Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«На шпальтах “Дня” бачу обличчя країни у всьому її розмаїтті сьогодення»

02 січня, 12:08
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Олександр ПІРІЄВ, віолончеліст, музикознавець, продюсер, керівник музичної редакції Радіо «Культура»

1. 2021-й рік на фоні історії (думка, деталь, штрих, фото)

Навіть в складні, смертельно небезпечні часи людство, як сьогодні, під час пандемії, Людина потребує зв’язку з серйозною музичною культурою. В ній вона шукає спокій, натхнення та душевні сили. Заради цього, нам, творцям мистецтва треба не опускати руки, працювати ще сумлінніше і водночас розуміти всю відповідальність для сучасників та нащадків!

2. Кого ви вважаєте героєм та антигероєм року?

В галузі мистецтва навіть двоє героїв:

– Максим Тимошенко, ректор НМАУ ім. П.І. Чайковського – за реалізацію масштабної реконструкції рідної альма матер, якої ми чекали кілька десятиліть!

– Олег Тищик, директор Полтавської Філармонії – за реалізацію глобальної реконструкції філармонії, яка була зачинена понад 10 років через велику пожежу.

– антигероєм можу назвати пам’ятник Францу Ксавьеру Моцарту у Львові.  Замість об’єднання – він роз’єднав мистецьку спільноту і не тільки її на два ворогуючих табори.

3. «День» на фоні року (автори, статті, проєкти, які зацікавили вас найбільше). Яких би тем хотілося від наших журналістів у наступному році?

Щоденно на шпальтах “Дня” бачу обличчя країни у всьому її розмаїтті сьогодення. Можу побажати головне – процвітання виданню, здоров’я та наснаги всьому колективу шанованого видання. А ще, можливо, більше музичних тем, а можливо і створення знаменитих “Маршрутів Дня” на музичну тематику.

4. Що надавало вам сил цього року (події, люди, враження)?

Найбільше – це реалізація останнього проєкту Мирослава Скорика “Скорик-Мусоргський”, який із запланованих за життя легендарного композитора 3-х міст у 2020 охопив в результаті у 2021 охопив 13 міст, 10 оркестрів, цілу плеяду молодих та дуже іменитих солістів і понад 400.000 слухачів, як. І це лише початок…

5. Які нові сенси, уроки, цінності дав цей рік особисто вам?

Цей рік був особливо “трагічним” на великі втрати Музичної України –  пішли з життя знамениті українські диригенти –  Вадим Гнєдаш, Аллін Власенко, Михайло Дутчак, Ростислав Бабич, Валерій Варакута, композитор Юрій Іщенко, оперний співак Валерій Буймістер, танцюрист Григорій Чапкіс, знаменитий музичний режисер Сергій Проскурня … З багатьма був знайомий, з багатьма працювали разом…Незамінні вони, і вкорте розумію необхідність не відкладати “на  потім” втілення того чи іншого мистецького проєкту за участю митців, особливо старшого покоління… Треба робити тут і тепер! Бо “потім” може не відбутися.

6. У 2021-му "Дню" виповнилося 25 років. Чим він за цей час став для вас та України?

Я читач газети “День” близько 15 років. За цей час світ навколо нас суттєво змінився. Світові катаклізми торкнулися нашого буденного життя, трагедія на Сході країни змінили кожного з нас українців, пандемія загострила сам факт існування Людства. І весь цей час газета “День” перебуває на вістрі подій.  “День” – один з останніх “могікан” сучасної друкованої журналістики, де думка на шпальтах є не тільки фаховою, а найголовніше –  не заангажованою! В часи невігластва – “День” захищає територію Знання і залишається яскравим взірцем  вільної і незалежної України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати