Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Краще з найкращого!

До 100-річчя франківців готується низка проєктів
18 липня, 13:00
ФОТО АНАТОЛIЯ БОЙКА

Наступного року Національний театр імені Івана Франка відзначатиме своє 100-річчя, але готуватися до такої знаменної дати почали заздалегідь. Тим паче що історія легендарного колективу розпочалася саме 1919 року, точніше в листопаді, коли актори з курбасівського Молодого театру та група львів’ян під орудою Бучми зустрілися у Вінниці й об’єдналися, створивши новий театр. Тоді його очолив Амвросій Бучма, але невдовзі колектив обрав керівником Гната Юру, і вже при ньому театр назвали ім’ям Івана Франка. Тому офіційною датою створення театру вважається 28 січня 1920 року. Проте у вересні франківці відкриють новий театральний сезон і всі охочі зможуть відвідати не лише вистави, а й побувати на презентації серії книжок про здобутки провідного українського театру.

Йдеться про видавничий проєкт «Презентація творчих здобутків. До 100-річчя Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка». Проєкт складається з серії видань, присвячених історії та сьогоденню головної сцени України. Різні за форматом та тематичним спрямуванням, видання подають величезну кількість матеріалів — документів, фотографій, ескізів, у яких відбився творчий шлях франківців за століття існування театру.

Так, уперше буде видано популярну історію театру ХХІ століття, яку дослідила те атрознавець Ганна Веселовська «Більше, ніж театр»: 2001—2012», і яка присвячена його діяльності в період художнього керівництва Богдана Сильвестровича Ступки.

Серед видань — альбом театральних робіт відомого фотохудожника Віктора Марущенка — «Франківці. Миттєвості». Це зібрання ексклюзивних фото, знятих у 1979—2019 роках. Ще одне видання — художній альбом, присвячений сценографам театру, які співпрацювали з театром упродовж століття — «Сценографія. Пошуки власної естетики (1920—2020)». Його упорядник — нинішній головний художник театру Андрій Александрович-Дочевський.

За ідеєю генерального директора і художнього керівника Національного театру ім.І.Франка Михайла Захаревича буде видане чотиритомне видання-презентація вистав театру 2016—2019 років — «Альманах прем’єр». «За 100 років накопичилась величезна кількість матеріалів — документів, фотографій, ескізів, інших артефактів, у яких відбився творчий шлях франківців.

— Ці матеріали розпорошені по архівах Вінниці, Києва, Харкова, Донецька, Кам’янця-Подільського, тобто міст, де працював і давав вистави театр. Багато документів зберігається в Санкт-Петербурзі, але мені пощастило опрацювати їх трошки раніше», — розказує М.Захаревич.

Театральне мистецтво швидкоплинне, тож саме книговидавничі проєкти виконують функцію художньої фіксації надзвичайно важливої, як для наукового вивчення театральної справи, так і для популяризації творчих надбань сценічного мистецтва. Це все — цікавий та цінний матеріал, який буде збережено та оприлюднено.

Крім того, передбачено випуск флеш-накопичувачів із авдіовізуальним представленням фільмованих вистав накладом 500 штук — це сім знакових вистав франківців: «Украдене щастя», «Фараони», «Майстер і Маргарита», «Тев’є-Тевель», Morituri te salutant (на фото) і «Кайдашева сім’я».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати