Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

До старту готові: «Устилуг Стравінський FEST»

На Волині започаткували перший форум, присвячений легендарному композитору
19 вересня, 10:27

Днями на брифінгу у Києві організатори нової мистецької акції повідомили, що 12 жовтня  у містечку Устилуг, що на Волині, відбудеться перший «Устилуг Стравінський FEST». Створити фестиваль присвячений класику саме в Устилузі — прекрасна ідея, бо в цьому маленькому містечку поблизу кордону з Польщею існує єдиний у світі Музей-садиба Ігоря Стравінського. Він розташований в будинку, який збудовано за проектом композитора у 1907 році. Саме тут, у містечку Устилуг, Ігор Федорович відпочивав і творив щоліта з 1907 до 1914 рр.

Завдяки спільному бажанню творців Музею та держави започатковано фестиваль, який покликаний збільшити привабливість міста Устилуг як території, пов’язаної з ім’ям видатного композитора — Ігоря Стравінського. Також гарна новина, що в межах проекту «Малі міста — великі враження» відбудеться презентація сайту Музею з віртуальним туром та брендбуку Музею, сьогодні вже можна долучитися до фейсбук-сторінки Музею.

— Ім’я Ігоря Стравінського стоїть в одному ряду з відомими світовими композиторами — класиками, — підкреслила Світлана ДУБИЦЬКА, заступник Устилузького міського голови, ініціатор «Устилуг Стравінський FEST». — Його твори ставляться на найвідоміших сценах України і світу. Але чи знають про те, що на початку минулого століття протягом семи років Ігор Федорович Стравінський приїжджав в наш Устилуг. Тут він писав свої твори, і називав наш Устилуг «райським куточком для творчості». Ми свої завдання формували так, щоб цю спадщину використати різносторонньо. З одного боку, популяризувати те, що у нас є, а з другого —  використати цей факт для розвитку культури, туризму, і як наслідок залучення інвестицій в територію.

Урочисте відкриття фестивалю відбудеться на міському стадіоні. Львівська філармонія продемонструє музично-театральну виставу за музикою І. Стравінського «Історія солдата».  А на фінал Харківський національний театр опери та балету («Схід-опера») покаже дві вистави — «Весну священну» та «Жар-птицю». Балети Стравінського не часто з’являються на афішах музичних театрів. Колектив першим втілив складну партитуру «Весни священної» на українській сцені. Музика та лібрето зумовили незвичне та яскраве постановочне рішення.

Бонусом до фестивальної програми буде дитячий концерт піаністів та скрипалів з музичних шкіл Волинської області, який відбудеться напередодні в  актовій залі Музею-садиби Ігоря Стравінського, при якому існує Устилузька школа мистецтв, Діти виконають твори класика. До участі також запросили дітей із Польщі, партнерів м. Устилуг — гміну Людвін.

А у Всесвітній день музики, 1 жовтня, відбудеться пре-опенінг «Устилуг Стравінський FEST». Класичний ювелірний дім «Лобортас» подарує Музею-садибі Ігоря Стравінського арт-об’єкт присвячений Ігорю Стравіському.

Нагадуємо, нещодавно в Києві в межах проекту «Видатні особистості, які змінили світ», що був створений під патронатом КМДА й мером Києва Віталієм Кличко у співпраці з Домом «Лобортас» відкрили арт-об’єкт на честь Ігоря Федоровича. Композитор бував у Києві, де зупинявся у будинку свого тестя. Саме на розі цього будинку за адресою вул. Лютеранська 28/19 23 липня відкрили пам’ятний знак. Ювелірний дім «Лобортас» 1 жовтня представить Музею-садибі Ігоря Стравінського в м. Устилуг точнісінько такий саме арт-об’єкт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати