Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Драматургічні читання у драматичні часи

Актори Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки 22 квітня започатковують новий формат зустрічей з глядачами
19 квітня, 11:04

Столичні «лесінківці», які  першими  з театральтних колективів Києва розпочали "мистецький воєнний театральний сезон" – представлять драматургічні читання.  Так звані "театральні читки" еволюціонували в окремий жанр перфомансу не так давно.

До недавна вони передували репетиційному періоду і являли собою зустріч режисера з акторами задля знайомства з новою п'єсою.

Першими читати твори на публіку здогадалися театральні діячі Західної Європи. Після кількох експериментальних читок виявилося, що знайомитися з новими текстами корисно не лише акторам. У професійному виконанні п'єси звучать не менш цікаво, аніж "повноцінні" вистави. Власне, відрізняє їх лише відсутність декорацій, костюмів та мізансцен. У свою чергу "відсутність" ця обумовлює головну принаду: підготовка професійного читання потребує мінімальних фінансових затрат, а отже кількість творів, які можна презентувати глядачам збільшується в рази.

- Для нас настали нові часи. Часи страшні, трагічні і при тому сповнені новим світосприйняттям. Ми сподіваємося, що наші театральні читання допоможуть відчути і пізнати  нову епоху у відвертому діалозі з глядачем на теріторії української драматургії.  Я впевнена, що по-новому зазвучать і класичні твори, і сучасна драматугія, -  вважає режисерка Ольга ГАВРИЛЮК. У її постановці 22 квітня актори читатимуть драматичну поему Лесі Українки "На полі крові", а згодом - "Для домашнього вогнища" Івана Франка.

Адміністрація Театру ім. Лесі Українки  планує проводити театральні читання щоп'ятниці, вважаючи новий  мистецький формат чудовою нагодою для більш частих зустрічей із глядачем.

Нагадаємо, квитки на перші (в умовах війни) вистави Театру ім. Лесі Українки було розкуплено одразу після анонсу(!), тобто бажаючих відвідати театр зараз  у Києві вистачає, і в такий спосіб театр намагається вдовольнити глядацький попит, а ще - допомогти наближенню перемоги фінансово бо частина зборів від продажу квитків передається на потреби ЗСУ і волонтерські проєкти.

Дбаючи про безпеку своїх відвідувачів, театр бере на себе забов'язання інформувати людей у разі оголошення повітряної тривоги під час вистави та допомогти прослідувати у в  укриття (показ вистав поновлюватиметься одразу після сигналу відбою). Також під час вистави необхідно дотримуватися протиковідних норм. Проте, у театрі запевняють: обов'язкове виконання чисельних норм безпеки не затьмарює довгоочікуванних зустрічей глядача з улюбленими акторами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати