Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб опалювальний сезон розпочався вчасно

Доарештовані активи Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ передадуть в управління Нафтогазу
25 серпня, 16:36
ФОТО REUTERS

Доарештовані активи Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ, що на Львівщині, передадуть в управління ТОВ «Нафтогаз Тепло». Відповідне рішення 20 серпня ухвалив Кабінет Міністрів України.

Уряд погодився з пропозицією АРМА та Міністерства енергетики щодо передачі арештованого майна єдиних майнових комплексів, серед яких, зокрема й магістральні теплові мережі Новояворівська.

Дочірнє підприємство Групи Нафтогаз уже керує теплоелектроцентралями в Новояворівську та Новому Роздолі, а також тепловими мережами в Новому Роздолі. Наприкінці 2019 року Нафтогаз отримав їх в управління від Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

На той момент теплоелектроцентралі були в критичному стані й не могли розпочати опалювальний сезон. Проте фахівці Нафтогазу змогли оперативно запустити обладнання й забезпечити теплом 60-тисячне населення цих міст, не допустивши техногенних аварій.

Однак власником теплових мереж у Новояворівську дотепер залишалося ТОВ НВП «Енергія Новояворівськ». Це ускладнювало процес підготовки до опалювального сезону. Адже якщо на ТЕЦ активно проводять поточні ремонти, то мережі міста, частина з яких прокладені понад 50 років тому, перебувають у незадовільному стані й потребують заміни. З 2017 року ні власники ТЕЦ, ні попередній управитель не проводили необхідних ремонтів, які мали бути проведені за кошти тарифної виручки. Через це, зокрема, на теплових мережах мали великі тепловтрати та регулярні пориви.

Тепер же передача теплових мереж в управління компанії дозволить краще підготувати місто до опалювального сезону та зменшити тепловтрати, відзначають у Нафтогазі.

«Передача теплових мереж в управління Нафтогазу дозволить нам на законних підставах їх ремонтувати та краще підготувати місто до опалювального сезону. Після років безгосподарності попередніх власників і управителів ТЕЦ, а також мережі потребують ремонту та якісного управління. Ми вже довели свою спроможність керувати тепловим господарством, урятувавши опалювальний сезон 2019-2020 і стабілізувавши роботу ТЕЦ. Нині працівники «Нафтогаз Тепло» активно ремонтують обладнання теплоелектроцентралей: проведена діагностика трубо- та паропроводів котлів, замінено частину обладнання, що вийшло із ладу. Тепер зможемо взятися й за ремонт мереж. Новояворівськ і Новий Розділ до опалювального сезону будуть готові вчасно», - наголосив директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз Віталій Щербенко.

Як додають у Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), дане рішення Кабміну прийняте у рамках особливого порядку відбору управителів для стратегічних та соціально важливих активів, що застосовується в особливих випадках і дає змогу найбільш ефективним державним компаніям на законних підставах та у максимально стислі строки налагодити управління об'єктами критичної інфраструктури. Практичне застосування такого механізму стало можливим завдяки нещодавно ухваленому парламентом законопроєкту 5309, яким внесено зміни до Спеціального закону про АРМА.

Таке рішення уряду дозволить забезпечити стале проходження опалювального періоду в Новояворівську та Новому Роздолі, зокрема уникнути виникнення надзвичайних ситуацій та збоїв у тепло-, енерго- і електропостачанні зазначених населених пунктів, сподіваються в АРМА.

Тож тепло в домівках жителів Новояворівська та Нового Роздолу з’явиться вчасно: працівники «Нафтогаз Тепло» активно готують теплоелектроцентралі до опалювального сезону. На завершальній стадії ремонти котлів та іншого обладнання, а також теплових мереж.

Процес підготовки обох ТЕЦ до зими 17 серпня особисто перевірив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко. У ході робочого візиту на Львівщину він поспілкувався з представниками місцевої влади та колективами ТЕЦ.

За його підсумками керівник Нафтогазу запевнив: обидва об’єкти будуть готовими до початку опалювального сезону, а компанія й надалі працюватиме над їх розвитком і модернізацією.

«Об’єкти централізованого теплопостачання є відносно новими для нашої Групи, для НАК «Нафтогаз України», але ми розуміємо, наскільки проблемним є цей комплекс, - зауважив Юрій Вітренко. - Розуміємо, що багато проблем накопичувалися десятки років і не вирішувалися, але і час настав, і є державницькі налаштовані люди, які хочуть ці проблеми не просто забути, а реально вирішити. Це добра нагода подякувати і місцевій владі, і народним депутатам. Будемо продовжувати контролювати хід технічної підготовки і найближчим часом аналізувати питання тарифів, щоб знайти збалансоване рішення».

Органи місцевої влади та народні депутати зі свого боку пообіцяли сприяти компанії в підготовці до опалювального сезону та подальшому розвитку теплоелектроцентралей.

«Я дуже вболіваю за те, щоб ми зайшли в опалювальний сезон вчасно. Я сподіваюся, що ми й надалі знайдемо співпрацю й будемо мати тепло вчасно. Дякую, що цікавитеся, приїжджаєте. Сподіваюся, що ми отримаємо опалювальний сезон вчасно. Все, що треба від міської влади, ми підемо назустріч», - наголосила на зустрічі з керівництвом Нафтогазу та колективом ТЕЦ мер Нового Роздолу Ярина Яценко.

«Величезне дякую за те, що ви прийняли дані ТЕЦ, що ви несете відповідальність і несете її гідно. Для нас важливо, що нас чують. Особиста присутність керівника Нафтогазу нам усім про це сигналізує. Для нас важливо, щоб ми вчасно ввійшли в опалювальний сезон і зберегли робочі колективи ТЕЦ», - додав присутній на зустрічі з колективами підприємств народний депутат України Ростислав Тістик.

Голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький також подякував Юрію Вітренку за візит на Львівщину.

«Тільки завдяки Нафтогазу, я думаю, Новороздільська та Новояворівська ТЕЦ вчасно ввійдуть в опалювальний сезон. Якби не ця група, то були б величезні проблеми з опаленням цих міст», - підкреслив Максим Козицький.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати