Виборного "Ой під вишнею" виконав заслужений артист України Богдан Тарас. Пісня Миколи "Вітер виє горою" прозвучала у виконанні заслуженого артиста України Петра Приймака, а перлина тенорового українського репертуару  – пісня Петра "Сонце низенько" – у виконанні заслуженого артиста України Дмитра Іванченка. Народна артистка України  Вікторія Ченська заспівала пісню Наталки "А я дівчина Полтавка". На завершення блоку вокальних фрагментів з опери «Наталка Полтавка» прозвучало тріо "Де згода є в сімействі" у виконанні Вікторії Ченської, Наталі Кислої і Богдана Тараса.

Неймовірними мистецькими скарбами багата наша культура. Одним з таких безумовно є «Мелодія» видатного українського композитора Мирослава Скорика, котра вже стала голосом подій, які ми усі переживаємо. Пам’яті тих, хто вже знаходиться у небесному війську – митців, котрих забрала війна, усіх тих, хто вже не повернеться до нас після перемоги, цей мистецький гімн-реквієм прозвучав у виконанні Дмитра Ткаченка і симфонічного оркестру.

На завершення концерту хор  та оркестр Національної опери України  виконали Молитву за Україну – духовний гімн України “Боже великий єдиний” композитора Миколи Лисенка на вірші Олександра Кониського.

Боже, бережи Україну! Бережімо й ми її. Своєю силою, мудрістю і відвагою, своїми діями, відданістю і непохитністю. Бережімо наше найдорожче та разом несімо світло любові, добра та людяності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати