Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На жнива, як на пожежу

27 червня, 00:00

За тиждень до жнив південні степи дедалі більше нагадують велетенський державний прапор. На Херсонщині особливо вражає уяву нижня частина "полотнища": понад 800 тис. гектарів. Що й казати: житниця України! За прогнозами спеціалістів, цього року зерна можна зібрати утричі більше, ніж торік. "Урожайність пшениці становитиме в середньому понад 31 центнер, - вважає начальник обласного управління сільського господарства і продовольства Михайло Кушнеренко. - З усього видно, що валовий збір зерна становитиме більше ніж 1 млн. 800 тис. тонн".

Словом, цьогорічні жнива не йдуть ні в яке порівняння з минулими: перспективи на врожай такі, як у кращі роки "розвинутого соціалізму". В області розроблено програму "Зерно Херсонщини-97", за якою зерновий клин розширено на 300 тис. га. Хоч як важко доводилося, а насіння дало непогані сходи, добрива - силу, а сонце - стиглий колос...

Чого тоді невеселий настрій у таврійського хлібороба? Звідки ж узятися гарному настрою, коли до жнив - заячий скік, а техніка на лінійку готовності виїжджає з великим скрипом. На 10 червня із 3066 комбайнів налагодили лише половину. Ураховуючи те, що на кожен комбайн припадає навантаження в 258 га, можна припустити, що житниця України розтягне жнива на місяць. Це в середньому, бо в деяких господарствах на комбайн припадає по 500 - 600 га.

На думку голови Білозерської райдержадміністрації Сергія Тріщановича, вихід із становища вбачається в укладанні договорів на використання високопродуктивних імпортних комбайнів. Справді, якби не заокеанська техніка, то половина зерна залишилася б у стерні. Агротехнологічна корпорація "Херсон", наче відчуваючи, що уряд може не піти далі патріотичних обіцянок, закупила вже 174 комбайни "Джон Дір" і готова відправити їх на поля. Виручить також орендне підприємство "Херсонський комбінат хлібопродуктів", де вперше створено збиральний загін у складі шести комбайнів "Топлайнер" фірми "Дойч Фар".

Але навіть за наявності потужної техніки ніхто не гарантує спокійного життя. Ходаки ще й досі шукають пальне, матеріали, запчастини...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати