Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість 46,22 грн – 7,96 грн за кубометр

Споживачі постачальника «останньої надії» не переплачуватимуть за газ взимку
13 грудня, 14:59
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Енергетичний регулятор спільно з «Нафтогазом України» захистили споживачів, які обслуговуються у постачальника «останньої надії» (ПОН).

Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», яка за результатами урядового конкурсу виконує функцію постачальника «останньої надії», підключить споживачів ПОН до річного тарифного плану з ціною 7,96 грн за кубометр (з ПДВ, без вартості транспортування). Це рішення захистить близько 450 тисяч українських сімей. Якби енергетичний регулятор відмовився його ухвалювати, споживачі ПОН уже в грудні платили б за газ майже 50 грн за кубометр.

СТРАХОВКА НА РИНКУ ГАЗУ

Постачальник «останньої надії» – це не одна із багатьох комерційних газопостачальних компаній, які забезпечують населення блакитним паливом.

ПОН є страховим механізмом, створеним державою, щоб уникнути відключення споживачів від газу.

Цей механізм спрацьовує, якщо попередній постачальник банкрутує, підпадає під ліквідацію чи просто не може виконувати свої зобов’язання. Підключення до ПОН відбувається автоматично. Тож робота постачальника «останньої надії» – це обов’язкова умова функціонування відкритого ринку газу.

Кількість клієнтів ПОН постійно змінюється. Станом на початок грудня 2021 року без постійного постачальника залишалися 445 тис. домогосподарств. Кількома місяцями раніше таких споживачів було майже 600 тис. сімей!

Ціна газу для клієнтів ПОН зазвичай вища, ніж ціна для постійних споживачів комерційних компаній. Це спонукає швидше визначитися з новим постачальником і перебувати на ПОН протягом якомога меншого терміну.

Ціна розраховується за спеціальною формулою і залежить від поточної ситуації на ринку газу. Тож, якби цю формулу застосували в грудні 2021 року, домогосподарства, які тимчасово не мають постачальника, змушені були б платити за газ по 46,22 грн за кубометр.

ІНІЦІАТИВА ВІД НАФТОГАЗУ

Наприкінці листопада Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон, який вносить важливу зміну в роботу ринку газу. Тож тепер енергетичний регулятор може тимчасово дозволяти постачальнику «останньої надії» підключати споживачів на умовах базової річної пропозиції.

Керуючись цією нормою, Нафтогаз звернувся з відповідною ініціативою до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

На засіданні 9 грудня регулятор підтримав пропозицію національної компанії. Тож з 1 грудня 2021 року й протягом усього опалювального сезону споживачі, які обслуговуватимуться у ПОН, отримуватимуть газ за ціною 7,96 грн за кубометр.

За даними інформаційно-консультаційного центру «ГазПравда», ця ціна – одна із найвигідніших на ринку. Як уточнили в НКРЕ КП, річна ціна діятиме для споживачів ПОН до кінця квітня.

Нафтогаз обіцяє, що підключить до свого річного тарифу всіх побутових споживачів, які наразі не мають постійного постачальника. Захищеними будуть і ті домогосподарства, які уже перебувають у реєстрі ПОН, і ті, які можуть опинитися в ньому після зими цього року. Дізнатися про статус підключення до постачальника природного газу можна на платформі оператора ГТС.

ЧИ ПОТРІБНО ШУКАТИ НОВОГО ПОСТАЧАЛЬНИКА?

Зазвичай обслуговуватися у ПОН можна лише протягом двох місяців (60 календарних днів). Надалі, якщо споживач не знайшов постійного постачальника, його можуть відключити від газопостачання. Але завдяки рішенню енергетичного регулятора споживачі, які втратять постійного постачальника з 1 грудня 2021 року до 30 квітня 2022 року, автоматично перейдуть до газопостачальної компанії «Нафтогаз України». І безперебійно отримуватимуть газ упродовж усієї холодної пори за ціною, що не зростатиме.

У поточному опалювальному сезоні, відповідно до рішення уряду і Ради національної безпеки та оборони, відключати населення від газу заборонено за будь-яких умов. Тож нова постанова НКРЕ КП дозволяє реалізувати ці положення на практиці. Нафтогаз, здобувши перемогу на урядовому конкурсі, довів, що є надійною компанією з достатніми обсягами газу для населення.

Утім, якщо споживач захоче, він зможе легко змінити постачальника на будь-якого іншого. Тим паче, що зробити це майже так само просто, як підключитися до нового інтернет-провайдера.

Перш ніж подати заяву на підключення, не забудьте перевірити на сайті Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, чи має обрана компанія право (ліцензію) на постачання газу. Це дасть можливість уникнути ситуації, коли газ знову доведеться отримувати в ПОН.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати