Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Документальний фільм про російсько-українську війну подивилися в США, – Катерина Кириченко

17 жовтня, 19:35

Днями в Чикаго відбулася непересічна подія для вітчизняного кінематографу та місцевої української діаспори: презентація документальної стрічки «Слов’янськ. Початок війни». Цей фільм є переможцем у номінації «Документальний фільм» професійного телерейтингу «Знято в Україні», заснованого «Медіа група Україна» і delo.ua.

Стрічка розповідає про початок російсько-української війни, звільнення Слов’янська від російських найманців, перші втрати та перемоги України в цьому конфлікті.

– Цей фільм допомагає остаточно розставити крапки над «і» в питанні щодо справжнього ініціатору війни, – розповідає Кириченко Катерина, продюсерка стрічки, кандидат у депутати Київської міської ради. – Ми доводимо, що ніякого спонтанного «народного» протесту на Донбасі не було. Усе організовано, підтримано та профінансовано росіянами. Це – справжня агресія, справжня війна проти нашої країни. Мене неймовірно обурює, коли деякі відомі політики розповідають про «громадянський конфлікт», начебто спровокований Майданом. Це – відверта брехня та російська пропаганда.

Над стрічкою працювали Катерина Кириченко, автор фільму, директор Департаменту коммунікації МВС України Артем Шевченко, Тетяна Терещенко та Ігор Свиридов. До створення фільму було залучено військово-політичне керівництво України: міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, колишній секретар РНБО Олександр Турчинов, п’ятий президент України Петро Порошенко, ексміністр оборони Степан Полторак, а також бійців, які безпосередньо брали участь у перших боях і прийняли на себе весь удар російської військової машини.

– Катерина Кириченко – справжня патріотка України. Якщо бійці пишуть новітню історію нашої держави на фронті, вона зараз робить це всередині країни, – зазначає Євген «Титановий Джексон» Тєрєхов, учасник АТО, радник міністра внутрішніх справ України. – Фільм «Слов’янськ. Початок війни» – можливість дати людям, зокрема діаспорі, зрозуміти, як усе насправді було та не забувати тих, хто віддав свої життя за незалежну Україну в боротьбі з російськими окупантами.

Євген Тєрєхов, Катерина Кириченко, Ірина Ващук

Українська діаспора в Чикаго дуже тепло прийняла кінострічку, благодійний перегляд якої відбувся в місцевій українській греко-католицької церкви Св. Йосифа Обручника. Зібрані кошти (близько 11 тис. доларів) спрямують на лікування українських військових, які отримали поранення в боротьбі за незалежність нашої держави, та на потреби реабілітаційного центру (м. Ірпінь), де українські воїни відновлюють своє здоров’я.

– Ірпінська установа є аналогом реабілітаційного центру в Лос-Анджелесі, – розповідає Ірина Ващук, президент благодійного фонду Revived Soldiers Ukraine. – Кошти на облаштування центру й обладнання надали американські українці та просто небайдужі громадяни США. На Київщині з’явився сучасний шпиталь із цілим комплексом сервісів для військових: реабілітація, проживання, перевізки тощо.Такого немає навіть у Лос-Анджелесі.

Продюсерка фільму «Слов’янськ. Початок війни» Катерина Кириченко відома як волонтерка та громадська діячка. З 2003 року бере участь у громадських рухах, є активною учасницею подій Революції Гідності. Кириченко всебічно підтримувала армію та нацгвардію: надавала допомогу нашим захисникам у зоні АТО, допомагала і з побутовими питаннями 101-й бригаді Генштабу, спецпідрозділам, 95-й бригаді, спецпризначенцям різних армійських підрозділів.

– Катерина Кириченко – це приклад того, яким має бути український патріот. Її завзята праця задля волонтерської допомоги НГУ та ЗСУ, прагнення донести правду про російсько-українську війну за допомогою кіно й турбота про реабілітацію наших поранених бійців – величезний внесок у розбудову нової незалежної України, – розповідає Олександр Волошин, учасник АТО, кавалер ордену «За мужність» III ступеню.

Олександр Волошин

Кириченко зробила вагомий внесок в облаштування полігону для бригади швидкого реагування НГУ, створеної за стандартами НАТО. На запитання, що стане одним із пріоритетів її майбутньої роботи в Київраді, Катерина відповідає так:

– Ми маємо приділяти більше уваги ветеранам, військовим, що брали участь в АТО/ООС (наразі в столиці понад 30 тис. осіб мають статус учасника бойових дій), їхнім родинам, реабілітації бійців, які цього потребують, – зазначає Катерина Кириченко. – Ми зобов’язані їм нашою незалежністю, нашим життям, життям наших дітей.

Богдан Глушко

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати