Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вирок «газовим коефіцієнтам»

Крапку в епопеї з сумнівними нарахуваннями має поставити Верховний Суд
03 серпня, 19:39

Сумнозвісні «газові коефіцієнти» дісталися найвищої судової інстанції України — Верховного Суду. Нині він розглядає щонайменше три справи щодо незаконності застосування до побутових споживачів «температурних коригувань».

Загальновідомо із шкільного курсу фізики, що в мороз газ стискається. Облгази лише на підставі цього вважають, що люди споживають його більше, аніж накручує лічильник. Однак проти такої практики виступають як споживачі, так і регулятор. Бо ці втрати «від стискання газу» вже закладені в тариф. Тож побутові споживачі мають сплачувати суто по лічильнику.

Довести це в судах спробували звичайні споживачі — з Волині, Сумщини та Київщини.

Єгор Пасхалов із Київщини — один з них. Він виграв у газовиків уже дві судові інстанції, наполягаючи, що так звані «температурні коефіцієнти» порушили його права споживача. Суд визнав коефіцієнти протиправними, а також зобов’язав облгаз не лише зробити чоловікові перерахунок та зменшити нарахування за газ починаючи з жовтня 2018, а й компенсувати витрати на юристів, які захищали його права в судах. Та газовики подали касацію.

Однак Єгор Пасхалов із адвокатом не здаються. Адже, якщо вони виграють і в Верховному Суді, то зможуть створити вагомий прецедент.

«В нас дійсно не прецедентне право. Але є чітка вказівка в законодавстві та в процесуальному кодексі, що суди мають використовувати практику Верховного Суду, — зауважує адвокат Єгора Андрій Смирнов. — Ця ситуація з коефіцієнтами виникла лише восени 2018 року, до цього їх не виставляли споживачам двічі. Це порушення принципу державного регулювання цін».

Учасники процесу сподіваються, що несправедливість коефіцієнтів вдасться довести й у Верховному Суді. Тож згодом їхній приклад зможуть наслідувати всі охочі. І готові їм у цьому допомагати.

«Справа не в грошах, а в принципі. Перші поради для оскарження температурних коефіцієнтів я знайшов на сайті ГазПравда. А далі звернувся до свого адвоката. Ми з’ясували, що насправді облгаз двічі виставляє споживачам витрати на так звані коефіцієнти. Перший раз його враховують у тарифі на розподіл газу, а другий раз заново виставляють в загальній платіжці. Це мене обурило й я вирішив захищати свої інтереси в суді», — розповів Єгор Пасхалов в ефірі онлайн-дискусії #енергочетвер.

Розв’язати проблему «температурних коефіцієнтів» раніше намагався й регулятор — НКРЕКП. Проте не вдалося. Його постанови «про заборону приведення до стандартних умов» оскаржили самі облгази. Касаційний адміністративний суд Верховного Суду визнав окремі з них протиправними.

Однак завдяки активності Єгора Пасхалова та інших споживачів тепер Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду дійшов висновку, що є підстави для перегляду рішень Касаційного адміністративного суду та передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду.

«Велика палата Верховного Суду має всебічно проаналізувати рішення судів з цього питання як в адміністративних, так і цивільних справах та сформувати єдину правозастосовну практику. Це дозволить поставити крапку в судовій епопеї, забезпечити захист прав споживачів та відкрити шлях до напрацювання механізмів повернення надмірно сплачених коштів споживачами та проведення їм перерахунків», — пояснює заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк.

Крім того, Велика Палата Верховного Суду має дати трактування застосування методики, затвердженої наказом Міненерго. Облгази переконували, що температурні коефіцієнти з додатку до цієї методики можна застосовувати, не зважаючи на те, що сама методика не розповсюджується на населення. Це фактично було підґрунтям для появи додаткових сум у платіжках споживачів. І спочатку судді з цим погодилися. Однак фахівці наполягали, що додатки нормативно-правових актів не можна застосовувати окремо. Отже, коефіцієнти — незаконні. Тепер це може підтвердити й суд.

«Колегія суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду вважає за необхідне відступити від висновків щодо застосування норми у подібних правовідносинах, викладених у раніше ухвалених постановах Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду... про те, що передбачено застосування лише відповідного коефіцієнту при приведенні обсягів спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов, який зазначений у додатках до Методики № 116, а не самої Методики № 116», — йдеться в ухвалі суду.

Фахівці сподіваються, що це рішення суддів може поставити крапку в «температурній епопеї», яка триває з осені 2018 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати