Виснажені поля

Понад 40% всіх сільськогосподарських земель України можуть втратити родючість

Концентрація великих масивів земель в одних руках призводить до розорювання українських ґрунтів та погіршення екологічної ситуації. Внаслідок посиленої с/г діяльності агрохолдингів частка ґрунтовиснажуючих культур — кукурудзи, соняшнику, ріпаку та сої — у посівах по всій Україні зросла на 2,7% з 2017 по 2020 роки. Тепер ці культури займають більше половини посівних площ, що становить 40% всіх с/г земель України. Такий значний приріст може призвести до ще більш інтенсивної втрати ґрунтами родючості.

Про це йдеться в дослідженні «Вплив концентрації сільськогосподарських земель на суспільство та довкілля в Україні», яке виконали науковці з Інституту географії НАН України на замовлення ГО «Екодія». Найбільше збільшення частки ґрунтовиснажуючих культур, зокрема кукурудзи, спостерігається у Чернігівській, Сумській, Рівненській, Волинській та Львівській областях — на 6-9% за 2017-2020 роки. Основна причина стрімкого збільшення посівних площ під ці культури — інтенсивна  сільськогосподарська діяльність аграрних компаній. Вони зацікавлені у вирощуванні більш прибуткових культур, якими є кукурудза, соняшник, ріпак та соя. У 2020 році лише 10 найбільших агрохолдингів контролювали 2,66 млн га с/г земель. 

«Для того, щоб запобігти таким небезпечним екологічним наслідкам, уряд та приватні компанії повинні сприяти впровадженню технології органічного сільського господарства, технології мінімального обробітку ґрунту (no-till), а також точного землеробства, яке зменшить витрати пестицидів та мінеральних добрив, — стверджує Михайло Амосов, експерт із землекористування ГО «Екодія». — Крім цього, Кабмін повинен розробити програму та план дій щодо виведення з інтенсивного використання вже деградовані землі. Верховна Рада має терміново прийняти законопроєкт 3091-д, який стосується реформи системи державного екологічного контролю, у тому числі і за землекористуванням».