Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Один із запобіжників агресії Кремля

У Сенаті США пропонують накласти негайні санкції на оператора Північного потоку-2
16 грудня, 16:30
ФОТО РЕЙТЕР

Компанія  Nord Stream 2 AG - оператор газопроводу Північний потік-2 - знову опинилася під загрозою негайних санкцій від Сполучених Штатів Америки. Таку норму містить зареєстрований у Сенаті США в середу проєкт закону під назвою «Акт гарантування суверенітету України шляхом посилення її оборони» (The Guard/Guaranteeing Ukraine’s Autonomy by Reinforcing its Defense Act).

Про це повідомив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.

Проєкт закону містить перелік заходів, які мають стримати Росію від воєнного вторгнення на територію України. І накладення негайних санкцій проти оператора Північного потоку-2 - компанії Nord Stream 2 AG - розглядається авторами законопроєкту як один із способів попередити агресію Кремля.

«Цей трубопровід навмисно покликаний послабити та ізолювати Україну, збільшити залежність Європи від російської енергії, а також підірвати союзників і партнерів США по всій Європі. Тому ми очікуємо, що The Guaranteeing Ukraine’s Autonomy by Reinforcing its Defense Act буде проголосований обома палатами американського Конгресу та підписаний Президентом Джозефом Байденом. Нафтогаз як національна компанія докладає до цього максимум зусиль», - наголосив Юрій Вітренко.

За словами голови Нафтогазу, понад 20 конгресменів з обох партій звернулися до Президента США з офіційним листом, у якому закликали Джозефа Байдена не тільки надати військову допомогу Україні, а й негайно запровадити санкції проти Nord Stream 2 AG та економічні санкції проти Росії.

«Конгресмени наголосили, що РФ спровокувала енергетичну кризу в Європі, щоб пришвидшити запуск Північного потоку-2 та підірвати демократичні інституції. Зі свого боку, Конгрес засвідчив потужну двопартійну підтримку в питаннях захисту європейської енергетичної безпеки і наміри захищати Центральну та Східну Європу від маніпуляцій Росії на законодавчому рівні», - додав Юрій Вітренко.

Він нагадав, що Україні та Нафтогазу спільно із західними партнерами уже вдалося відтермінувати добудову цього трубопроводу більш як на рік.

«І, навіть будучи вже добудованим, він так і не запрацював. Це теж результат нашої співпраці з американськими та європейськими партнерами. Нафтогаз долучився до процедури сертифікації оператора Північного потоку-2, яка, до речі, зараз теж призупинена. Окрім того, у нас є план подальших юридичних кроків, аби завадити запуску цього російського газогону, який Путін має намір і надалі використовувати для шантажу і тиску як на європейських споживачів, так і на політиків. У ситуації, коли на східному кордоні України стоять десятки тисяч російських військових та техніки, важливо дати гідну відсіч намірам Кремля. І серед іншого показати – газ має бути товаром, а не зброєю. Адже енергетична зброя в арсеналі Путіна може бути не менш вбивча, ніж гради і буки», - наголосив Юрій Вітренко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати